10p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós pénzeket befektetésnek kell tekinteni, ezért fontos, hogy jól körülhatárolt célokat szolgáljak - mondta Lázár János. A kancelláriaminiszter szerint őszig 133 pályázat kerül kiírásra 2681 milliárdos keretösszeggel a 2014-20 ciklus pályázatai közül. A 2007-13-as pályázatoknál ugyanakkor kármentés zajlik - a cél, hogy ne kelljen semmit visszautalni Brüsszelnek.

Szükség és lehetőség van arra, hogy a 2014-20 támogatási ciklus kapcsán a kohéziós források feltételrendszerét a nemzeti érdekhez igazítsuk  - mondta el Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Portfolio.hu EU-pályázatokról rendezett konferenciáján. Meg kell találnunk a sorok között azt a mozgásteret, amely az ország lehetőségeit bővíti - tette hozzá.

Mi nem lebonyolítani akarjuk a pénzek kifizetését, ezzel a pénzzel beruházni kell, ezzel a pénzzel jól kell sáfárkodni, ezt befektetésnek kell kezelni. Emiatt fontos szabályozni, de nem kell túlszabályozástól félni, hiszen a kormány fő célja ezen források optimális hasznosítása - hangsúlyozta Lázár János.

Voltak jó gondolatok - dicséret Bajnainak

A partnerségi megállapodás révén 12 ezer milliárdos forrás áll a rendelkezésünkre (a hazai önerővel együtt). Ennek a pénznek teljes egészében a hazai versenyképesség növelését kell szolgálnia, amely révén hazánk újra a régió vezető országa, zászlóvivője lehet. A mozgástér szűk, de van - lett volna 2004-2007 között is lehetőség a lavírozásra. Ezzel nem vonom kétségbe, hogy a kormányzat 2004-2010 közötti tevékenységét, akár Bajnai Gordon elkötelezettségét sem - mondja Lázár. A miniszter áttekintette az elmúlt hónapokban az akkori terveket, azok között szerinte sok jó kezdeményezés volt, több elgondolás a hazai bürokrácián bukott el, illetve nem megfelelő beruházásokra fordítódott. A célok bizonytalanok voltak és konformisták - mondta Lázár János. A kormányzat nem volt elég bátor az érdekérvényesítéshez, a kormánynak nem volt megfelelő politikai háttere és így bizonytalanul látott hozzá a pályázati programok kiírásához.

Gyilkos bürokrácia

Lázár szerint ráadásul az elképzelt struktúra, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség növelte a bürokráciát, s a korrupciós kockázatot. Túlbürokratizált, lassú intézményrendszert építettünk ki - mondta a miniszter. Ezért volt fontos, hogy a kiszervezett pénzek szétosztását még akkor is vissza kellett helyezni az államapparátusba, ha a miniszteriális rendszer hatékonyságával szemben is komolyak az aggályok Magyarországon. Ez a megoldás ugyanis egyértelműbb, tisztább, átláthatóbb felelősségi és döntési rendszert jelent - emlékeztetett. Az Állami Számvevőszék is egyetértett azzal, hogy vissza kell hozni a költségvetési ellenőrzési rendszerbe az uniós pénzeket.

Lehívási csúcs vagy kármentés?

2012-13-hoz képest sikerült stabilizálni a helyzetet - jelentette ki a miniszter. 2012-ben 1000 milliárdos kifizetést sikerült elérni, 2013-ban 1700, tavaly 1840 milliárd forintnyi uniós pályázati pénz került kifizetésre. Komoly siker, hogy a rendelkezésre álló 8700 milliárdos összeget 80 százalékban sikerült lehívni az EU-tól, ennek kifizetése 75-80 százalékos szinten van. Nem hallgatható el, hogy 2763 milliárdnyi számla befogadására még szükség van ahhoz idén, hogy Magyarország ne veszítsen uniós forrást. Én személyesen szégyennek tekintem, hogy 2015-ben még pályázatokat írunk ki - mondta a miniszter, aki azt is hozzátette: félreértés ne essék, most nem jól megtervezett akciósorozat, hanem puszta kármentés folyik. Itt és most nem igazán kérdés, hogy milyen gazdaságpolitikai célokat szolgál a kifizetés - pusztán az a cél, hogy ne vesszen el uniós forrás - mondta Lázár. Idén még lehet számlákat befogadni, a kifizetéseket jövő májusig lehet megtenni.

A hajrá lezárása után komoly értékelést tartunk az év második felében, hogy milyen módon hasznosultak a pénzek - ígérte  a miniszter. Lázár brüsszeli véleményt idézett, amely szerint előrelátó tervezéssel a pénzek 70 százaléka jól hasznosul, ha csak céltalanul elosztogatjuk, ez az arány 65 százalékos - ennek ellenére fontos a tervezés - mondta a miniszter.

Gazdaságfejlesztési prioritások

Az összes vállalkozáshoz képest nem túl jelentős számú, 43 ezer vállalkozás kapott 1620 milliárd forint értékben támogatást. Azon cégek köre, akik érdemben hozzá tudnak járulni a GDP-növekedéshez, lényegében lefedésre kerültek a nyertes vállalatok között - jelezte ugyanakkor Lázár János.

Visszatérítendőre állunk át

A ciklus második felében olyan projektetk támogatására kerülhet csak sor, amelyek saját lábukon is megállnának, épp ezért a ciklus ezen részében a visszatérítendő támogatások kerülnek majd túlsúlyba - jelentette be Vitályos Eszter, az EU fejlesztésekért felelős miniszterelnökségi államtitkár.

A programciklus egyéb tételeiből 3760 milliárd jutott közlekedésfejlesztésre, 1565 milliárd környezetfejlesztésre fordítódott. Az önkormányzati és az állami fejlesztésekre  4500 milliárd forint jutott, s ehhez társult még 2000 milliárd forint, ami állami vállalatokhoz került. Az állami pénzek hasznosulásából az infrastruktúra tekintetében érezhetőek a változások a miniszter szerint, az államigazgatás egyéb területén a pénzek hasznosulása, a társadalmi hatások értékelése azonban korántsem tűnik ilyen sikeresnek.

Épp ez a vélekedés volt az, ami okán a kormány úgy döntött, hogy a korábbi 1620 milliárd forint helyett 60 százaléknyi forrás jusson gazdaságfejlesztésre, döntően a hazai kkv-szektornak. Ez megfordul, hiszen korábban a forrás 4/5-e ment humán és reál infrastruktúra fejlesztésre.

Ki nyer majd?

A korábbi tapasztalatok alapján ugyanakkor komoly kérdés, hogy ha korábban a cégeknek egy szűk köre tudott csak pályázati pénzt felszívni, most, a nagyságrendileg nagyobb támogatási összeg felhasználásában mennyire tudnak sikeresek lenni a hazai vállalkozások - osztotta meg  kormányzati dilemmákat a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mindezt nehezíti, hogy a hazai nagyvállalati kört Brüsszel döntő mértékben kizárta a forráshoz juttatásból.

A növekedés előző évben fenntartott mértékét nem fogjuk tudni tartani, idén 2-2,5 százalék körül növekedünk majd - mondta Chikán Attila, a Corvinus Egyetem Versenyképesség Kutató Központjának vezetője. A növekedési pálya egy része külső körülményektől függ, de fontos, hogy miként lehet majd az ország iránti bizalmat helyreállítani. Itt jó jel, hogy a kormány úgy fest kiegyezni látszik a bankokkal, ám több intézkedés továbbra is elbizonytalanítja a befektetőket. Chikán Attila ide sorolta, hogy szembemenve a világ tendenciákkal a miniszterelnök új iparosítási forradalmat hirdetett és 30 százalékra emelné az ipari termelés hozzájárulását a GDP-hez, de az sem volt kellően megindokolva, megalapozva, hogy miért váltunk keleti nyitásról déli nyitásra - mondta a professzor. Ezeket a lépéseket jobban meg kellene alapozni.

A belső feltételek terén az intézményrendszer hatékonysága a legnagyobb probléma - a sereghajtók között vagyunk ezen a téren. Ráadásul mindez kihat az ország termelékenységére, amely alig fele a Nyugat-Európában mért értékeknek. Ebben komoly segítséget jelenthet az innováció komolyabb támogatása, ám nagyon mélyről indulunk - mondta Chikán.

Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár mindehhez az tette hozzá, hogy a válság nem pusztán pénzügyi válság volt, de egy technológiai válság is volt, amely után megfordult a trend és jövőben már nem az olcsó dél-ázsiai térségbe törekednek a vállalatok. Ez nem azt jelenti, hogy olcsó munkaerővel kell versenyeznünk, hanem sokkal inkább az informatikai fejlesztésekre alapozó jövőt sejtet.

Ugyanakkor itt is saját utat kell követnünk. A magyar kormány különválasztotta a foglalkozásintenzív ágazatokat, ahol a foglalkoztatás bővítése miatt van szükség a fejlesztési pénzekre. Emellett ugyanakkor arra is szükség van, hogy kijelöljük azokat az iparágakat, amelyek képesek új, világszinten is eladható termékeket is előállítani - merthogy a 10 milliós magyar piacra fejleszteni igazából nem elég - tette hozzá Csepreghy.

Brüsszelre csak májusig kell várni

Az új, 2014-20-as ciklus operatív programjaival kapcsolatosban elhangzott, azok elfogadásával a várakozásoknál jobban áll a kormányzat. A vidékfejlesztési program 1200 milliárdos, a halászati program 12 milliárdos keretösszegére és a közigazgatási (informatikai) fejlesztését szolgáló operatív programok jóváhagyására májusig sor kerül - vélte a miniszter. Ennek nyomán októberig 133 pályázat kerül kiírásra, 2681 milliárdos összeg tekintetében. Mindehhez hozzáadódnak a korábbi költségvetési ciklus 2000 milliárd forint körüli kifizetései. Ez pedig azt jelenti, hogy idén is támogatják majd az uniós források a gazdasági fejlődést, 2016-tól azonban bizonyosan újra a hazai gazdasági növekedés egyik motorja lesz az EU-támogatások lehívása - mondta a miniszter.

Rutinból nem lehet fejleszteni

Persze, azon még van vita, hogy a mostani pályázatok mennyire a kifizetéseket szolgálják és mennyire tudják valóban segíteni a gazdaságfejlesztési célokkal. Rutinból nem fogunk pályázatokat kiírni - bár eddig egyelőre ebben látok problémákat - volt önkritikus Lázár János.

A miniszter szerint a hazai bürokrácia csökkentésének első pontja lehet az uniós pályázatokhoz való hozzáférés nehézségeinek leépítése - ez a cégek jövőjének biztosítását jelentheti. Amíg az előleg felvételéhez az előleg összegénél nagyobb garanciát kell biztosítani, addig nem működtethető sikeresen a rendszer - mondta a miniszter. Ha csak azon cégeket kivesszük ebből a rendszerből és azt mondjuk, hogy a sikeres, korábbi támogatással elszámolt cégektől nem kell fedezet, már sokat tettünk.

Adóreform márpedig lesz

A másik fontos pont az adórendszer. Itt nem hagynám ki a NAV-ot kritizáló véleményeket - ám én most itt az eljárási rendszert ért kritikákra gondolok - lepett meg mindenki Lázár János, hozzátév, új, a gazdaságot, a vállalkozókat támogató adórendszerre van szükség. A miniszter szerint emellett az építésügyi szakirányítás és a közigazgatás bürokrácia-csökkentésére van szükség.

Saját okból növelt transzparencia

A transzparencia növelésére nem az EU bírálatok miatt van szükség - az eddig lezárt projektekben 2 százalék alatti a problémás projektek aránya, ami nagyon jó. Itt a hozzáférés transzparenciájára kell gondolni. Az új uniós közbeszerzési irányelv lehetőséget ad a hazai közbeszerzési törvény átalakítására - az év második felében széleskörű társadalmi egyeztetés után alkotják meg a jogszabályt. Növelni kell a versenyt, a transzparenciát, ám emellett azt is biztosítani kell, hogy nem csak a pénzek kiosztásánál, hanem felhasználásánál is a valóban hazai cégek kapjanak lehetőséget. A cél az, hogy mindenki hozzáférjen a forrásokhoz, a vállalati szektorban az élni és élni hagyni elvnek kell érvényesülnie. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a korábbi évekhez képest erősebb nyomás lesz Brüsszel felől is - a nettó befizető országok

Dicséret és bírálat a pályázatíroknak

Azt, hogy hazánk nem veszít uniós forrásokat, nagyban segítettek az állam és a piaci szereplők, akik a kiosztásban segítettek. Így van hozzáadott értéke, érdeme a pályázatíró cégeknek is - mondta Lázár János. De az nem tartható, hogy a 100 forint megnyert pályázati forrás közel fele elment a különböző előkészítő, bonyolító tanácsadói feladatokra. Vannak nemzetközi standardok - ebből messze kilógtunk. Miután a gazdaságfejlesztés mellett a többi program költségvetése csökkenni fog, ilyen szintű tanácsadói költség egyszerűen tarthatatlan. A közvetlen projektelőkészítő költségek a korábbi ciklus 23-25 százalékáról Lázár mostani tervei szerint 7 százalékra olvad majd. Közvetett költséget 5,5, ingatlanvásárlást 2, rezsiköltséget pedig 1 százalékos mértékben maximálnák a projektelőkészítés során. Van még mozgástér, lehet még vitatkozni egyes tételeken, de a nagyságrend nem változhat túlzottan - mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Uniós pályázatok Perényi ment, Ágostházy jött: egy kézbe került az uniós pénzek elköltésének felügyelete
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 06:49
Perényi Sigismund Petert felmentette Orbán Viktor -  az államtitkárság után a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottságának vezetését is átvette tőle  Ágostházy Szabolcs.
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG