3p

Néhány hete, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt még arról szóltak a hírek, hogy idén a NAV kiemelten fogja ellenőrizni a katás szerződéseket. 

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók szigorúbb ellenőrzésének fókuszba kerülése onnan indult, hogy a Pénzügyminisztériumhoz több olyan jogszabály-változtatási kérelem érkezett, amelyben azt jelezték, hogy sok cég a katát a munkaviszony alternatívájaként használja.

 „Sokan munkavállalói, alkalmazotti körökben választják ezt, egyetlen céllal, a jövedelem bővítése érdekében. Eddig az MKIK-tól és a VOSZ-tól kaptunk jelzés, ezeket vizsgáljuk. Szeretnénk ezt a témát márciusban az adótanácskozás központi témájává tenni.”

Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozta alig egy hónappal ezelőtt lapunknak. A koronavírus-járvány miatt ugyanakkor nagyot fordult a világ az elmúlt hetekben.

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

Célzott ellenőrzések vannak

Megkerestük a NAV-ot, hogy árulják el, jelenleg milyen iránymutatás van az adóellenőrzésekkel kapcsolatban, hogyan zajlanak az ellenőrzések, valamint arra is kíváncsiak voltunk, miként ellenőrzik a katásokat.

Az adóhatóság annyit közölt, hogy az online adatokon alapuló „adatvagyonuk” felhasználásával olyan kiválasztási folyamatot alakítottak ki, amely alapján célzottan, azokat az adózókat ellenőrzik, akiknél felmerül az adózási kockázat. 

Elmondták továbbá, hogy a járványhelyzetben igyekeznek minimalizálni az ügyfelekre és a munkatársakra ható kockázatokat. Amennyiben pedig a körülmények megkövetelik, az ügyfelek és az adóhivatal munkatársainak biztonsága érdekében védőeszközt használva végzik a feladatukat.

További részleteket nem árultak el, de válaszuk egybecseng azzal, amit Varga Mihály is mondott lapunknak a februári interjúban, miszerint arra kérte a NAV vezetőjét, hogy a hatóság folytasson le célzott vizsgálatokat a katás vállalkozások körében. A NAV válasza arra enged következtetni, hogy bár a miniszteri utasítás még érvényben lehet, de annak érvényt szerezni nehéz lesz, ha közben minimálisra igyekeznek szorítani az ügyfél-adóhivatali munkatárs közti személyes kapcsolatokat. Márpedig egy vizsgálat során szükség lehet arra, hogy a megállapított adóhiányról szóló határozat miatt az ügyfél eljárjon, bizonyítékokat (számlákat, szerződéseket) mutasson be. Például egyik olvasónk esetében az eljárás része volt a személyes megjelenés. Mindez netes alapon nem fog menni teljes körűen.

Milyen segítségeket kaptak most a vállalkozások?

A járvány hatásainak enyhítésére többpontos gazdaságvédelmi csomagot hirdetett a kormány, benne több adózási könnyítéssel. Június 30-ig adómentességet kap a kata alól 81 ezer kis- és középvállalkozás, továbbá haladékot adtak a március 1. előtti kata-tartozásokra is.  

A gazdálkodó szervezetek és az egyéni vállalkozók a járvány miatt jelentkező adófizetési nehézségek áthidalására fizetési kedvezményeket (halasztást, részletekben történő megfizetést, mérséklést, illetve elengedést) is igénybe vehetnek. Ehhez egy kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz. (Az űrlapok innen érhetők el.)

Csak engedéllyel hagyhatják el az országot

A március 12-én megjelent kormányrendelet szerint csak miniszteri engedéllyel hagyhatják el az országot az ágazati törvények alá tartozó egészségügyi dolgozók, honvédek, rendészeti alkalmazottak, kormánytisztviselők, valamint a NAV-alkalmazottak. Bővebben az Mfor.hu-n >>>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Vállalat A szakértő szerint hosszú távú tervezés szükséges a kkv-k számára
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:53
Az elmúlt évek nehézségei után 2024-ben a gazdasági mutatók ismét javulást mutatnak, azonban az EU-ban már érezhető a forrásszűkülés, kevesebb lesz a vissza nem térítendő támogatás. A finanszírozási környezet változása mellett az ESG-követelmények is egyre szigorúbbak a vállalkozások számára. Mindezek következtében a kkv-k számára a hosszú távú tervezés egy különösen kiemelt feladat.
Vállalat Hitelezési lendület: mire számíthatnak a vállalkozások 2024-ben?
Natív tartalom | 2024. július 16. 08:34
2023-ban a gazdasági környezet, különösen a kamatok alakulása jelentősen hatott a hitelezési struktúrára. A vállalati hitelezés lendülete mérséklődött, sok cég az államilag támogatott hitel- és garanciaprogramokhoz fordult. Idén úgy tűnik, hogy a vállalati hitelpiac élénkülhet, bár a kkv-szektorban továbbra is nagy az érdeklődés a támogatási programok iránt – hangzott el a Garantiqa támogatásával elindult Cégkassza Podcast első adásában.
Vállalat Eldőlt: egy kolozsvári banké lesz az OTP Románia
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 15:16
Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását - írja az economedia.ro az intézmény közleménye alapján.
Vállalat Vajon mikor derül ki, Rogán Antal kire bízza a kórházi patikák kiszervezését?
Kormos Olga | 2024. július 15. 11:45
Annak árnyékában pillantottunk rá a legnagyobb patikaláncok tavalyi évére, hogy a kormány bármikor bejelentheti a kórházi gyógyszertárak kiszervezésére létrehozott projekttársaság megalakulását. A szakma értetlenül áll a változtatás előtt, de közben a patikák most sem panaszkodhatnak az elmúlt évükre. 
Vállalat Nagyot tervez a Mol Tiszaújvárosban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 12:06
A Mol a Lummus Technologyval együtt tervez kémiai újrahasznosító üzemet létrehozni a városban.
Vállalat Nagy Márton nagyot álmodott, de Bécs közbeszólt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:03
A nemzetgazdasági miniszter erőteljesen fejleszteni akarja a ferihegyi repülőteret és az odavezető infrastruktúrát, de a budapesti légikikötő teljesítménye nagyon messze van az utolérni kívánt bécsi repülőtértől. A különbség csak kicsit csökkenhet, mert az osztrákok is fejlesztenek ezerrel.
Vállalat A republikánusok aggódnak a Microsoft emirátusi befektetése miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:15
Az amerikai cég 1,5 milliárd dollárt fektet be a G42 mesterséges intelligencia cégbe, érzékeny technológiát adva át a Kínával jó kapcsolatot ápoló vállalatnak?
Vállalat Nagy bejelentés: bevásárolta magát a Waberer’s egy biztosítóba
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:56
A lépésről a vállalat közleményt adott ki.
Vállalat A 4iG felvásárlási étvágya szinte csillapíthatatlan
Privátbankár.hu | 2024. július 5. 10:28
Az Antenna Hungária leányvállalaton keresztül 55 ezer előfizetővel bővül a 4iG csoport a magyar PR-Telekom felvásárlásával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG