2p

A szakszervezet adakozással mentené meg a bajba került román légitársaságot. A cégvezetés nincs oda ezért. 

"Dai 1 RON! Salvezi Tarom!" - címmel adakozási akciót indított az állami légitársaságnál működő szakszervezet, a SUT – adta hírül a Maszol.ro erdélyi magyar nyelvű hírportál. Az érdekvédők adományokkal akarják megmenteni az évek óta a csőd szélén lavírozó vállalatot.

A cégvezetés ellenzi az akciót. Úgy vélik, hogy az adakozás aláásná a vállalat imázsát, hiszen nem jótékonysági szervezetről van szó, hanem egy szolgálató vállalatról. A légitársaság vezetősége szerint a Tarom helyzetének meg kell szilárdulnia, a cégnek (a sokadik) átszervezési terv alapján újjá kell születnie.

Adakozással mentené meg a szakszervezet a Tarom román légitársaságot. Fotó: Depositphotos
Adakozással mentené meg a szakszervezet a Tarom román légitársaságot. Fotó: Depositphotos

A szakszervezet bizarr akciója valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy a bukaresti pénzügyminisztérium a napokba nyilvánosságra hozta az állami vállalat 2022-es gazdálkodási adatait. Ezek a vártnál is rosszabbul alakultak.

A Tarom tavalyi árbevétele a jegyárak emelkedése ellenére csupán 1,11 milliárd lej (86 milliárd forint) volt. Ez valamivel elmarad a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben és a 2018-ban elért bevételtől. A vállalat 274 millió lej (21,4 milliárd forint) veszteséggel zárta az évet, ami 26,7 százalékkal haladja meg a tervezett, 216,7 milliós deficitet.

Eközben dolgozói létszám 1144-ről 1182-re nőtt. Az adósságállomány 1,266 milliárd lejről 1,4 milliárd lejre (110 milliárd forint) ment fel. Az idei évre a cégvezetés 62 millió lejes (4,8 milliárd forint) veszteséget tervezett, azonban nem lenne meglepetés, ha túllépnék ezt az összeget.

A Tarom idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Jelenleg 12 saját repülőgéppel rendelkezik és 19 külföldi járata van. A cég 2008 óta veszteséges. Az állami tulajdonú vállalatot az adófizetők tartják el kormányzati támogatások formájában. Az újabb központi támogatásra vonatkozó kérés az Európai Bizottság mint versenyhatóság előtt fekszik.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Enyhe botlással zárta a kereskedést a tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,56 pontos, 0,13 százalékos csökkenéssel, 58 432,29 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Vállalat A briteknél is dühösek, a Bookingból szivárognak az adatok
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:52
A legnépszerűbb szállásközvetítő felhasználói többször károsultak, amiért adataik kiszivárogtak és csalókhoz kerültek.
Vállalat Az orvost, és ne a gépet kérdezze, ha valami baja van
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:01
A ChatGPT ingyenes verziója pontatlan vagy hiányos válaszokat adhat - vagy egyáltalán nem válaszol - a gyógyszerekkel kapcsolatos kérdésekre, ami potenciálisan veszélyeztetheti az OpenAI vírusos chatbotját használó betegeket - derül ki egy kedden közzétett új tanulmányból.
Vállalat Tömeges leépítést jelentett be a legnépszerűbb streaming szolgáltató
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:22
A spotify nem bírja a költségeket, újabb, ezúttal 1500 munkavállalót érintő leépítést jelentett be.
Vállalat Kiderült mikortól tarol dollármilliárdokat a játékipar legnagyobbja
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 13:24
A Grand Theft Autó 6-ik része 2025-ben érkezik. A fejlesztő Rockstar Games megerősítette, hogy a cég régóta várt szimulációja, a Grand Theft Auto VI megjelenéskor csak Xbox Series X/S és PS5 konzolokra fog megjelenni, PC-s verzióról nem esett szó.
Vállalat A Mol megveszi a Waberer's-csoport 15 százalékát
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 12:12
A Mol a Waberer's 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról írt alá megállapodást az Indotek Grouppal.
Vállalat Elgáncsolta magát Elon Musk, akár csődbe is mehet az X
Rácz Gergő | 2023. december 4. 19:22
Az X, korábban Twitter szociális média platformot komoly üzleti nehézségek fenyegetik. Miután több viszontagságos körben a céget Elon Musk milliárdos mágnás megvette, a napokban fügét mutatott a hirdetőinek. Ebből nem valószínű a jó végeredmény.
Vállalat Milliárdok vonulnak ki Elon Musk cégéből
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 14:29
Az X közösségi médiavállalattól még több hirdető menekül el, és nincs egyértelmű megoldás, mondták a hirdetési iparág szakértői, miután a milliárdos tulajdonos Elon Musk a legnagyobb márkákat ostorozta a platform elhagyása miatt.
Vállalat Tovább tart a pesti tőzsde üdvöskéjének szárnyalása
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:35
Rekordösszegű árbevételről és EBITDA-ról számolt be a 4iG Csoport.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG