3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Újabb arab szállodaberuházást minősítene kiemelt beruházássá a kormány: a Mellow Mood csoport a Párizsi udvart renoválhatja egyszerűbben a lépéssel. A Zara Hotelt a felszámolástól mentette meg a kabinet a minősítéssel

A kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja a budapesti Párizsi Udvar beruházást, amelyet a fejlesztők szállodává alakítanak – jelent a kormányrendelet tervezete a kormány honlapján. A minősítés nagyban egyszerűsíti az engedélyeztetési adminisztrációt. A beruházással összefüggésben az építésügyi hatósági ügyekben például nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A múlt év nyarán nyílt, többfordulós nemzetközi pályázaton a Mellow Mood Group szerezte meg az öt éve üresen álló Párizsi Udvar tulajdonjogát a belvárosi önkormányzattól. A vételár 2,1 milliárd forint volt. Az arab magánszemélyek tulajdonában lévő Mellow Mood cégcsoport alakította szállodává korábban a szintén a Ferenciek terén lévő Klotild palotát is – ott a Buddha Bár Hotel üzemel.

A pályázaton a Mellow Mood csoport projektcége, a Párizs Property Kft. indult, amelyet múlt év február végén 500 ezer forinttal alapította egy Belize-ben bejegyzett cég, majd csatlakozott hozzá márciusban egy Abu Dhabi illetékességű magánszemély. E két tulajdonost váltotta a Budapesten lakó Majdi Helmi Rida, aki az adatok szerint az egyetlen tulajdonos a 3 millió forintos jegyzett tőkével bíró cégben, amelyet nevesíti a kormányrendelet tervezete is.

 

Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa, ügyvezetője, a Párizsi Udvar megvásárlását követően tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy eredeti állapotában szeretnék visszaállítani az épületet, amelyhez 1980 óta nem nyúlt senki. Jelezte: az épületben vendéglátóhelyeket, konferencia-helyszínt és ötcsillagos apartman hotelt alakítanának ki. A cégcsoport másik tulajdonosa és ügyvezetője, Sameer Hamdan akkor úgy tájékoztatott, hogy 1986 óta vannak Magyarországon, és 1997 óta fejlesztenek ingatlanokat. A Belvárosban tucatnyi szállodát birtokolnak és üzemeltetnek, mintegy ötszáz embert foglalkoztatnak.

Egy másik kiemelt arab szállodaberuházás

Érdekesség, hogy nem pusztán ezt az egyetlen arab-érdekeltségű szállodai beruházást nyilvánította kiemeltnek a kormány. A 2014.november 20-i Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, miszerint a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti négycsillagos szállodát, a Zara Continental Hotelt üzemeltető ZeinaHotel Szolgáltató Kft.-t. Itt ugyanakkor a szándék más lehetett, mivel a részben műemlék – az egykosri Hungária Fürdő homlokzatát megtartó – épületben működő 2010-ben nyitott, 272 szobás szállodát üzemeltető cég ellen múlt év szeptemberében felszámolási eljárás indult. A ZeinaHotel Kft. és tulajdonosa, a Turizmus Kft. által 2014-ben a legbefolyásosabb magyar idegenforgalmi szakemberek közé sorolt Budapesten élő jordán üzletember, Al Ramahi Mazen a szállodafejlesztésre felvett devizahitelbe bukott el – hiába produkált jó foglaltsági adatokat a szálloda. Ennek ellenére sokan nem értették, miért vált stratégiailag kiemelt jelentőségűvé épp ez a külföldi beruházás, hogy a kormány a kiemelt státussal védte meg a csődtől.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG