Hirdetés
Hirdetés

Komolyan alávághat a Nissannak, ha May nem éri el a célját

2018. október 04., 14:50

A japán cégóriás a brit autóipar történetének legnagyobb gyárává fejlődött az Egyesült Királyságban, a megállapodás nélküli kilépés azonban komoly károkat okozhat.

A Nissan szerint súlyos következményekkel jár, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból és nem alakítanak ki megfelelő feltételrendszert a Brexit utáni időszakra. A Japán autóipari óriáscég nagy-britanniai részlege kiemeli: az ország 1986 óta a cég egyik európai gyártóbázisa, és az ugyancsak nagy-britanniai központú európai kutatási-fejlesztési és tervezési részleg kifejezetten ez EU-piac igényeire szabva végzi termékfejlesztési tevékenységét.

A Nissan szerint a régióval való akadálytalan kereskedelemnek köszönhető, hogy a cég Sunderlandben működő termelőüzeme a brit autóipar egyetemes történetének legnagyobb gyárává fejlődhetett. A Nissan az északkelet-angliai gyárban készülő autóknak több mint a felét az EU-piacra exportálja.

Hirdetés

Megállapodás nélkül a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere lép életbe, aminek súlyos következményei lennének a brit ipar egészére: a WTO szabályzata alapján ugyanis a járműalkatrészekre 4,5 százalékos, a Nagy-Britanniából érkező autóimportra 10 százalékos vámot vetne ki. A mindezzel járó veszteségekre a brit járműipar számos vállalata és képviseleti szervezete mellett a londoni parlament szakbizottsága is felhívta már a kormány figyelmét.

Óriási károk az autóiparban

Ilyen forgatókönyv esetén 550 ezer járművel, 19 százalékkal csökkenne az EU-piacra irányuló éves brit autóexport - a brit autóipar így4,5 milliárd és 7,9 milliárd font (1650-2900 milliárd forint) közötti éves exportbevételtől esne el. A tanulmányban szereplő adatok szerint a brit autóipar exportjának 56 százalékát az EU-piac veszi fel.

A brit miniszterelnök valójában az EU-ban tartaná Nagy-Britanniát?

A legfrissebb felmérés szerint a brit választóknak csaknem a fele úgy gondolja, hogy Theresa May miniszterelnök valójában az Európai Unióban tartaná Nagy-Britanniát. Részletek >>>

A helyzet azonban túlmutat az autóiparon: Theresa May és a japán gazdasági elit februári találkozóját követően a tokiói brit nagykövet komoly következményeket ábrázolt arra az esetre, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. A japán vállalatok pedig úgy tűnik, nem várnak csodára a célegyenesben és máris elkezdték áthelyezni tevékenységüket a szigetországból – ráadásul nagyságrendekkel visszavennék az ottani működést, ha nem születik megállapodás a következő időszakban.

A japán cégek távozása mindkét félnek komoly hátrányt jelentene, a befektetők számára az USA után ugyanis az Egyesült Királyság a második legkedveltebb célpont: csak 2017 mintegy 153 milliárd dollár befektetés érkezett Japánból. A briteknél ráadásul több mint ezer japán érdekeltségű céget tartanak számon, akik nagyjából 160 ezer embert foglalkoztatnak. Erről itt részletesebben is olvashatsz >>>

Alig maradt ideje a briteknek

Theresa May a kormányzó Konzervatív Párt e héten tartott éves kongresszusán felszólalva kijelentette: London megállapodásra törekszik az Európai Unióval a Brexit feltételrendszeréről, de nem bármilyen áron. A brit miniszterelnök terve már saját pártjában is megosztottságot eredményezett, miközben a figyelme az EU-val – már-már zátonyra futott – párbeszédének előremozdítására koncentrál – írja a Wall Street Journal.

May szerint a britek jelenlegi terve képes lenne hidat alkotni az elvárások között, így egyszerre lehetne gördülékeny kereskedelmi kapcsolatokat kialakítani, miközben tiszteletben tartanák a 2016-os referendum eredményét. A kritikák szerint azonban a mostani tervezet még mindig túl szoros kapcsolatot vizionál az EU és az Egyesült Királyság között. A kormányfő tervei szerint szoros együttműködés maradna a termékek és élelmiszerek kereskedelmében, de a szolgáltatói szektorban már különböznének a nézetek. Ezen felül a britek eltávolodnának a mezőgazdálkodással, halászattal és bevándorlási politikával kapcsolatos irányelvektől is.

Az idő egyre szűkösebb, May-nek már csak pár hete maradt, hogy valamilyen megállapodásra jusson az európai partnerekkel. A tervezetet még az év végéig el kellene fogadtatni az európai vezetőkkel, hogy tisztázzák a képet a márciusi kiválásig. Az EU azonban most is hevesen elzárkózik a jelenlegi tervektől, mivel álláspontjuk szerint a termékek és szolgáltatások piaca elválaszthatatlan. May szerint Nagy-Britannia nem fél attól sem, hogy esetleg megállapodás nélkül kell kilépnie az EU-ból. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megállapodás nélküli Brexit a kétoldalú kereskedelemben megjelenő vámok és a költséges határellenőrzések miatt a felek számára egyaránt rossz lenne.

Egymásra talált May és Trump - már az EU-s alku sem számít?

Ismét javulni kezd Theresa May és Donald Trump viszonya, legutóbbi megbeszélésükön már ambíciózus szabadkereskedelmi megállapodásról szólt a fáma. Az EU-val döcögős tárgyalások mellett fontos a szigetországnak, hogy további kereskedelmi partnereket találjon, dea brit kormányfő szerint nincs veszély, a britek vonzereje a Brexit után is megmarad - főleg Amerika segítségével. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Több mint 6 százalékot estek ugyanis az olajárak kedden arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia kitermelése jóval gyorsabban fog visszaállni a normális szintekre, mint azt a szombati attak okozta sokkot követően a piac gondolta. Ez azt jelenti, hogy a hétfő estig végbement 20 százalék közeli hétfői drágulás negyede már visszajött. Kérdés, ezek után tényleg emeli-e a Mol péntektől a benzinárakat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40596.71-0.55%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?