5p
Az utazási irodáknak egyelőre az erős dollár fáj, de még kitartanak az épp megjelenő díjak mellett. Az előfoglalási szezonban az árfolyamgarancia is komoly hívószó lehetett a nagy kedvezmények mellett.

A nagyobb utaztatók nyári katalógusai már elkészültek, vagy épp a nyomdában vannak, épp ezért lényegében már lehetetlen módosítani a kiajánlott árakat a rekord gyenge forint miatt – mondták elé a Privátbankár.hu kérdésére válaszoló utazási irodák.

Egyelőre a dollárral van gond

Tudni kell, hogy a tour-operátorok tavaly szeptember-októberben kötötték le a jövő évi kapacitások döntő részét, s – hagyományosan – egy magasabb deviza árfolyammal kalkuláltak az árak kialakításánál. Hajducsi Tamás, a Kartago Tours marketing igazgatója szerint a társaság a kalkulációját 315-ös euró és 255 forintos dollár árfolyammal számolták, míg Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgatója arról beszélt, hogy ők 315 forintos euróval kalkuláltak. A szakember szerint a mostani euró árfolyamok még beleférnek a tűréshatárba, ugyanakkor a dollár-elszámolású desztinációknál az ultraerős zöldhasú bizony komolyan drágítja az utakat. Ezek azonban döntően az amúgy is téli szezonhoz kapcsolt karibi utak, ahol viszont még korábban történt meg az utak lekötése. Lerch Edit, az OTP Traval kiutaztatási üzletágvezetője szerint ugyanakkor, ha mostani árfolyamok hosszú távon fennmaradnak, akkor akár 20-25 százalékos áremelkedéssel kell számolni, mivel nem fogják a részvételi díjak a 270-280 forintos dollárárfolyamot fedezni.

Nem hárítják át

Hajducsi Tamás szerint ugyanakkor az elmúlt években sem volt gyakorlat és egyelőre most sem alkalmazzák, hogy árfolyamváltozás esetén árat emelnének - igaz akkora kilengés sem fordult még elő, mint a tegnapi napon történt. (Persze, ez elsősorban ez a svájci frankra vonatkozott)

A Kartago Tours kitart régi politikája mellett, azaz (egyelőre) nem érvényesíti az elszállt árfolyamokat. Ennek a Hajducsi Tamás szerint egyrészt az az oka, hogy ma még nem látható, hogy az elmúlt időszak rángatásainak hol lesz vége, ráadásul a Kartago eddig még tartós árfolyam növekedés esetén is igyekezett a „végsőkig” kitartani az eredeti árak mellett és a veszteséget „benyelni” az ügyfelek helyett.

Vannak más megoldások is. Kálmán Péter, a NUR Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. marketing vezetője szerint a társaság néhány éve már euróban rögzíti és garantálja utazási csomagjai árát annak érdekében, hogy utasok számára mindig a legkedvezőbb áron nyújthasson szolgáltatásokat.

Kedvezőbb árfolyamon kötötték le a kapacitásokat

Komora Zoltán szerint a nagyobb tour-operátorok, mint az IBUSZ a jövő évi kapacitások lekötésénél egyre gyakrabban alkalmazzák azt a megoldást, hogy a szálláshely vagy épp a szolgáltatás (pl. charter) lekötésekor az általános 10 százalék feletti előleg helyett magasabb összeget, vagy épp teljes árat fizetnek ki előre azért, hogy még kedvezményesebb beszerzési árat tudjanak elérni. Miután ezen tételeket az aktuális – tehát tavaly őszi – árfolyamszinteken kellett kifizetni, most hozzájárulhat ahhoz, hogy a társaságok ne érezzék szükségét a forintgyengülés lekövetésére. Ennek, a szakmában „garantált lekötésnek” ugyanakkor kockázata, hogy ha a kiutaztató elszámította magát, akkor ezen szolgáltatásokat már nem tudja lemondani. Ezek azok a kapacitások, amelyek minden áron történő feltöltése hozta a „last minute” akciókat korábban, amely eképp lényegében csak kárenyhítésnek számít.

Túlkínálat lehet

Az elmúlt 2 évben az utazási irodák megfelelően lőtték be a várható (alacsony) keresletet és ezért nem igazán kényszerültek az áron aluli értékesítésre. Az idei szezon előtt ugyanakkor az így sikeres tavalyi év után arról szóltak a hírek, hogy a hazai irodák szakítottak a konzervatív gyakorlattal és a szezonra most számottevően nagyobb kapacitásokat kötöttek le. Ha túlkínálat lesz a piacon, akkor az esetleges forintgyengülés hatásait még kevésbé lehet majd érvényesíteni. Ugyancsak a drágítás ellen hathat, hogy a magyar utazók továbbra is csak egy bizonyos árszintet tudnak elviselni, efelett a kereslet visszaesésével lehet számolni.

Garantált áras előfoglalás, komoly kedvezmények

Ez ugyanakkor még nem látszik, sőt az IBUSZ vezérigazgatója szerint kifejezetten erős az előszezon. Az itt kapható, átlagosan 15 százalékos kedvezmény mellé az IBUSZ a mostani helyzetben még árgaranciát is ad, ráadásul a kedvezmények igénybevételéhez elegendő az utiköltség 40 százalékának befizetése – mondta Komora Zoltán. Ugyancsak akciózik a Neckermann is. Kálmán Péter szerint a téli és nyári szezonra történő új foglalásokat a társaságnál most kedvezményes, 309,90 forintos euró árfolyamon tudnak tenni az ügyfelek, akik akár 30 százalékos előfoglalási kedvezményt is igénybe vehetnek, sőt a repülős nyaralásokra január végéig még további, fejenként 33 eurós kedvezményre is jogosultak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG