<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Autóvásárlás esetén talán a leggyakrabban előforduló hiba, hogy nem határozzuk meg pontosan, mire is kívánjuk használni a megvásárolt gépjárművet – véli Várkonyi Gábor autóbróker. Szerinte az ügyfél általában rosszul definiálja a saját érdekeit, ezért a tranzakció pénzügyi részében is az esetek többségében jócskán mellé lő. Ő azt ajánlja, hogy ne csak az aktuális vételárat nézzük, hanem mindig a teljes bekerülést, benne az élethossziglani fenntartás és szervizeltetés költségeit.
Várkonyi Gábor autóbróker

Mi az a három legfontosabb szempont, amire új, vagy éppen használt autó vásárláskor mindenképpen felhívná a figyelmet, ha a vásárlás hivatalos márkakereskedőnél történik?

Használt autók esetében az első és legfontosabb az előélet beható vizsgálata, minimum három-négy évre visszamenőleg. Kié volt, hol használták és hol szervizelték az autót, volt-e valamilyen káreseménye, és azt hol javították. Új autók esetében a szignifikáns megbízhatóságbeli különbségek eltűnőben vannak az utóbbi időben, ami annyit jelent, hogy a futószalagról frissen lekerülő járművek többsége, márkától és gyártótól függetlenül az első három-négy évet általában mindenféle gond nélkül képesek abszolválni. Nem úgy, mint akár húsz évvel ezelőtt, amikor már újonnan is lehetett bűnrossz autót, de ugyanígy csodamasinát is venni. Fontos tehát, hogy szerviztúlfutás nélküli, időben karbantartott és tudható történetű autót vásároljunk.

Bár a kilométeróra aktuális állása nem a legfontosabb paraméter egy használt autó megvételekor, az átlagvásárló mégis ez után szokott a leggyakrabban érdeklődni. Talán mert ez az adat az egyik legmegfoghatóbb, a hétköznapokban is a legkönnyebben értelmezhető számára - gondolhatnánk első blikkre, ám ez igencsak csalóka. Tipikusan ez az a helyzet, amikor az ügyfél általában rosszul definiálja a saját érdekeit. Sokan tartanak például attól, hogy magas futású, ámde fiatal autót vásároljanak. Ezek azonban általában olyan vevők, akik nem hajtják túl a járgányt, vagyis egy kétéves, százezer kilométert megtett autó még jó sokáig szolgálhatna a megelégedésükre. Az átlag vásárlói elvárás azonban mégis az, hogy inkább döntenek egy jóval idősebb, de állítólag csak keveset, mindössze pár tízezer kilométert futott autó mellett az emberek, holott árban alig van a kettő között különbség, ráadásul az utóbbi vélhetőleg jobban le is van harcolva, mint fiatalabb társa.

Ha pedig átlagos pénztárcával rendelkezünk, és ez lenne a harmadik jótanács, akkor mindenképpen gondoljunk a jövőbeni fenntarthatóságra, vagyis a jelenben semmiképpen se költekezzünk ki, fektessünk inkább egy átlagos, megfizethető autóba, és ne kergessünk drága délibábokat.

Miféle kockázatai vannak annak, ha egyénileg indulunk útnak vásárolni, vagyis mik fenyegethetik a gyanútlan vásárlót az autónepperek részéről? Mi az a 3-4 dolog, amire ilyen esetben nagyon oda kell figyelni?

Hamisított szervízkönyv, törött autóba visszaépített autó, szakszerűtlenül karbantartott, vagy már fennálló műszaki hibával értékesített gépjármű – ezek ma ugyanúgy létező jelenségek, mint évekkel ezelőtt. Egyszerűen azt az egyszerű tételt kell autóvásárláskor is elfogadnunk, hogy nincs „ingyen” ebéd itt sem, vagyis nem fogunk fillérekét hozzájutni egy értékes autóhoz. Azt javaslom mindenkinek, hogy ilyenkor vegyük elő a józan paraszti eszünket, és tegyük fel – magunknak is – a legegyszerűbb kérdéseket a portékával kapcsolatban: leinformáltuk-e, hogy ki az, aki árulja az autót, milyen céges háttere van, hogyan került a gépjármű hozzá, egyáltalán kinek a nevén van az eladásra kínált autó, és az adásvételkor ez a személy jelen van-e? Ha a vételárat csak készpénzben fogadják el, már az komoly gyanúra adhat okot. Használt autó vásárlásnál tehát mind a jogi, mind pedig a műszaki háttér problematikus lehet, ezért ne legyünk restek, próbáljunk választ kapni az evidensnek tűnő kérdéseinkre is.

Melyik az a három autótípus, melynek szervizelése száz százalékban megoldott Magyarországon hosszú távon is, vagyis, amelyeknek az alkatrészellátása a leginkább biztosított?

hirdetés

Itt megint csak azt tudom tanácsolni, ha nincs se időnk, se kedvünk egzotikus alkatrészek beszerzésével foglalatoskodni, akkor úgynevezett tömegautót vásároljunk. És itt a jó értelemben vett tömegautókra gondolok, a Suzuki, az Opel, a Volkswagen, vagy a Ford csoport termékeire érdemes odafigyelni, de az elmúlt években például a koreai autómárkák is olyan ívet futottak be, hogy ma már gond nélkül képesek a tömeggyártók kiszolgálási színvonalával, megbízható szervízháttérrel működni. Ha viszont mindenképpen valami ritkább motorverziójú, különlegesebb autóra vágyunk, akkor számítanunk kell arra, hogy ez hátráltató tényező lehet a szervizelésben.

Mire érdemes odafigyelni a külföldről behozott autók esetében?

Ha külföldről – jellemzően nyugatról – vásárolunk gépkocsit, két dolog lehet árcsökkentő tényező, ugyanakkor – és ezt érdemes észben tartani - mindkettő valamilyen csalással van összefüggésben. Az ilyen ügyletekkel foglalkozók általában olyan öreg gépjárműveket hoznak be külföldről, amiket kint már nem lehet levizsgáztatni, vagy olyan műszaki problémájuk lehet a járműveknek, amik gazdaságosan már helyrehozhatatlanok. Itthon aztán kipofozzák őket, és a közterheket kikerülve, nem cégszerűen bocsájtják áruba; a nepper jogilag ki is marad az ügyletből, gyakorlatilag egy német adásvételi szerződéssel helyezik a gépkocsit forgalomba. Értelemszerűen így mindenfajta szavatossági igény érvényesíthetetlen lesz a jövőben. A másik lehetőség, amikor valamilyen gazdasági bűncselekmény, jellemzően áfacsalás keretében beérkezett autó megvásárlásába futunk bele. Lehet persze jól is járni, ehhez azonban az kell, hogy mi magunk zarándokoljunk el nyugatra, és egy ottani márkakereskedésben vásároljunk bruttóáron. Így vélhetőleg nem is fogunk csalódni.

Jellemzően melyek azok a finanszírozási konstrukciók, melyekkel érdemes egy autóvásárlásba belevágni?

Cégek esetében a nyílt végű lízing és a tartósbérlet a lehető legelőnyösebb költségelszámolás szempontjából, magánembereknél pedig a zárt végű lízing az ajánlott, ilyenkor az utolsó ki nem fizetett összeg erejéig a bank nevén marad a jármű. És, hogy miért is érdemes hitelt felvenni? Ha valaki egy egy-másfél milliós autó helyett vesz magának egy hárommilliós autót egy értelmezhető, kigazdálkodható hitellel, akkor hosszú távon mindenképpen jobban fog kijönni az egészből, mintha egy-másfél millióért egy 10-12 éves, bőven 200 ezer kilométert futott autót venne. Egy jól megválasztott autótípussal ugyanis kap egy legalább még 5-6 évig, minimális szervizköltséggel üzemeltethető autót, főleg, ha a törlesztés mértéke is vállalható.

És mi a helyzet az erőn felüli vásárlással?

Az erőn felüli vásárlás az elmúlt években azért egy kicsit racionalizálódott. Aki a válság környékén egy kicsit is megégette magát azzal, hogy minimális kezdő részlettel, elnyújtott törlesztőkkel vásárolt, az nem is volt igazi vevő. Normális esetben nem is tudta volna az illető ezeket az autókat megvásárolni. Egy értelemes célra fordított és értelmesen beosztott hitel, ha abból egy fenntartható, hosszú távon is biztonsággal szervizelhető autót vásárolunk, az egy kifejezetten előnyös konstrukciónak tűnik. Ha viszont valakinek csak egy meghatározott keretösszeg áll rendelkezésre autóvásárlásra, annak minden esetben azt szoktam javasolni, hogy az összeg maximum hatvan-hetven százalékát fordítsa a gépkocsi megvételére, mert a fenntartásra, a szervizelésre érdemes azért félretenni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Milyen szerszámok kellenek, ha az autóval nincs minden rendben?
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:36
Az autók és motorok mindennapjaink fontos eszközei. Nélkülük már szinte el sem tudjuk képzelni az életünket. Fontos segítőink mind a munkában, mind pedig a magánéletben.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló