<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  

Az első háromnegyed évben a 4iG Csoport árbevétele 196,7 milliárd forint volt, az EBITDA meghaladta az 55,1 milliárd forintot, az EBITDA-marzs pedig a 28 százalékot, tette közzé harmadik negyedéves jelentésében a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsdén.

A cégcsoport első kilenc havi negatív adózott eredménye (-7,7 milliárd forint) leginkább a tárgyidőszaki vállalatfelvásárlásoknak és ahhoz kapcsolódó megnövekedett költségeknek köszönhető, a későbbi időszakokban a szinergiák kihasználásával szignifikánsan változhat, áll a közleményben.

Az előbbin túlmenően az elkövetkező időszakokban is visszatérő, pénzkiáramlással nem járó tételek befolyásolták jelentősen az eredményt: az IFRS-eknek való megfelelésnek köszönhetően újonnan felvett eszközökkel és kötelezettségekkel kapcsolatban elszámolt értékcsökkenés, kamatráfordítás, illetőleg a számviteli politikák harmonizációja miatti szintén megnövekedett értékcsökkenés.

A cég szerint növelték a hatékonyságot. Fotó: 4iG
A cég szerint növelték a hatékonyságot. Fotó: 4iG

A közlemény kitér arra is, hogy az infokommunikációs cégcsoport működési hatékonyságát jelentősen javították a harmadik negyedévben bekövetkezett strukturális változások. 2022. szeptember 1-én új vállalatirányítási-szervezeti felépítést vezetett be a társaság, amely a nagyvállalati működéshez igazította a cégcsoport központi irányítását. A társaság az átalakítás során központi, operatív funkciókat hozott létre a kulcsterületeken. A vállalat továbbra is Magyarország vezető informatikai rendszerintegrátora, valamint meghatározó szereplője a hazai és nyugat-balkáni telekommunikációs szektornak, írják.

A harmadik negyedévben folytatódott a magyarországi és nyugat-balkáni távközlési vállalatok integrációja, amely rövidtávon is javította a cégcsoport működési eredményeit. Az ALBtelecom erős vezetékes- és a One Telecommunications mobilpiaci portfóliója az albán távközlési piac legdinamikusabban fejlődő szolgáltatójává teszi az egyesülést követően a 4iG csoportot. A két vállalat fúziója során konvergens távközlési szolgáltató jön létre.

A montenegrói One Crna Gora az erős turisztikai szezonnak köszönhetően jelentősen növelte eredményeit az előző év azonos időszakához képest. A vállalat elindította lakossági 5G szolgáltatását, amellyel a cégcsoport első újgenerációs rendszerét vezették be.

A 4iG novemberben csatlakozott a világ vezető távközlési vállalatai által alapított globális telekommunikációs szervezethez, az O-RAN Alliance-hez (Open Radio Access Network), amellyel a cégcsoport az informatikai és távközlési szolgáltatók közé lépett.  

A 4iG, az izraeli Kommunikációs Minisztérium előzetes jóváhagyásának birtokában nyilvános részvénykibocsátás útján megvásárolta az Amos műholdrendszereket üzemeltető Spacecom 9,5 százalékos részvénycsomagját. A következő időszakban mindösszesen 20 százalékra növelheti tulajdonhányadát, a hatósági jóváhagyásokat követően pedig három év alatt maximálisan 51 százalékos többségi tulajdont szerezhet a társaságban. A Spacecom akvizíciójával a 4iG a globális műholdas szolgáltatások jelentős szereplőjévé válhat.

A vállalat novemberben megvásárolta a médiatechnológiai platformot üzemeltető Honeycomb Csoportot, amely Magyarországon és a nyugat-balkáni régióban Brisk Digital Group néven folytatja szolgáltatói tevékenységét. A Rheinmetall és a 4iG stratégiai partnersége fontos mérföldkőhöz érkezett a Rheinmetall 4iG Digital Services Kft. (R4 Kft.) megalapításával.

A 4iG többségi tulajdonában lévő közös vállalat a Rheinmetall magyarországi, valamint globális informatikai támogatásában kap fokozatosan növekvő szerepet, ezt követően pedig független piaci szereplőknek is nyújthat informatikai szolgáltatásokat világszerte.

Az Edison Group augusztusi elemzésében a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlásának várható eredményei kapcsán kiemelte, hogy az akvizíció sikeres lezárásával és az egyesített vállalatok 5 millió ügyfelével a 4iG a második legnagyobb konvergens távközlési csoporttá válna a magyarországi piacon.

A Scope Ratings a 4iG rendes, éves felülvizsgálata során a jelenlegi B+ kibocsátói és B+ fedezetlen adósságbesorolás nyitott marad a korábban bejelentett Vodafone Magyarország tranzakció lezárásáig, mivel annak teljesülése jelentős mértékben javíthatja a vállalatcsoport hitelmutatóit és üzleti kockázati profilját. A berlini központi nemzetközi hitelminősítő a Vodafone Magyarország akvizíció eredményétől és hatásaitól függően akár két szinttel is felminősítheti a társaságot, áll a közleményben.

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Úgy veszik a kínaiak a Ferrarikat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:18
A Ferrari NV olasz sportautó-gyártó tavalyi adózott eredménye 939 millió euró lett, 13 százalékkal magasabb a 2021. évinél.
Vállalat Megnyílt a Mol első lengyelországi benzinkútja
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 13:56
A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása – közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
Vállalat Új vezetők érkeztek a Vodafone akvizíció után a 4iG-hez
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 12:32
A 4iG Nyrt. igazgatósága a Vodafone Magyarország és a meglévő távközlési portfólió integrációja érdekében új felsővezetőket nevezett ki a cégcsoporthoz frissen csatlakozott társaság, valamint a 4iG Nyrt. irányításába.
Vállalat Iratokat vár a Teslától az amerikai igazságügyi minisztérium
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:49
Az amerikai igazságügyi minisztérium az önvezető autókról szóló dokumentációért fordult kedden a Tesla járműgyártóhoz - derül ki az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott iratokból.
Vállalat Kiderült, mennyit keresett a Pfizer a Covid-vakcinán
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 18:26
 A Pfizer amerikai gyógyszeripari cég nyeresége és bevétele is nőtt tavaly a negyedik negyedévben, az éves árbevétel rekord nagyságú volt.
Vállalat Csúnya számokat közölt a Samsung
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 17:07
A Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye jelentősen, csaknem 69 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévben éves összevetésben a chipek és okostelefonok iránti alacsony kereslet miatt - derült ki a cég kedden közzétett jelentéséből.
Vállalat Lezárult a 4iG-Vodafone biznisz
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 15:06
A Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg a tájékoztatás.
Vállalat Újabb kemény csörte bontakozik ki Amerika és Kína között
Privátbankár.hu | 2023. január 31. 12:59
A Huawei elleni újabb amerikai intézkedések heves tiltakozást váltottak ki Peking részéről.
Vállalat Az amerikai politikai elitnek magyarázkodhat a TikTok-vezér
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 14:51
Meghallgatásra kell mennie a videós közösségi oldal vezérének.
Vállalat Alacsonyabb költség, kisebb környezeti hatás: felértékelődik a last mile logisztikai raktárak szerepe
PR | 2023. január 27. 19:51
A gyors kiszállítás elengedhetetlen az ügyfelek elégedettségének és hűségének megtartásához a modern piacon. A GKI beszámolója szerint 2021-ben Magyarországon közel 67 millió megrendelést szállítottak ki a szolgáltatók, és ez a tendencia továbbra is meghatározó marad. De mitől lesz gyors a kiszállítás ?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG