<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Sosem volt még olyan erős a remény januárban a magyar feldolgozóiparban, mint most. A BMI több részindexe is csúcson van.

Január egyébként is átlag fölötti hónap szokott lenni, most azonban minden korábbi értéket felülmúlt a Beszerzési Menedzser Index, a BMI értéke: 60,9 pont lett, miközben már az 50 pont feletti érték is a feldolgozóipar bővülését jelenti - ez a kiugró adat rendkívüli optimizmusról árulkodik a hazai ipari kilátásokat illetően. A hosszú távú januári átlag mindössze 52,6 pont, de az elmúlt három év 53,8 pontos átlaga is jelentősen elmarad a mostani értéktől.

Dőltek a rekordok

Mindez ráadásul úgy jött össze, hogy a felmérésben vizsgált részindexek nagyobb része csökkent decemberhez képest:

Most akkor szárnyal a magyar ipar? 6 nap, és kiderül

Február 7-én teszi közzé az előzetes decemberi ipari termelési adatokat a KSH, ez alapján az ipar egész éves termelésére is lesz egy erős becslésünk. Hiába azonban a folyamatosan optimista előrejelzések, a kedvező gazdasági környezet, valahogy az utóbbi hónapokban mindig csalódnunk kell az ipari tényadatokban - vajon miért? Háttérelemzésünk >>

A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkilencedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. Ez a részindex is csúcson van, 1995 óta nem volt ilyen magas.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke négy hónapja ismét 50,0 pont alatt van.

A vásárolt készletek tizenharmadik hónapja bővülnek, most némileg gyengébb ütemben.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan - ez az index sem volt még soha ilyen magasan januárban.

Hiánycikk a borosüveg, drágul a dugó

Ebben a hónapban címke, csomagolóanyag, diammónium-foszfát, dugó, kálisó, logisztikai szolgáltatások, monoammónium-foszfát, műanyag flakon, ónozott lemez, papír, réz, üveg, vas és vegyipari alapanyagok kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt alumíniumból, 1 literes/0,75-ös borosüvegből, egyedi gyártású termékekből, extra méretű nyersanyagokból, hidraulikus munkahengerből, papíripari alapanyagból (rost), parafinból és speciális műanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről élőállat, tojás és vaj esetében számoltak be a válaszadók.

Mi az a BMI?

Az indexet a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság számítja ki nemzetközi módszertan alapján. Az egyik legfontosabb gazdasági indikátor, nagy előnye, hogy nem a múltbeli folyamatokra ad rálátást, hanem a jövőbeli kilátásokra. Minden hónapban a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetőt kérdezik meg a várakozásaikról; ez a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik.

Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív válaszok százalékos arányához hozzáadják a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100 százalékos értéke azt jelezné, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hibázott a Mol, meg is kapta a büntetését
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 09:34
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re a vecsési kőolajmező feltárása kapcsán.
Vállalat Átkeresztelik a Telekom leánycégét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 06:43
A tervek szerint Telekom Rendszerintegrációs Zrt. néven folytathatja tovább jövőre tevékenységét a Magyar Telekom rendszerintegrációs leányvállalata, a T-Systems Magyarország Zrt.
Vállalat 410 kúttal bővült a Mol hálózata
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:09
A Mol-csoport 2022. december 2-ától bővíti lengyel kiskereskedelmi hálózatát. A több mint 410 töltőállomás megvásárlása jelentős mérföldkövet jelent a vállalat számára Kelet-Közép-Európa legnagyobb piacán. A Mol márka és a fogyasztói szolgáltatások kiváló kínálatának bevezetése azonnal megkezdődik, beleértve a Fresh Cornert is, közölte a társaság.
Vállalat Olyan elbocsátási hullám jöhet Magyarországon, amilyet 10 éve nem láttunk
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 10:54
Kevesebb új munkavállalóval tervezik a következő évet a vállalkozások: felére esett vissza a munkaerőfelvételt tervezők aránya, miközben létszámleépítésben utoljára 10 évvel ezelőtt gondolkoztak ilyen sokan. A K&H kkv-k körében végzett kutatásának eredményeiből az is kiderül, hogy béremelésre a vállalkozások kétharmada készül, a cafeteria juttatásokat viszont erősen visszafogják.
Vállalat Klasszis TopDesign 2022 verseny: megvannak az idei győztesek!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 08:06
A Klasszis lapcsoport kihirdette a hazai Horeca-szakma területén egyedülálló, a hazai szállodákat, kisebb-nagyobb vendéglátóhelyeket megszólító Klasszis TopDesign szakmai verseny díjazottjait.
Vállalat 200 milliárdos árbevétel a 4iG-nál
Privátbankár.hu | 2022. november 30. 18:51
Közzétették a harmadik negyedéves jelentést.  
Vállalat A Google soha nem látott döntő lépésre szánta el magát
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 18:35
A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében.
Vállalat Folyamatosan indulnak a Foglaljorvost.hu aloldalai - interjú Straub Fanni ügyvezetővel
Natív tartalom | 2022. november 29. 15:04
Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni. A közgazdász végzettségű alapító a továbbiakban ügyvezetőként dolgozik a cégben, akit az eladás okáról, az emberek magánegészségügybe való átáramlásáról, és a szektor jövőjéről is faggattunk.
Vállalat 30 milliós bírságot kapott a Magyar Posta Biztosító
Privátbankár.hu | 2022. november 24. 11:52
Az MNB 30 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Posta Biztosítóra, egyebek közt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások nyilvántartási rendszerében, az informatikai biztonság terén, a kiszervezésekben, a kárrendezésben, illetve az ügyféltájékoztatásban felmerült hiányosságok miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.
Vállalat A Garantiqa-val a válság ellen –Investment 2 hitelgarancia
PR | 2022. november 24. 09:30
Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kifejezetten ezen cégek problémáinak enyhítésére alkotta meg legújabb termékét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG