BUX
36 402.93
+0.88%
+317.00
OTP
10 520.00
+2.73%
+280.00
MOL
1 999.00
-0.74%
-15.00
RICHTER
6 920.00
+0.22%
+15.00
MTELEKOM
393.00
-0.51%
-2.00
 
2020. április 5. 06:32

Néhány hete, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt még arról szóltak a hírek, hogy idén a NAV kiemelten fogja ellenőrizni a katás szerződéseket. 

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók szigorúbb ellenőrzésének fókuszba kerülése onnan indult, hogy a Pénzügyminisztériumhoz több olyan jogszabály-változtatási kérelem érkezett, amelyben azt jelezték, hogy sok cég a katát a munkaviszony alternatívájaként használja.

 „Sokan munkavállalói, alkalmazotti körökben választják ezt, egyetlen céllal, a jövedelem bővítése érdekében. Eddig az MKIK-tól és a VOSZ-tól kaptunk jelzés, ezeket vizsgáljuk. Szeretnénk ezt a témát márciusban az adótanácskozás központi témájává tenni.”

Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozta alig egy hónappal ezelőtt lapunknak. A koronavírus-járvány miatt ugyanakkor nagyot fordult a világ az elmúlt hetekben.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

Célzott ellenőrzések vannak

Megkerestük a NAV-ot, hogy árulják el, jelenleg milyen iránymutatás van az adóellenőrzésekkel kapcsolatban, hogyan zajlanak az ellenőrzések, valamint arra is kíváncsiak voltunk, miként ellenőrzik a katásokat.

Az adóhatóság annyit közölt, hogy az online adatokon alapuló „adatvagyonuk” felhasználásával olyan kiválasztási folyamatot alakítottak ki, amely alapján célzottan, azokat az adózókat ellenőrzik, akiknél felmerül az adózási kockázat. 

Elmondták továbbá, hogy a járványhelyzetben igyekeznek minimalizálni az ügyfelekre és a munkatársakra ható kockázatokat. Amennyiben pedig a körülmények megkövetelik, az ügyfelek és az adóhivatal munkatársainak biztonsága érdekében védőeszközt használva végzik a feladatukat.

További részleteket nem árultak el, de válaszuk egybecseng azzal, amit Varga Mihály is mondott lapunknak a februári interjúban, miszerint arra kérte a NAV vezetőjét, hogy a hatóság folytasson le célzott vizsgálatokat a katás vállalkozások körében. A NAV válasza arra enged következtetni, hogy bár a miniszteri utasítás még érvényben lehet, de annak érvényt szerezni nehéz lesz, ha közben minimálisra igyekeznek szorítani az ügyfél-adóhivatali munkatárs közti személyes kapcsolatokat. Márpedig egy vizsgálat során szükség lehet arra, hogy a megállapított adóhiányról szóló határozat miatt az ügyfél eljárjon, bizonyítékokat (számlákat, szerződéseket) mutasson be. Például egyik olvasónk esetében az eljárás része volt a személyes megjelenés. Mindez netes alapon nem fog menni teljes körűen.

Milyen segítségeket kaptak most a vállalkozások?

A járvány hatásainak enyhítésére többpontos gazdaságvédelmi csomagot hirdetett a kormány, benne több adózási könnyítéssel. Június 30-ig adómentességet kap a kata alól 81 ezer kis- és középvállalkozás, továbbá haladékot adtak a március 1. előtti kata-tartozásokra is.  

A gazdálkodó szervezetek és az egyéni vállalkozók a járvány miatt jelentkező adófizetési nehézségek áthidalására fizetési kedvezményeket (halasztást, részletekben történő megfizetést, mérséklést, illetve elengedést) is igénybe vehetnek. Ehhez egy kérelmet kell benyújtani az adóhatósághoz. (Az űrlapok innen érhetők el.)

Csak engedéllyel hagyhatják el az országot

A március 12-én megjelent kormányrendelet szerint csak miniszteri engedéllyel hagyhatják el az országot az ágazati törvények alá tartozó egészségügyi dolgozók, honvédek, rendészeti alkalmazottak, kormánytisztviselők, valamint a NAV-alkalmazottak. Bővebben az Mfor.hu-n >>>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat A hazai autóipari beszállítók jól járhatnak az ellátási láncok átalakulásával
PR | 2020. május 27. 09:38
Két esetben megindult a gyártás átszervezése Kínából Magyarországra– mondta el Konkoly-Thege Máté. A ThegePlastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kormányzati lépések is egyre inkább a hazai ipari szereplők helyzetbe hozását segítik. A fentiek hatására a környezetterhelés is komolyan visszaeshet, illetve a körkörös gazdasághoz köthető beruházások is lendületet kaphatnak – emelte ki.
Vállalat Nyáron megszűnik az állami felügyelet a Kartonpack felett
Székely Sarolta | 2020. május 27. 07:47
Legkésőbb augusztus 15-ig megszűnik a tőzsdei társaság állami felügyelete.
Vállalat A mai nap is Jászai Gellérté
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 09:05
970 milliós munkát nyert a 4iG.
Vállalat Miniszteri jóváhagyás nélkül nem szerezhet magyar cégben külföldi részesedést
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 06:17
Év végéig a belgazdaságért felelős miniszter döntése szükséges ahhoz, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban szerezzen tulajdonrészt. 
Vállalat Megszületett az alku: komoly támogatást kap a bajba jutott légitársaság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:57
Megállapodott a német kormány és a Lufthansa egy 9 milliárd euró értékű mentőcsomagról, amely segít megbirkózni a legnagyobb német légitársaságnak a koronavírus-járvány által okozott súlyos veszteséggel.
Vállalat Közbeszerzést nyert a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 19:19
A tőzsde honlapján tették közzé a közbeszerzési eljárásról szóló hírt.
Vállalat A Mercedes a teljes magyarországi nyereségét kiveszi osztalékként
Csabai Károly | 2020. május 25. 17:01
Ez közel 95,6 millió eurót jelent, köszönhetően annak, hogy a stuttgarti autógyár itteni érdekeltsége csaknem 7 százalékkal több profitot termelt 2019-ben, mint egy évvel korábban.
Vállalat Megjöttek a számok: így áll a hazai lízingpiac
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:35
Összesen 146 milliárd forintos kihelyezéssel zárta az első negyedévet a magyar lízingpiac, ami 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.
Vállalat Százmilliárdos osztalékot vettek ki a magyar Opel-gyárból
Gáspár András | 2020. május 23. 06:04
Tovább csökkent a magyarországi Opel-gyár árbevétele és az alkalmazottak létszáma is 2019-ben a társaság friss beszámolója szerint. Az adózott nyereség viszont több mint kétszeresére nőtt - így is elmarad azonban a korábbi évek szintjétől. A német anyacég 203 millió eurót nem pénzben, 80 millió eurót pedig pénzben vett ki a magyar társaságból osztalék formájában. Aztán jött a világjárvány.
Vállalat A második műszak indítására készül a Suzuki
MTI | 2020. május 22. 17:34
A Magyar Suzuki Zrt. felkészül arra, hogy az európai autópiac az év végéig felocsúdik a koronavírus-járvány okozta sokkból, ezért őrzi kapacitásait, és mintegy 400 fő toborzásával megkezdte a dolgozói létszám helyreállítását, hogy június 29-én újraindíthassa a második műszakot is a termelésben - mondták el a cég vezetői pénteken, online sajtóbeszélgetésen.
hírlevél