<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ahogy azt már tavaly is láthattuk, rengeteg vírustámadás érte a vállalatokat, a zsarolóvírusok pedig fénykorukat élték 2016-ban. Az év végével azonban nem inthetünk búcsút a trendnek, sőt: az Acronis felmérése szerint az idei év csak még több, még kifinomultabb támadásokat hozhat. Maffiamódszerek és bedőlő felhőtárhelyek – megnéztük, mit hoz az IT-szektornak 2017.

Akárcsak tavaly, továbbra is exponenciális növekedés jellemzi majd a zsarolóprogram-járványt, a kiberbűnözők 2017-ben legalább 5 milliárd dollárt söpörhetnek be áldozataiktól, miközben a zsarolóprogram-fajták száma robbanásszerűen nőhet, az új változatok pedig szédítő ütemben terjedhetnek majd el, véli James Slaby, az Acronis globális kampányokat vezető főigazgatója. A terjesztési technikák ugyanis egyre kifinomultabbá válnak, az egyszerű, képzetlen „stróman” hackerek mellett a továbbfertőzésre biztató technika is egyre népszerűbb lett, tudta meg a Privátbankár.hu.

Sok esetben ugyanis már fizetnünk sem kell a zárolt adatokért, a bűnöző önként felajánlja, hogy visszaadja az adatainkat, már amennyiben cserébe hajlandóak vagyunk egy megadott számú számítógépet tovább fertőzni. Ehhez sokszor nem kell komoly informatikai szakértelem, ez állhat egy fertőzött link továbbküldéséből, vagy egy szoftver megosztásából. Ráadásul már a felhő sem jelent biztos menedéket az adataink számára, a legújabb zsarolóvírus-fajták ugyanis már képesek ezeket is elhalászni.

Bekeményít az alvilág

Ne reménykedjünk azért, a fizetést így sem úszhatjuk meg, sőt: a szakember szerint egyre komolyabb nyomást gyakorolnak az emberekre a bűnözők. Sok esetben úgy próbálnak nagy összeget kicsikarni az illetőből, hogy határidőhöz kötik a fizetést, és minden egyes órával törölnek valamit a zárolt adataink közül.

Ennél egy fokkal kellemetlenebb, amikor valamilyen kényes információval próbálnak zsarolni bennünket, például fotók, esetleg egészség- vagy pénzügyi iratok nyilvánosságra hozatalával. Ha pedig eleget teszünk, akkor sem lehetünk biztosak abban, hogy az illető nem ver át – könnyen lehet, hogy a fizetés ellenére sem kapjuk vissza az adatokat.

Verseny lesz az idővel

A kapott pénzt a bűnözők a zsarolóprogramok továbbfejlesztésére használják, de ez a vírusirtók gyártóira is jellemző: ahogy megjelenik egy új fertőzés, máris készül hozzá a titkosítást feloldó kód, vagy épp a szűrő, ami ideig-óráig megvédi az adatainkat. Ráadásul a viselkedést tanulmányozó, magától tanuló kódok kiengedésével ez a harc egyre nehezebb lesz a védők számára.

Az Acronis szerint az idei év hírességek, kormányzati intézmények, nagyvállalatok és felhasználók milliói ellen elkövetett, rendkívül sikeres és nagy média-visszhangot kiváltó zsarolóprogram-támadásoktól lesz hangos. Egy év múlva ilyenkor már a te anyád is tudni fogja, mi fán terem a zsarolóprogram – de ebben nem lesz sok köszönet.

Sokszor nem is pont a megfelelő védelem hiányával van a gond - rengeteg munkatárs kattint ész nélkül, vagy szivárogtat ki kényes információkat egy vállalatról, erről korábban itt írtunk bővebben. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Tőzsdepszichológia kezdő és haladó befektetőknek
Natív tartalom | 2021. szeptember 10. 09:38
Amennyiben valaki arra az elhatározásra jut, hogy el szeretne kezdeni aktívan befektetni vagy tőzsdézni, általában előadásokra regisztrál, vagy vásárol egy-egy könyvet a témában. Szerencsére egyre több író könyve jelent meg az elmúlt években magyar nyelvű kiadásban, azonban még ezen felül is több tucat könyvet is érdemes lenne lefordítani amerikai vagy éppen más nemzetiségű írók műveiből, ha hasznos információt szeretnénk kapni.
Vállalat 400 milliárd! Óriási kötvénykibocsátásra készül a 4iG
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 10. 06:51
Emellett az igazgatóság 7 milliárd forintos tőkeemelésről is dönthet. Mindkét felhatalmazás két évre szólna és az informatikai cég további akvízicióit finanszírozná.
Vállalat Nagyon ritkán, de idegrendszeri rendellenességet okozhat az AstraZeneca
MTI | 2021. szeptember 9. 13:31
A Guillain-Barré szindróma esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket.
Vállalat Új néven szállít majd házhoz a NetPincér
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 7. 19:49
Néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább.
Vállalat Új hirdetési webshop indult, online-erős kkv-knak
PR | 2021. szeptember 7. 11:05
Minden kkv-marketinges és -cégvezető tudja, hogy a márkaépítés fontos. A DisplayNOW hirdetési webshop azért jött létre, hogy a cégek építhessék a márkájukat, és így értékesítésük is hatékonyabb, eredményesebb legyen.
Vállalat Meg kell tanulni a koronavírussal élni, még az autóiparnak is
Király Béla | 2021. szeptember 6. 18:25
Az idei év egyik legnagyobb problémája a félvezetők hiánya, amely erősen sújtja a járműipart, de néhány más szektorban is okoz fennakadásokat. Az autógyárak egyik legnagyobb mikrochip-beszállító vállalatának vezetője szerint meg kell találni a módot, hogy a járvány újabb hullámai esetén se álljon le az élet, az ugyanis világszerte komoly gazdasági problémákat okozhat. Látva a magyarországi gyárak küzdelmét, borítékolható, hogy a nehézségek hazánk gazdasági növekedését is befolyásolják.
Vállalat Átrendezte a hazai lízingpiacot a koronavírus
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 6. 09:55
2021. első fele leginkább a termelőeszközök finanszírozásában jelentett nagy növekedést.
Vállalat Jövő év végén indul a debreceni vakcinagyár
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 5. 16:18
Évi több mint 20 millió vakcinát állíthatnak elő.
Vállalat Jelentős átalakítások jönnek az Index.hu körüli lapoknál 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 18:20
Nagy átszervezéssel indul az ősz az Indamedia több kiadványánál  
Vállalat Nekiestek a Google-nak és az Apple-nek az oroszok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 2. 17:51
A belügyeibe való beavatkozással vádolt amerikai IT-cégeket az orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos