Hirdetés
Hirdetés

Egymásra talált May és Trump - már az EU-s alku sem számít?

2018. szeptember 27., 20:10

Ismét javulni kezd Theresa May és Donald Trump viszonya, legutóbbi megbeszélésükön már ambíciózus szabadkereskedelmi megállapodásról szólt a fáma. Az EU-val döcögős tárgyalások mellett fontos a szigetországnak, hogy további kereskedelmi partnereket találjon, dea brit kormányfő szerint nincs veszély, a britek vonzereje a Brexit után is megmarad - főleg Amerika segítségével.

Theresa May és Donald Trump nagy és ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről tárgyaltak New Yorkban. A brit kormányfő hivatalának közleménye szerint May és az amerikai elnök kifejezték szándékukat egy szerteágazó szabadkereskedelmi egyezmény létrehozására, amire a Brexit remek elehetőséget biztosít.

Egy ilyen megállapodás segíthet kiegyenlíteni az Egyesült Királyság uniós kiválása okozta kedvezőtlen gazdasági hatásokat. A Brexit egyik előnye ugyanis pont az, hogy London szabadon köthet megállapodásokat más országokkal az Európai Unió beleszólása nélkül. Ha Trump bizonyíthatóan támogat egy ilyen kezdeményezést, az megnyugtathatja May bírálóit és a pénzügyi piacot, szerintük ugyanis a brit miniszterelnök kilépési terve nem működőképes és súlyos zavart okozhat a financiális szektorban, ha megállapodás nélkül lép ki az ország az EU-ból - írja az MTI.

Hirdetés

Beszédében May az országok közötti együttműködést szorgalmazta, szerinte ugyanis csak a közösen lefektetett szabályok biztosíthatják a tisztességes versenyt – máskülönben a protekcionizmus egyenes utat jelent a munkahelyek elveszítéséhez és a nemzetközi viszonyok romlásához – írja az Independent.

Most már megbízható Trump?

A megbeszélésre azután került sor, hogy May az ENSZ Közgyűlése előtt mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a 2016-os Brexit-népszavazás nem a multilateralizmus elutasítása volt. Ezt a Reuters úgy értékelte, hogy szembe ment Trump álláspontjával, aki egy nappal korábbi felszólalásában elutasította a globális kormányzást, ellenőrzést és uralmat. Brit tisztségviselők erre reagálva azt mondták: a kormányfő beszédét már javarészt azelőtt megírták, hogy May megismerkedett volna Trump felszólalásának tartalmával.

Pont a célvonalban kerültek holtpontra a Brexit-tárgyalások?

Theresa May szerint elfogadhatatlan Donald Tusk elutasító hozzáállása a javaslatokkal szemben. Tovább >>>

A brit miniszterelnök szerint jó esélyek vannak rá, hogy Donald Trump megbízhatónak bizonyul majd ebben a kérdésben, a jó kereskedelmi kapcsolat kialakítása ugyanis mindkét fél közös érdeke. Hozzátette: az amerikai elnök már bizonyította számára megbízhatóságát az Salzbury-ben történt mérgezés és a NATO-val kapcsolatos kérdésekben.

Jó helyzetben vannak a britek, Brexit ide vagy oda?

Theresa May elmondta: bátor és optimista elképzelései vannak Nagy-Britannia jövőjét illetően, még ha nem is sikerül megállapodásra jutni az EU-val. A kormányfő szerint ugyanis hiába válik ki az ország a blokkból, ez nem változtatja meg azokat a szempontokat, amiért a vállalatoknak továbbra is előnyös lehet az Egyesült Királyság – írja az express.co.uk.

Az amerikai elnök elismerően beszélt a brit kormányfőről a találkozó után. Donald Trump szerint az utóbbi időben sok időt töltöttek együtt, az egymást követő találkozók pedig elmélyítették a gazdaságpolitikai együttműködés lehetőségét. Hozzátette: az gazdasági szempontokon túl számos témában tanácskoztak, többek között szó esett katonai erőkről, biztonságpolitikai kérdésekről is. Mindemellett a Fehér Ház közleményében nem tett említést semmilyen kereskedelmi megállapodásról, csak annyit tudatott, hogy a két vezető globális kihívásokat vitatott meg.

Hullámvasúton a két ország viszonya

Theresa May korábban arról beszélt: a két ország kölcsönösen egymás legnagyobb külföldi befektetője, a kétoldalú befektetői tőkeállomány értéke meghaladja az ezermilliárd dollárt. Felidézte, hogy a brit üzleti szektor hússzor annyi befektetést eszközölt az amerikai gazdaságban, mint Kína, és többet, mint Németország és Franciaország együtt. Jelenleg egymillió amerikai dolgozik az Egyesült Államokban megtelepedett brit érdekeltségű vállalatoknál.

Meglehetősen hullámzónak mondható a két vezető viszonya, pár hónappal ezelőtt még korántsem volt ilyen rózsás a viszonyuk. A brit-amerikai viszony Trump hatalomra kerülése óta rengeteget romlott, a brit kormány természetesen ellenzi Trump kereskedelmi háborúját, emellett elítéli, hogy kilépett a párizsi klímaegyezményből, és különösen nehezményezi, hogy egyoldalúan otthagyta az Iránnal kötött hathatalmi szerződést, amely így kellemetlen helyzetbe hozta Nagy-Britanniát is.

London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, biztosítva a "súrlódásmentes" kereskedelmet a felek között. Trump szerint viszont ez a javaslatcsomag bizonyosan negatív hatással lenne az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemre. Trump a Sunnak adott interjúban egy jó nagyot belerúgott még Theresa Maybe: azt mondta, reméli, hogy Boris Johnson egyszer ismét kormányzati szerephez jut, mivel "nagyon tehetséges", és minden adottsága megvan ahhoz is, hogy akár "remek miniszterelnök" legyen belőle. Elemzésünk a brit-amerikai viszony alakulásáról >>>

Bekeményít az ellenzék, még a Brexitet is megfúrhatják

Magabiztos lett a brit Munkáspárt a konzervatívok Brexit-szerencsétlenkedését látva: bejelentették, hogy megvétóznak a parlamentben minden olyan, az EU-val kötendő megegyezést, ami nem tetszik nekik. Tőlük akár újabb népszavazás és bennmaradás is lehet, úgysem támogatták a kilépést. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

Sokkot kapott az olaj, de már jobban van - A hét videója

A hét egyik legizgalmasabb gazdasági eseménye az olajárfolyam elképesztő ugrálása volt, amelyhez hasonlóra évtizedek óta nem volt példa. Mi történt az olajjal, milyen következményei lehetnek a hét elején bekövetkezett eseményeknek? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ videós elemzésünkben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?