<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
2012 első felében összesen 251 000 darab hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból - ez 15,2%-kal kevesebb, mint 2011 megfelelő időszakában. Továbbra is a 20 és 50 eurós címletek a legnépszerűbbek a hamisítók körében. 3 egyszerű gyakorlattal kiszűrhetjük, nem kaptunk-e hamis pénzt.

A 2012 első félévi bevont mennyiség 19%-kal kisebb, mint az előző év második félévében bezúzott mennyiség. 2012 első felében átlagosan 14,6 milliárd darab valódi euróbankjegy volt forgalomban - a hamis bankjegyek aránya tehát továbbra is igen csekély.

Az Európai Központi Bank és az euróövezet tizenhét nemzeti központi bankja azért felhívja a lakosság figyelmét, hogy továbbra is alaposan vizsgálja meg a készpénzes ügyletek során kapott bankjegyeket.

A valódi bankjegyet könnyű felismerni, ha az EKB-nak és a jegybankok honlapjain javasolt egyszerű próbát elvégezzük: megtapintjuk, szemügyre vesszük és megmozgatjuk a bankjegyet - a linkekre kattintva az EKB honlapján található videókon megnézheti, hogyan ellenőrizheti a bankók valódiságát.

Amennyiben kétségünk támadna, hasonlítsuk össze egy biztosan valódi bankjeggyel. Ha valaki arra gyanakszik, hogy hamisítvány került a kezébe, jelentse a rendőrségnek vagy az adott ország nemzeti központi bankjának.

Továbbra is a 20 és az 50 eurós címletet hamisítják a leggyakrabban. Az elmúlt félévben csökkent a hamis 20 eurósok aránya, míg a hamis 50 eurósoké kicsit emelkedett. A két leggyakrabban hamisított címlet 2012 első felében együttesen az összes hamis pénz 77%-át tette ki. A harmadik leggyakrabban hamisított címlet a 100 eurós, 17%-kal, míg a fennmaradó címletek (5€, 10€, 200€ és 500€) hányada elenyésző.

A 2012 első felében bevont hamisítványok többségére (97,5%-ára) euróövezeti országban bukkantak rá, és csupán körülbelül 2%-ára euróövezeten kívüli EU-tagállamban. A fennmaradó mintegy 0,5%-ot a világ egyéb pontjain találták meg.

Egy cseh pénzváltó pénztárosa minden bizonnyal nem hallott még az EKB által javasolt 3 módszerről, amivel kiszűrhetjük a hamis pénzt - az EPA hírügynökség alábbi fotóján látható az az 1000 eurós bankjegy, amivel a kasszást nemrég becsapták. 24 ezer koronát adott a bankóért, amit pucér hölgyek képei és szívecskés uniós zászlók díszítenek. 1000 eurós címlet egyébként hivatalosan nincs forgalomban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Utazás Miért érdemes itthon nyaralni, hosszú hétvégézni? Szavazzon!
Eidenpenz József | 2019. június 7. 15:30
Azt mondja a miniszter, belföldön is lehet nyaralni. Van, aki így tesz, van, aki nem, de mik a fő okok? Szavazzon! Előző szavazásunkat pedig egy német áruházlánc nyerte.
Utazás Így kezdődött az évad a Balatonon
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 16:14
Az évtizedes hagyományoknak megfelelően a balatonfüredi ünnepélyes évadnyitóval és a tó megkoszorúzásával szombaton elkezdődött a balatoni turisztikai és vitorlásszezon.
Utazás Ezeket az utakat zárják le holnap Budapesten
Privátbankár.hu | 2018. május 12. 14:23
Rendezvények és építési munkálatok miatt Budapest több pontján nehéz lesz közlekedni a hétvégén.
Utazás Vegyi incidens miatt volt lezárva a londoni City repülőtere
Privátbankár.hu | 2016. október 22. 09:29
Lezárták pénteken egy időre a londoni City repülőteret, miután az a gyanú merült fel, hogy valamilyen vegyszer kerülhetett a terminál levegőjébe. A speciális felszerelésekkel kivonult tűzoltóság nem talált veszélyes anyagot, így a légikikötőt péntek este ismét megnyitották.
Utazás Egyiptom helyett idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok
Privátbankár.hu | 2016. február 27. 09:42
Egyiptom helyett az idén inkább Bulgáriába és Spanyolországba utaznak a magyarok az előfoglalások adatai alapján - közölte az Invia online utazási ügynökség az MTI-vel.
Utazás Ebben a városban már nyomozók keresik az illegális szálláskiadókat
Privátbankár.hu | 2015. augusztus 1. 08:27
Álruhás nyomozókkal is kutatnak Barcelonában az adót nem fizető illegális szálláskiadók után, miközben új adót vetettek ki rájuk és korlátozzák az új engedélyek kiadását. Csakhogy ez egyelőre szélmalomharcnak tűnik, 14-szer annyi illegális szobakiadó lehet, mint amennyi hivatalos. A város közben nyugodtan kiteheti a megtelt táblát.
Utazás Jó a rajt: így indult az év a szállodásoknak
Privátbankár.hu | 2015. május 3. 10:21
A legfrissebb adatok szerint az év első két hónapjában 10 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a szállodákban. Nincs ok a panaszra: a külföldiek is szép számmal jöttek, főleg a brit és amerikai vendégek száma ugrott meg drasztikusan, az oroszok továbbra is elmaradnak.
Utazás Már két ötcsillagos strand van az országban: ez az egyik
Privátbankár.hu | 2015. május 2. 15:38
Ötcsillagos minősítést kapott a hajdúszoboszlói strand, eddig csak egy ilyen strandunk volt.
Utazás BKK bérlete van? Így autózhat vele ingyen
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 11:30
Újabb szintre tört be a közösségi autózás: BKK bérlettel havidíj nélkül, fél órás távra vehetjük kölcsön az Avalon autóit.
Utazás Ma estig biztos kitart a magyar-lengyel barátság - Hajrá magyarok!
Nagy László Nándor | 2015. április 25. 10:41
Nagy Lajos óta nem volt ennyire magyar Krakkó - a korábbi lengyel királyi székhelyen ma bizonyosan percenként hallhatunk magyar szót, hiszen nagyjából 3-4 ezer magyar szállta meg a várost a divizíó IA világbajnokság - számunkra - döntőjére készülve. Ma este az elitligába jutásért játszik magyar jégkorong-válogatott.
hírlevél
Ingatlantájoló