3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Budapesti Értéktőzsde BÉT50 középvállalati konferenciáján ismertetett BÉT50 nevű kiadványban 50 sikeres vállalatot mutatnak be, amelyek átlagos árbevétele 12,5 milliárd forint.

Átlagos alkalmazotti létszámuk 337 forint volt tavaly, életkoruk átlaga pedig 17 év. Az 50 cég közül a Gránit-Pólus Management Zrt.-t (korábban Trigránit, ingatlanfejlesztő vállalkozás), a Lakics Gépgyártó Kft.-t és a Qualysoft Informatikai Zrt.-t mutatták be.

A konferencián Lakatos Péter, a Videoton Holding vezérigazgatója elmondta, cége, amely főleg elektronikai készülékek, alkatrészek gyártásával foglalkozik, a szakmában Európában a hatodik helyen áll. Független, leginkább Magyarországon és Bulgáriában működik, de húsz más országban is van leányvállalata.

Organikus 200 milliárd

A cég évi 3-4 milliárd forintot költ technológiára és évi kétmilliárd alkatrészt épít be termékeibe. Készít ipari ventilátortól kezdve évi kétmillió háztartási készülékig, takarítógéptől szépségápoló gépekig, három dimenziós printertől, wifi-berendezésig, koncertmikrofontól akkumulátorig, vízórákig rengeteg mindent.

Csak az alkatrészek negyede jön a távol-keletről, a Videoton hozzáadott értéke 30 százalék felett van. A cég stratégiája adaptív, óriási összeget költ beruházásokra. A cég az 1992-es négymilliárdtól a mostani 200 milliárdos árbevételig organikus növekedéssel jutott el.

Jórészt privatizációval

A magyar cégek 90 százalékának gyökerei a vezérigazgató szerint a 70-es, 80-as évek tudásbázisán alapulnak, jórészt a privatizációval keletkeztek. Az új tudásbázis a multiknál alakult ki, a legjobb diákok az egyetemekről oda mentek. Ezekről a multikról keletkeznek leszakadó cégek (spin-offok), amelyekből nagyon sikeres vállalkozások alakulhatnak ki.

A Videoton nincs tőzsdén, és azt sem tudom mondani, hogy arrafelé igyekszünk – mondta Lakatos Péter. A kilencvenes években nagy pénzért lehetett volna a vállalatot tőzsdére vinni, de a dotcom-lufi miatt ez elmaradt. Nagyobb céggel könnyebb tőzsdére menni, ezért a középvállalkozásokat kéne nagyobbra fújni – véli a vezérigazgató. Ugyanakkor nem zárta ki azt sem, hogy cégének tőzsdei tervei legyenek, amint utalt rá, a körülmények állandóan változnak.

4000 kamion

Amit a tőzsde kér, feltételként előír, azt egy magára valamit is adó cég magától is megteszi – mondja Lakatos. A felkészülésre fordított pénz így akkor sem vész el, ha a tőzsdére menetel egyébként elmarad.

Lajkó Ferenc, a tőzsdére nemrég bevezetett Waberer's International Nyrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogyan tudtak eljutni a tőzsdei bevezetésig. A cég kis magyar vállalatként kezdte, ma már 4000 kamionnal, 6000 sofőrrel, 700 millió eurós árbevétellel dolgozik. A vállalat története a Volán-Tefu privatizációjával kezdődött, amelynek akkor 135 kamionja volt.

A kicsiket kihagyják

A cég stratégiája a növekedés, de ehhez a tulajdonosoknak megfelelő víziója kell legyen – mondta Lajkó. A piac egy részéről – például kisvállalatok kiszolgálása, a nem ponyvás kamionok működtetése – tudatosan lemondanak, hogy a nagy célokra tudjanak koncentrálni.

Ma jelentették be egyébként, hogy létrehozták a tőzsdén a tervezett kis- és középvállalati platformot Xtend néven, és az év végére várhatóan feláll egy 20 milliárd forintos állami-EU-s tőkealap is a tőzsde fejlesztésére.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevált recept alapján nyomul Ukrajnában a McDonald’s
Mester Nándor | 2024. május 2. 10:04
Összefog a benzinkút-hálózatokkal, közben több nagyvárosban is új egységeket nyit.
Vállalat Kínában portyázik a világ egyik leggazdagabb embere
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 17:18
Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője, a világ egyik leggazdagabb embere a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel.
Vállalat Irányt vált a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:02
Szerény tervekkel vág neki a következő éveknek a Volkswagen Kínában, de még ezek eléréséhez is alaposan fel kell kötnie a gatyáját és rengeteg erőforrást kell fordítania fejlesztésekre.
Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG