<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újabb arab szállodaberuházást minősítene kiemelt beruházássá a kormány: a Mellow Mood csoport a Párizsi udvart renoválhatja egyszerűbben a lépéssel. A Zara Hotelt a felszámolástól mentette meg a kabinet a minősítéssel

A kormány kiemelt beruházássá nyilvánítja a budapesti Párizsi Udvar beruházást, amelyet a fejlesztők szállodává alakítanak – jelent a kormányrendelet tervezete a kormány honlapján. A minősítés nagyban egyszerűsíti az engedélyeztetési adminisztrációt. A beruházással összefüggésben az építésügyi hatósági ügyekben például nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A múlt év nyarán nyílt, többfordulós nemzetközi pályázaton a Mellow Mood Group szerezte meg az öt éve üresen álló Párizsi Udvar tulajdonjogát a belvárosi önkormányzattól. A vételár 2,1 milliárd forint volt. Az arab magánszemélyek tulajdonában lévő Mellow Mood cégcsoport alakította szállodává korábban a szintén a Ferenciek terén lévő Klotild palotát is – ott a Buddha Bár Hotel üzemel.

A pályázaton a Mellow Mood csoport projektcége, a Párizs Property Kft. indult, amelyet múlt év február végén 500 ezer forinttal alapította egy Belize-ben bejegyzett cég, majd csatlakozott hozzá márciusban egy Abu Dhabi illetékességű magánszemély. E két tulajdonost váltotta a Budapesten lakó Majdi Helmi Rida, aki az adatok szerint az egyetlen tulajdonos a 3 millió forintos jegyzett tőkével bíró cégben, amelyet nevesíti a kormányrendelet tervezete is.

 

Zuhair Awad, a Mellow Mood Group egyik tulajdonosa, ügyvezetője, a Párizsi Udvar megvásárlását követően tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy eredeti állapotában szeretnék visszaállítani az épületet, amelyhez 1980 óta nem nyúlt senki. Jelezte: az épületben vendéglátóhelyeket, konferencia-helyszínt és ötcsillagos apartman hotelt alakítanának ki. A cégcsoport másik tulajdonosa és ügyvezetője, Sameer Hamdan akkor úgy tájékoztatott, hogy 1986 óta vannak Magyarországon, és 1997 óta fejlesztenek ingatlanokat. A Belvárosban tucatnyi szállodát birtokolnak és üzemeltetnek, mintegy ötszáz embert foglalkoztatnak.

Egy másik kiemelt arab szállodaberuházás

Érdekesség, hogy nem pusztán ezt az egyetlen arab-érdekeltségű szállodai beruházást nyilvánította kiemeltnek a kormány. A 2014.november 20-i Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, miszerint a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a budapesti négycsillagos szállodát, a Zara Continental Hotelt üzemeltető ZeinaHotel Szolgáltató Kft.-t. Itt ugyanakkor a szándék más lehetett, mivel a részben műemlék – az egykosri Hungária Fürdő homlokzatát megtartó – épületben működő 2010-ben nyitott, 272 szobás szállodát üzemeltető cég ellen múlt év szeptemberében felszámolási eljárás indult. A ZeinaHotel Kft. és tulajdonosa, a Turizmus Kft. által 2014-ben a legbefolyásosabb magyar idegenforgalmi szakemberek közé sorolt Budapesten élő jordán üzletember, Al Ramahi Mazen a szállodafejlesztésre felvett devizahitelbe bukott el – hiába produkált jó foglaltsági adatokat a szálloda. Ennek ellenére sokan nem értették, miért vált stratégiailag kiemelt jelentőségűvé épp ez a külföldi beruházás, hogy a kormány a kiemelt státussal védte meg a csődtől.

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG