<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Nem is kell olyan sokat visszamenni a történelemben ahhoz, hogy óriási autósbotrányokat találjunk: General Motors, Takata, és ez még csak az elmúlt két év. Az mindenesetre biztos, hogy több nagyvállalat is került már bajba azért, mert nagyon nehezen, vagy pedig egyáltalán nem ismerték el a termékük hibáit.

Ahogy azt mi is megírtuk, elérte Magyarországot a légzsák-gate, nálunk üzemben lévő autók is érintettek lehetnek a brutális hibával, amely eddig nyolc ember életét követelte, és több tucat sérülést okozott a világon. Ennek kapcsán gyűjtöttük össze a legdurvább visszahívási ügyeket:

Volkswagen (1972)

Elsőre jó régre kell visszamennünk, 1972-ben a 1949 és 1969 közt gyártott, mintegy 3,7 millió modellt hívták vissza, miután az ablaktörlő csavarja többször is kilazult, durva látási zavarokat okozva a vezetőnek a viharos időben. Ez elég veszélyesnek hangzik, annak fényében meg különösen hülyén hat, hogy a Volkswagen úgy döntött, hogy ez nem számít biztonsági hibának, és a tulajdonosnak kell állnia az alkatrészek cseréjét.

Honda (1995)

Szintén 3,7 millió autót érintett 1995-ben egy biztonsági öv hiba, a japán gyár 1986 és 1991 közti Civic, Prelude, és Accord modelljeit volt kénytelen visszahívni. Az övek csatja többször eltört, nehezítve vagy ellehetetlenítve ezzel a biztonságos használatot. A hibás terméket gyártó vállalat a későbbiekben még előkerülő Takata Corp. volt.

Toyota (2007-2010)

Ugrunk egyet az időben, az elmúlt 10 év egyik legnagyobb botrányát a Toyota hozta össze, mikor 2007-ben visszahívta az egyik extraként választható autószőnyeg típusát.

Ezekkel az volt a probléma, hogy sokszor váratlanul előrecsúsztak, beleakadva a gázpedálba, akaratlan gyorsulást okozva. 2009-be jött a visszahívás következő körre, ezúttal a 2004-es Toyota Siennákat várták vissza, kísértetiesen hasonló hibával.

Az év második felében még 4,4 millió, míg 2010-ben 1,1 millió autót hívott vissza a gyár. 2012-ben összesen 1 milliárd dollárt fizettek kártérítésként a panaszosoknak. Ez a hiba a feltételezések szerint 89 ember haláláért felelős.

Ford (1981)

Minden idők egyik legnagyobb botránya elkerült minket, az 1970 és 1980 közti Ford, Mercury, és Lincoln járműveket hívták vissza Amerikában. A hiba akkor az volt, hogy az autók automata sebességváltója nem vette be a parkolási állást, hiába jelezte a kijelző, ezért rengeteg balesetet okoztak a hirtelen kiguruló, hegyről hátrafelé leszáguldó autók.

Az egész ügyben a legkínosabb, hogy a Ford megúszta javítási kötelezettség nélkül, mert a hatóságok elegendőnek találták, hogy figyelmeztetést küldtek a tulajdonosoknak. Ehhez a hibához összesen körülbelül 6 ezer baleset köthető, 1700 sérüléssel, és 98 halálos áldozattal.

General Motors (2014)

Tavaly februárjában az amerikai óriásvállalat 800 ezer kisautóját hívta vissza hibás gyújtásrendszerük miatt, ami vezetés közben leállította hirtelen leállította a motort, ráadásul a légzsák kinyílását is megakadályozta így. A következő hónapokban Amerikában összesen 24,6 millió autót, míg világszerte közel 28 milliót hívtak vissza. Ráadásul a cégre több komolyabb per is vár, mivel a hírek szerint évtizedek óta tudtak a hibáról, de mégsem tettek ellene semmit.

A GM egyébként több szempontból is elképesztően rosszul kezeli a helyzetet, például mikor két fiatal nő meghalt egy Chevroletben, a vállalat csak egyiküket tekintette a hiba áldozatának, mivel a másik nem vezetett. A vállalat hivatalosan 87 halálos sérülést ismer el, de sajtóértesülések szerint a valói szám 150 felett van. A General Motors teljes szerencsétlenkedését ez a videó jól összefoglalja:

Takata (2013-)

A japán nagyvállalat a világ egyik legnagyobb légzsákgyártója, a teljes piaci részesedés 20 százaléka köthető ide.  A botrány még 2013 első felében kezdődött, ekkor összesen 3,6 millió autót hívtak vissza a hibás alkatrészek miatt.

Ezt nem sokkal később további három millió követte, olyan nagy gyártóktól, mint a BMW, a Chrysler, a Honda, a Ford, a Mazda, a Nissan, vagy éppen a Toyota.  2014 novemberében az amerikai közlekedési hatóság kötelezte a Takatát, hogy hívja vissza minden olyan autóját az Egyesült Államokban, amely érintett lehet. Idén májusra a visszahívások száma elérte a 34 milliót, de nincsen megállás, két napja derült ki, hogy a Toyota és a Nissan autói közül újabb három milliót várnak vissza, köztük sok olyat, amelyek a magyar utakon is futnak. Erről itt írtunk bővebben! >>>

Mi a hiba?

A légzsákok olyan erővel fújódnak fel az ütközéstől, hogy gyakorlatilag szétrobbantják az őket körülvevő tároló rekeszeket, és a törmeléket az utastérbe lövik.

A gyanú szerint a magas páratartalmú levegőnek való huzamosabb kitettség miatt túl gyorsan égnek el azok a vegyszerek, amelyek segítik a légzsákok felfúvódását, ez okozza a meghibásodásokat.

A hibás légzsákok eddig legalább 8 halálesetet okoztak az Egyesült Államokban és Malajziában, a sérültek száma pedig több mint száz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Megtámadják a fővárosi villamosbeszerzést
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 25. 16:22
Jogorvoslati eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Hatóság a fővárosi villamosbeszerzés kapcsán - közölte a hatóság szombaton az MTI-vel.
Vállalat Elképesztő összegekkel tartozik a bankoknak a bajba került kínai óriás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 18:27
Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyivel tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.
Vállalat Megtorpant az internetes kereskedelem terjedése
MTI | 2021. szeptember 24. 07:19
Az elmúlt években megszokottnál jóval lassabban nőtt az interneten keresztül végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók száma és értéke a második negyedévben - írta a Világgazdaság pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái alapján.
Vállalat Vizsgálat a téglapiacon: mire jutott az építőanyag-kommandó?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 12:47
Lezárult a Gazdasági Versenyhivatalnak az a vizsgálata, amelyet még nyáron indítottak. Ebben többek között arra jutottak, hogy a fuvarozási és logisztikai díjak miatt történhetett drágulás a téglapiacon. 
Vállalat Újabb elismerést kapott a Haris Digital IoT-megoldása
PR | 2021. szeptember 23. 09:43
A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
Vállalat Újabb 35 milliárd forintnyi innovációs pénzre pályázhatnak a hazai vállalatok
MTI | 2021. szeptember 22. 13:28
Szerdán kezdődött a PIACI KFI pályázat soros fordulója.
Vállalat Komoly uniós forrásból fejleszthet a Budapest Airport
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 21. 11:19
A Budapest Airport 1,53 millió euró értékben valósíthat meg fejlesztéseket, amelynek 70 százalékát az Európai Unió biztosítja, a fennmaradó összeget pedig a Budapest Airport állja - közölte a repülőtér üzemeltetője.
Vállalat A magyar prodHost szövetségre lépett a Microsofttal
PR | 2021. szeptember 21. 11:10
A Microsoft eddig is folyamatosan kereste a lehetőséget, hogy támogathassa a magyarországi startup-közösséget, de a Microsoft for Startups Program elindításával még magasabb fokozatba kapcsolt a vállalat itthon és világszerte. A programba a vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó startupok közül elsőként és eddig egyedüliként egy ígéretes magyar vállalkozás, a prodHost is bekerült. A két márka célja nem kevesebb, minthogy együttesen lépjenek be a gyártócégek piacára.
Vállalat Orbán Viktor főtanácsadója is csatlakozott a Diófa Alapkezelőhöz
Csabai Károly | 2021. szeptember 21. 05:51
A Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjáról tavaly májusban távozott, s 2020 június közepétől miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadó Nagy Márton 2021. augusztus 1-jétől a Diófa Alapkezelő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. E társaság tulajdonosa Magyarország 9. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel. Aki nemcsak e személyi változásról számolt be a lapunknak adott interjújában, hanem arról is, hogy a Diófa magántőkealap-kezelési üzletága sikeresen pályázott az MFB által meghirdetett krízisalap-kezelési versenyben.
Vállalat UEFA-pénzből egyeduralom: lesz-e a Fradiból az NB I Sheriffje?
Marosi Gergely | 2021. szeptember 19. 06:09
Szeptember harmadik hetében megkezdődött az európai labdarúgókupák csoportköre, a Ferencváros az Európa-liga főtábláján a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Betisszel és a skót Celtickel vív meg a továbbjutásért. A Fradi az első magyar klub, mely egymás után háromszor kvalifikálta magát csoportkörbe európai kupában, ezzel jelentős plusz bevételi forráshoz jutott. Ahogy a környező országokban, Magyarországon is erős dominanciát hozhat ez, az UEFA-tól érkező pénz és a megszerzett presztízs hosszú időre elszakíthatja a zöld-fehéreket riválisaiktól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos