4p

Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.

A hely vonzereje több mint fél évszázad után is felülmúlhatatlan, hiszen annak idején, 1969-ben, úgy hallgatta itt majdnem félmillió ember a világ akkori legmenőbb zenekarait, három napon keresztül, hogy komolyabb botrány vagy baleset nem történt. Ami annak is köszönhető – fogalmaz a Wikipedia – hogy „engedélyezték a kábítószer használatát…” Ennyi embert úgysem lehetett volna megmotozni, a koncertsorozat szabadtéren zajlott, és nem kellett belépőjegyet fizetni.

Woodstock: a legendás fesztivál helyszínén ma már táborozni lehet. Fotó: Bethel
Woodstock: a legendás fesztivál helyszínén ma már táborozni lehet. Fotó: Bethel

Azért Bethelben tartották meg végül a fesztivált, mert Wallkill városa visszavonta a rendezés jogát. Az esős hétvégén, a szabad ég alatt, 32 előadó és zenekar lépett fel a több százezer néző előtt. A hatalmas tömeg kétségbe ejtette a hatóságokat, az eredetileg kivezényelt 800 rendőr mellé is erősítést küldtek, de nem volt rá szükség.

A legenda ma is él, sőt, virágzik. New York-tól körülbelül két és fél óra autóútra, észak-nyugatra található a Bethel Woods Center for the Arts, ami nem tévesztendő össze magával Woodstock városával - amely nevét a gigantikus rendezvény viselte - és amely körülbelül 90 percnyi autóútra van ide.

Luxus glampingek, wi-fivel, terasszal

Azok, akik a nagyobb kényelmet kedvelik, választhatják a helyszíni glampinget, többszintes, luxus szintű, hordozható, könnyen összeszerelhető építményekkel. Ezek áramcsatlakozással és wifivel rendelkeznek, és úgy vannak berendezve, mint egy szállodaszoba. A fedett teraszrészt ülőgarnitúra teszi még kényelmesebbé. A színpadtól és a Bethel Woods-i Múzeumtól mindössze öt perces sétára található táborból nagyszerű kilátás nyílik a környékre.

A vagányabb, a komfortra kevesebbet adó turisták részére az amfiteátrum közelében található füves területen sátrak szolgálnak. De a vendégek hozhatnak saját sátrat is, ez esetben közös a hozzáférés a hordozható vécékhez, kézmosó állványokhoz és zuhanyzókhoz.

Bőven van hely arra, hogy a lakóautóval érkezők komfortosan érezzék magukat, de bérelhetők lakóautók is, amelyek oly népszerűek az USA-ban. Különböző tartalmú lakóautó csomagot lehet vásárolni, és a standard autós kempingek is rendelkezésre állnak. Mindenki hozzáférhet a közeli mellékhelyiségekhez és zuhanyzókhoz, és természetesen itt sem gond a wi-fi.

Kulturális forradalom volt, világsztárokkal

Aki anno részt vett az első Woodstock-i fesztiválon, annak örök emlék marad az a három nap. A világ akkori legnagyobb sztárjai jöttek el, Janis Joplintól Jimi Hendrixig. De fellépett többek között Joan Baez, a Grateful Dead, a The Who, a Creedence Clearwater Revival is. John Lennon is ráállt volna, de egyéb elfoglaltsága miatt végül nem jött el. Sokan hiányolták Bob Dylant is, ő sem volt jelen.

Ez egy megismételhetetlen kulturális forradalom volt, a helyszín része nemcsak a popzene történelmének, hanem az amerikai társadalomnak. A fesztivál eredeti plakátjai ma sok ezer dollárért cserélnek gazdát, mint ahogy minden tárgy is, ami az akkori eseményekhez kötődik.

Lakóautók százai férnek el az óriási területen. Fotó: Bethel
Lakóautók százai férnek el az óriási területen. Fotó: Bethel

Tekintettel a terület kulturális örökség mivoltára, nagy örömünkre szolgál, hogy az országban az első olyan helyszínek egyikeként kínálunk szabadtéri kikapcsolódást, amely történelmünket és a festői tájat élőzenével ötvözi – nyilatkozta Eric Frances, a Bethel Woods Center for the Arts vezérigazgatója a Travel + Leisure amerikai turisztikai napilapnak.

Ma már viszonylag kevesen érkeznek nosztalgiából, de a fiatalok közül is sokan kíváncsiak az ominózus helyszínre. No meg az előadókra, mert ma is tartanak zenei fesztivált.

Több mint 17 éve, hogy a Pavilion Stage amfiteátrum továbbra is fogadja az előadókat. A 2024-es nyári szezonban többek között a Hootie & the Blowfish, Alanis Morisette, Jason Mraz, Train, REO Speedwagon, Limp Bizkit, Hozier, Lynyrd Skynyrd, a ZZ Top és Melissa Etheridge lép fel. Most először nyújtanak szervezetten táborozási lehetőséget a koncertezőknek, bár aligha jut szálláshely mindenkinek. Holott a mai fesztivál jelentősége és látogatottsága sokkal kisebb, mint az elsőé, és ma már jegyet is kell vásárolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Elég a turistákból: hatalmas tüntetés készül a magyarok kedvenc üdülőhelyén
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:33
Tenerifén április 12-től tüntetnek, április 20-án pedig még éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek. A helyi lakosokat megfojtja a tömegturizmus. 
Turizmus II. Erzsébet forog a sírjában? Bárki ihat egy ötórai teát Balmoralban
Elek Lenke | 2024. április 12. 15:01
A brit királyi család először engedi látogatóit az ikonikus kastélyba.
Turizmus Fantasztikus luxushotelekből válogathatunk Londonban
Elek Lenke | 2024. április 7. 14:21
Létezett egy olyan korszaka a turizmusnak, amikor a legjobb szállodák hosszú időre otthonául szolgáltak művészek, milliárdosok – vagy éppen Poirot mester számára. Ekkorra tehető a törzsvendégek igazi megbecsülése, amikor a recepción mindent tudtak a számon tartott, dédelgetett utazó óhajairól, mániájáról.
Turizmus Észak-Korea síparadicsomába űzi Putyin háborúja az orosz turistákat
Kollár Dóra | 2024. április 7. 05:44
Tulajdonképpen hasonlóság látható Észak-Korea és Oroszország közt, hiszen különböző okok miatt mindkettő a nemzetközi közösség páriájává vált. Most egy szokatlan területen formálódik egy olyan kapcsolat, amely kölcsönösen jövedelmezőnek bizonyulhat majd.
Turizmus Hogyan utazik a Z generáció? Nem süttetik magukat egész nap a strandon
Elek Lenke | 2024. április 1. 14:17
Világot látni 20 vagy akár 18 évesen – ez ma természetes. Azt mindnyájan tudjuk, hogy a kulcsszó az internet és a mobiltelefon. De a Travel and Leisure amerikai turisztikai szaklap más trendeket is feltár a legfiatalabbak utazási szokásaiban.
Turizmus Tervezgeti a nyaralást? Érdemes lehet északnak venni az irányt
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 13:23
A közelgő szabadságok idején érdemes kellemes klímájú, északi úti célt választani, hogy a szinte egész nyáron tartó hőség, hosszan tartó szárazság ne keserítse meg a kikapcsolódás, a pihenés idejét - véli Czeiszing Miklós. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klubban beszélgettünk - szóba került az is, miért érdemes a magyar turistáknak Németországot választani, mennyi érdekes látnivaló, természeti és kulturális érték várja őket az országban, amely idén nyáron a foci Eb lázában ég majd. 
Turizmus Kelet-Magyarország tarolt
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:49
Legalábbis a külföldi vendégéjszakák terén. Tavalyhoz képest általánosságban is jól mutatnak a hazai turizmus számai.
Turizmus Üzenetet kaptak a horvátországi panziósok, örülhetnek a turisták
Buksza blog | 2024. március 23. 15:01
A horvát idegenforgalmi szakemberek azt ajánlják a helyi turisztikai szolgáltatóknak, hogy akciókkal indítsák az idei szezont, ami hagyományosan a húsvéttal kezdődik, ez idén korai időpontra esik.
Turizmus Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a repüléstől
Elek Lenke | 2024. március 17. 14:43
Naponta közel hárommillió utas repül át csak az Egyesült Államokon, és további milliók szállnak fel az égbe, szerte a világon. A gépek sokszor egyik kontinensről a másikra szállítják úti céljukhoz a turistát – meg a baktériumokat. Hogyan lehet kivédeni a fertőzéseket?
Turizmus Gyökeresen megváltozhatnak nyaralási szokásaink - hova utazzunk? Kérdezzen a szakértőtől!
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 16:16
Kérdezze Ön is Czeiszing Miklóst, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjét, aki a Klasszis Klub vendége lesz március 21-én, csütörtökön 15.30 órakor!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG