TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A harmadik negyedéves bevételei és a nyeresége is magasabb lett a piaci várakozásoknál. A jelentős bizonytalanság miatt a vezetőség nem adott ki előrejelzést az idei évre, de a 2021-ben fizetendő osztalékban szeretnék kompenzálni a befektetőket azért, hogy az idén elmaradt a nyereségrészesedés.

Sikeres negyedévet zárt az OTP Bank a harmadik negyedévben, a teljes bevétele és a kamatbevételei is emelkedtek éves alapon 2020 harmadik negyedévében, s a műkődési eredménye is 2 százalékkal növekedett - olvasható  ki a legnagyobb hazai hitelintézet ma hajnalban közzétett gyorsjelentéséből. Jelentős volt az éves növekedés és az elemzői várakozásokat is sikerült felülmúlni. Az elemzők jóval pesszimistábbak voltak a kockázati költségekkel kapcsolatban, míg a vezetőség szerint az első félévben már elég céltartalékot képeztek.

Magyarországon a kamatvágás ellenére tudott emelkedni a marzs. Fotó: MTI Magyarországon a kamatvágás ellenére tudott emelkedni a marzs. Fotó: MTI

A pandémiás helyzet ellenére a bank növekedni tudott a harmadik negyedévben. Negatívum azonban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, hogy a kamatmarzsok csökkenése tovább folytatódott, még ha a romlás üteme 7 bázispontra is lassult. A harmadik negyedévre 3,56 százalékra mérséklődött a marzs. A csökkenés fő okozója a gyengülő rubel és hrivnya volt, mely által a magasabb marzsú leányok kisebb mértékben járultak a csoportszintű eredményhez. Magyarországon a kamatvágás ellenére tudott emelkedni a marzs, melyet a mérlegszerkezet kedvező alakulása segített. Pozitívum, hogy a harmadik negyedévben csak Romániában vágták az alapkamatot.

A kockázati költségek jóval elmaradtak a várttól és éves alapon a felénél is jobban csökkentek. Az 5 milliárd forintos kockázati költség szinte egésze abból származik, hogy a lakossági hitelek egy részét is Stage 1-ről Stage 2-re módosították, mely módosítás a vállalati hiteleknél már az első negyedévben megtörtént. Az átsorolás előremutató volt, a negyedévben még mindig nem romlott a portfólió minősége, azonban amíg a moratóriumok fennállnak, addig nem tudunk pontos képet kapni - jegyzik meg az Equilor elemzői.

A konszolidált adózott eredmény éves alapon 7 százalékkal emelkedett és meghaladta az elemzői várakozásokat. Az egyes leányok eltérő képet mutatnak, a magyarországi tevékenység 10 százalékkal növekedett éves alapon. A legnagyobb növekedés Szerbiában volt, ahol egy akvizíció is segítette a leányt, míg az orosz növekedés mögött az értékvesztési visszaírás áll. A szlovén bank integrálása is segítette az éves növekedést. A negyedévben a horvát, montenegrói és bolgár leányok teljesítettek a leggyengébben, 45, 42, illetve 35 százalékkal csökkentek éves alapon. Ezek mögött az értékvesztések jelentős emelkedése áll, mely a pandémia miatti modellfrissítés miatt került elszámolásra, főleg mert ez a három ország van leginkább kitéve a turizmusnak. A külföldi leányok eredményhozzájárulása ebben a negyedévben is 50 százalékos volt.

A bank stabil pénzügyi hátérrel rendelkezik, így a vezetőség számára ismét nyitva az út újabb felvásárlási célpontok felé, valamint kifizessék az elmaradt osztalékot is 2021-ben. A legnagyobb kérdőjel azonban továbbra is, hogy hogyan fog a nem teljesítő hitelek aránya alakulni, amikor vége lesz a moratóriumoknak az országokban.

A harmadik negyedéves eredményekről az OTP reggel 9 órakor sajtótájékoztatót tart, amelyről természetesen lapunk is beszámol.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Jelentős megállapodást kötött a Richter
Csabai Károly | 2020. december 3. 11:33
A hazai gyógyszercég 263,5 millió dollárért, mai árfolyamon mintegy 78 milliárd forintért megvásárolja a Johnson & Johnson belgiumi leányvállalatának fontos, fogamzásgátló termékét, amelyet az Egyesült Államokon kívüli piacokon, a világ 60 országában értékesíthet.
Vállalat Magyar kézbe került vissza a Budapesti Erőmű Zrt.
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 11:21
Cseh kézből.
Vállalat Megvásárolná az állam a debreceni reptér többségét
Privátbankár.hu | 2020. december 3. 07:35
51 százalékot szerezne meg az állam a debreceni önkormányzattól és vagyonkezelőjétől a repteret üzemeltető cégből, amelyet mostanában komoly állami támogatással igyekeznek a felszínen tartani.
Vállalat Koronavírus: nagyobb a baj, mint azt a biztosítók gondolták
Király Béla | 2020. december 3. 05:11
Úgy tűnik, a biztosítók rosszul mérték fel előzetesen a koronavírus járvány gazdasági hatásait, emiatt komolyabb költségeik lesznek, mint amivel számoltak. A költségek és a veszteségek olyan súlyosak, hogy az érintett ágazatokban a biztosítók világszerte áremeléseket hajtottak végre.
Vállalat Óriási keresztelő: átnevezik az MVM-et
Privátbankár.hu | 2020. december 2. 15:17
Az MVM Magyar Villamosművek januártól MVM Energetika néven fut tovább. Az NKM helyett is NVM néven futnak majd a cégek.
Vállalat A britek engedélyezték a Pfizer-BioNTech-vakcina forgalmazását
MTI | 2020. december 2. 09:42
A szigetország ezzel a világon elsőként hagyott jóvá koronavírus-oltást.
Vállalat A követelésük 60 százalékához jutottak hozzá a Malév károsult utasai
Szakonyi Péter | 2020. december 1. 18:59
Nyolc év után végre pénzükhöz jutottak a Malév csődjében ragadt utasok - legalábbis egy részük. A nemzeti légitársaság leállása után hoppon maradtaknak a le nem utazott jegyek árának egy részét az IATA fizette vissza az elmúlt hetekben - de hogy mennyit és kinek, azt most is homály fedi. Az azonban bizonyosnak látszik, hogy maguk az utasok fizették az IATA perköltségeit is. Hogy mennyit? Az is titkos.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Vállalati egészségprogramok: megéri belevágni?
PR | 2020. december 1. 11:54
Az egészségügyi kiadások egy vállalat esetében elsősorban költségként jelennek meg. Egy hatékony vállalati egészségprogram révén azonban a cégvezetők a munkavállalók egészségére fordított összegekre beruházásként is tekinthetnek, ami visszatérül. De mennyire számszerűsíthető egy vállalati egészségprogram megtérülése?
Vállalat Atlétikai stadion: nettó 2,88 milliárdos megbízásról jött a hír
Privátbankár.hu | 2020. december 1. 08:41
Három év múlva rendezik a vébét.
Friss
hírlevél