<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Megvétózták a döntést az Unilever részvényesei, nem vonulnak ki a brit piacról.

A brit befektetők erős ellenzése miatt felhagy korábbi terveivel az Unilever és mégis megtartja központját az Egyesült Királyságban. A tervek szerint a működést erőteljesen Hollandia irányába tolták volna el, hosszan tartó egyeztetéseket követően azonban az igazgatóság nem adott zöld utat a projektnek, így visszavonták azt – írja a Business Insider.

A brit és a holland részvénypiacon egyaránt működő fogyasztási cikkeket gyártó multinacionális vállalat megtartja mostani megosztott központú stratégiáját, a vezetőség szerint ugyanis a Londonban és Rottendamban egyaránt jelen lévő cégóriás ezzel tudja biztosítani hosszútávon a befektetők érdekeit. A döntéshez a brit részvényesek háromnegyedének támogatása kellett volna, ehelyett azonban csak a vezetőség fele bólintott rá.

Theresa Maynek is jól jött a döntés

A döntés kényelmetlenül érinti Paul Polman vezérigazgatót, aki aktív támogatója volt a tervezetnek és már tíz éve van vállalat élén – a mostani elbukott javaslat pedig sokak szerint felgyorsítja a vezér távozását a vállalattól. Korábbi nyilatkozatuk szerint az összevonás segített volna az Unilevernek, hogy a későbbi jelentős akvizíciós ügyleteket rugalmasabban vihessék véghez. A német Berenberg bank elemzői szerint ez különösen nagy szégyen a vezetők számára, akik aktívan támogatták az egyszerűsítést.

Komolyan alávághat a Nissannak, ha May nem éri el a célját

A japán cégóriás a brit autóipar történetének legnagyobb gyárává fejlődött az Egyesült Királyságban, a megállapodás nélküli kilépés azonban komoly károkat okozhat. Tovább >>>

A döntés Theresa Maynek is részleges győzelem, aki folyamatosan próbálja megfékezni a vállalatok kivonulását a brit gazdaságból. Bár a vállalat szerint a stratégiai átalakulás gondolatát eredendően nem a Brexit fűtötte és alapvetően nem járna nagy változásokkal a munkaerőpiacon, – hiszen lényegében mindegy, hol központosult volna a vállalat – a döntés kapóra jön May politikájában.

Örülhetnek a részvényesek

A befektetők üdvözölték a vállalat döntését, akik többek közt attól aggódtak, hogy a londoni központ áttelepülésével a vállalat lekerülne az FTSE-100 indexről, ami sok részvényest eladásra kényszerített volna – ezt azonban a vezetés nem erősítette meg. Sok brit befektető továbbá attól is tartott, hogy az áttelepüléssel jogi akadályokat akart volna állítani a cég a későbbi erőviszonyok megingatása ellen, a vezetőség azonban cáfolta ezeket a híreket.

A brit-holland vállalat termékei között szerepelnek élelmiszerek, üdítők, tisztítószerek, illetve tisztálkodási és kozmetikai termékek. 2012-es adatok szerint az Unilever a világ legnagyobb fogyasztási cikkeket gyártó vállalata, és globálisan vezető például a margarinok piacán is. Európa 7. legértékesebb vállalata. A cég a legrégebbi multinacionális vállalatok egyike, termékei közel 190 országban elérhetőek. A hazai közönségnek leginkább ismert márkái között van az Axe/Lynx, a Dove, a Hellmann's, a Knorr és a Lipton.

Egyik legnagyobb partnerét űzheti el May, ha nem köt megállapodást az EU-val

A japán vállalatok szerepe megkérdőjelezhetetlen a brit gazdaságban, egy keményvonalas Brexittel azonban ők is távoznának. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Fontosnak tartják, de keveset tesznek a fenntarthatóságért a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 11:21
A K&H fenntarthatósági indexe a kedvezőtlen gazdasági helyzet ellenére is emelkedést mutatott, de ténylegesen inkább a nagy cégek foglalkoznak a kérdéssel.
Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG