TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bevételi rekordot ért el tavaly a német első osztályú focibajnokság. Az új cél, hogy pénztermelésben felzárkózzanak a Premier League-hez - sőt, akár le is nyomják az angolokat. Több tényező mutat arra, hogy az utóbbi is összejöhet.
A Bayern München egy győzelmét ünnepli az Allianz Arena.

Financial Times még a szerdai nyilvánosságra hozatala előtt betekintést nyert a Bundesliga éves pénzügyi jelentésébe, ami óriási gazdasági fejlődést állapított meg: a dokumentum szerint a német első osztály top 18 klubja 3,81 milliárd euró bevételt termelt meg a 2017-18-as szezonban, ami 13 százalékos ugrást jelent az azt megelőző évadhoz képest. Az angol és a spanyol első osztály tavalyi eredményei egyelőre nem ismertek, de jó esély van arra, hogy a fellendüléssel a németek a végső összesítésben is a Premier League mögött és a La Liga előtt végezzenek: a brit bajnokságnak 2016-17-ben 5,3 milliárd eurónyi bevétel jött össze, a spanyolnak pedig 2,85 milliárd.

Virítják a lóvét

A rendkívüli pénzügyi erősödést a Bundesliga az új közvetítői szerződéseknek köszönheti. A liga még 2016-ban írt alá egy 4,6 milliárd euró értékű megállapodást a Sky Deutschlanddal és a Eurosporttal a meccsek belföldi sugárzására. Ez a négyéves deal élesedett 2017 őszén, ami azt eredményezte, hogy az első osztályban vitézkedő csapatoknak harmadával ugrott meg csak a közvetítési jogokból származó bevétele, ami végül 1,25 milliárd eurónál állt meg.

Christian Seifert Bundesliga-vezérigazgató elégedett a fejlődést látva, de még mindig rengeteg teret lát a növekedésre. A vezető azt nyilatkozta az FT-nek, hogy szerinte a német bajnokság nem fog úgy plafonba ütközni a médiaszerződések terén, mint az angol, mert a hagyományos és digitális közvetítők készek arra, hogy még nagyobb összegeket áldozzanak a meccsek közvetítési jogaira.

Nem volt ez mindig így: a liga jogait birtokló német Kirch Group médiabirodalom - részben a sportszerződésekhez kapcsolódó adósságok miatt - 2002-ben összeomlott, ez pedig elvette a helyi adók kedvét attól, hogy nagyobb összegeket fizessenek a felszabaduló jogokért. Mivel Németországban egyre nagyobb teret nyernek az előfizetéses tévécsatornák, még több begyűjthető pénzzel kecsegtetve az adókat, ez az óvatosság most egyre inkább eloszlóban van. A digitális csoportok is érdeklődnek a közvetítési jogok iránt: 2017-ben az Amazon megvásárolta a Bundesliga-meccsek rádiós jogait, a DAZN sportmédia-csoport pedig azt közölte, hogy ők is ajánlatot tesznek majd a német meccsek hazai közvetítésére, amint 2020-ban beindul a következő aukció. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a nagy pénzeket továbbra sem a digitális csoportoktól kell remélni: tavaly a Sky Italia és a DAZN együtt vásárolta meg a Serie A-jogokat, évadonként összesen 973 millió euróért, ami elég kicsi növekedés az azt megelőző 945 millió euró/szezonos árfolyamhoz képest.

Lőtávolban az angolok

A csúcsgazdag Premier League mindenesetre most valóban lőtávolban van. Tavaly a Sky és a BT ahelyett, hogy licitversenybe hajszolták volna egymást, megállapodtak, és együtt 4,5 milliárd fontot (5,1 milliárd eurót) csengettek ki az angol bajnokik hazai sugárzásáért 2019 és 2022 között, ami jóval kevesebb, mint az 5,1 milliárd font (5,8 milliárd euró), amit a két vállalat az előző aukciós körben összesen kiköhögött a jogokért. A szigetországban tehát nem hogy stagnálás, de visszaesés történt a médiadealek terén, így az előfizetéses csatornákra egyre jobban ráharapó Németországban joggal reménykedhetnek abban, hogy néhány éven belül sikerül beelőzni a riválisokat.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Újabb céget vásárolhat fel a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 12:04
Adásvételi szerződést kötött a DTSM Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására a 4iG Nyrt. - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A 140 főt foglalkoztató, IT és telekommunikációs rendszerek, valamint adatközpontok üzemeltetését végző és vállalati service desk szolgáltatást nyújtó társaság a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti engedélyezését követően kerülhet a 4iG tulajdonába. A DTSM pénzügyi átvilágítását és cégértékelését a 4iG megbízásából az EY végezte.
Vállalat Nagy lehet a baj, az online fizetés elhalasztását kérhetik a boltosok
Privátbankár.hu | 2020. november 24. 07:28
A járvány alatt más kihívásokkal kell megküzdeniük.
Vállalat Cudar évre számítanak a vállalatok 2021-ben
MTI | 2020. november 24. 07:12
Egy felmérésben a megkérdezett cégek 9 százaléka jelezte, hogy növekedést vár a következő évben.
Vállalat Koronavírus vakcina: repkednek a milliárdok, de mégsem lehet tisztán látni
Király Béla | 2020. november 24. 05:30
Az Egyesült Államokban és Európában is milliárdos beszerzésekről beszélnek a politikai vezetők, ha a koronavírus elleni oltóanyag a téma. A szert előállító vállalatok is megadnak árakat, ennek ellenére csak távolról tűnik úgy, hogy transzparens folyamatok zajlanak.
Vállalat 2,8 milliárdos kormányzati támogatás jut egy amerikai cég beruházásának
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 23. 18:27
Budapesten hozza létre új, globális termékfejlesztő központját az amerikai Diligent, a világ egyik vezető szoftverfejlesztő és -szolgáltató vállalata - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Vállalat Tudatosság és technológia – kulcs a jövőhöz
Natív tartalom | 2020. november 23. 11:10
Ha akarjuk, ha nem: a jövőnk közös. Ez a felismerés vezetett el a globális klímavédelmi mozgalmakhoz és ezért jelentek meg a mindennapjainkat is gyökeresen átformáló technológiák, sokszor a legmeglepőbb területeken. Szinte észrevehetetlenül beszivárognak az életünkbe és olyan gyökeres pozitív változásokat indítanak el, amelyekre csak évtizedek múlva fognak rácsodálkozni a dédunokáink.
Vállalat 70 százalékos hatékonyságú az AstraZeneca Covid-vakcinája, de mehet ez még följebb is
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 10:18
Ezek még nem a végleges teszteredmények. Az Oxfordi Egyetem szerint azok akár 90 százalékosak is lehetnek.
Vállalat Kedvezményes vállalati hitelek: a bankszámladíjakon csúszhatnak el a cégek?
Privátbankár.hu | 2020. november 22. 17:24
A koronavírus-járvány gazdasági hatásait a kis- és középvállalati (kkv) szektor is megérzi - számukra az állam különböző adókedvezményekkel és kedvezményes vállalati hitelekkel igyekszik enyhíteni a válságot. A kedvező kamatozással igényelhető NHP Hajrá és Széchenyi-hitel konstrukcióknál a kamatot tekintve nincs különbség, az viszont nem mindegy, hogy melyik banknál történik meg az igénylés, hiszen a futamidő alatt a számlavezetés akár több százezer forintos többletköltséget is jelenthet. A Bank360.hu elemzői utánajártak, hogy a vállalkozások hogyan tehetik még olcsóbbá az egyébként is kedvezményes vállalati hiteleket egy ideális számlaválasztással.
Vállalat Karácsony Gergely összevon cégeket és megszüntet bizottságokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 20. 19:04
A kormány által gazdaságilag is szorongatott Fővárosi Önkormányzat összevonja öt szolgáltató cégét. Ezen kívül más takarékossági lépést is végrehajt  – közölte Karácsony Gergely főpolgármester péntek este.
Friss
hírlevél