2p

A BASF német vegyipari vállalat további költségcsökkentést és leépítést jelentett be pénteken a tartósan gyenge európai kereslet miatt.

A BASF pénteki közlése szerint 2026 végéig évente további mintegy 1 milliárd eurós költségcsökkentést kíván elérni ludwigshafeni telephelyén a hatékonyság javítása és a gyártási kapacitások piaci igényekhez igazítása révén. Versenyképességünk javítása érdekében sürgősen további határozott intézkedésekre van szükség; sajnos a költségcsökkentés további létszámleépítéssel jár majd - nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója, Martin Brudermüller. A vállalatvezető kiemelte a csökkenő európai és német versenyképesség szerepét is.

Egyre csak nőnek a veszteségek a BASF-nél. Fotó: Depositphotos
Egyre csak nőnek a veszteségek a BASF-nél. Fotó: Depositphotos

A BASF már 2022-ben költségcsökkentési program indítására kényszerült az európai üzleti feltételek romlása és a megemelkedett energiaárak miatt, a terv teljesítése által évi 1,1 milliárd euró megtakarítást tűzték ki célul 2026 végéig, egyebek mellett mintegy 3300 fős létszámcsökkentéssel. A német vegyipari konszern pénteken közzétett jelentésében arról számolt be, hogy a tavalyi évet 225 millió euró nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 627 millió euró veszteséggel.

 

A cég bevétele a 2022. évi 87,3 milliárd euróról 68,9 milliárd euróra esett tavaly, döntően az előző évinél lényegesen alacsonyabb árak és a csökkenő értékesítési mennyiség miatt. Az alacsonyabb nyersanyagárak szinte minden szegmensben az árak csökkenéséhez vezettek. A vállalat egyszeri tételek nélkül számított kamat- és adófizetés előtti eredménye (EBIT) 3,8 milliárd euróra csökkent tavaly az egy évvel korábbi 6,88 milliárd euróról.

A BASF idén sem számít a gazdasági környezet jelentős javulására, a növekedés várhatóan csak az év második felében gyorsulhat némileg. Azt is közölte, hogy a 2023-as eredmények alapján a tavalyival megegyező 3,40 euró részvényenkénti osztalék kifizetésére tesz javaslatot. A pénteki bejelentések hatására a BASF részvénye 1,6 százalékos mínuszban állt pénteken 14.15 óra körül a frankfurti értéktőzsdén. (MTI)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG