<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az éves infláció 2013-ban 1,7 százalékos volt, amire harminc éve nem volt példa, de rendkívül alacsony lett a decemberi adat is: 43 éve nem mértek ilyen csekély áremelkedést. De hogyan történt ez?

Decemberben a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest 0.4 százalékkal emelkedtek – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Az alapvető inflációs nyomást kifejező szezonálisan kiigazított hó/hó maginfláció 0,3 százalékot ért el, ami megközelítőleg összhangban áll az inflációs céllal. Az elmúlt év folyamán jelentős dezinfláció zajlott le hazánkban, mivel 2012 decemberében az éves fogyasztói árindex még 5 százalékon állt.

A rezsi és az élelmiszer

Balatoni András

Az áremelkedés mérséklődését elsősorban a rezsicsökkentés, vagyis a hatósági árak mérséklődése vezette. Ez több mint 2 százalékpontot magyaráz a 4.6 százalékpontos mérséklődésből. A másik fontos tétel az élelmiszerárak tavalyi év júniusától megfigyelt csökkenése. A fogyasztói kosár 23.3 százalékát teszi ki a termékkör, ami így újabb 1.6 százalékkal mérsékelte az éves bázisú inflációt 2012 decembere és 2013 decembere között. 

Az élelmiszerárak hullámzása szorosan követi a mezőgazdasági termelői árak időjárással és termésátlaggal összefüggő mozgását. A tavalyi év a mezőgazdaságban enyhén átlag feletti termelést hozott, így a 2012-es jelentős terméskiesés okozta árnövekedés korrekciója zajlott le az elmúlt hónapokban: a termelői árak tavaly novemberben csaknem 15 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami többé-kevésbé be is gyűrűzött a fogyasztói árakba - mondta Balatoni András, az ING vezető elemzője.

Az üzemanyag azonban drágult

Míg a rezsicsökkentés és az élelmiszerárak esése vezette a dezinflációt, addig az üzemanyagárak 2012 közepén megfigyelt stabilizálódása nem gördített akadályt az árindex esése elé. A 2009 és 2011 közötti időszakban az üzemanyagárak átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedtek, míg az idei évben átlagosan 2 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest - mondta az elemző.A dezinfláció fenti tényezői egyszeri jellegűek, azonban a hatásuk tartóssá vált. Az árindex mérséklődése, és az alacsony inflációs környezet ugyanis egyre inkább tudatosult a lakosságban és a vállalatokban, így az inflációs várakozások érdemben mérséklődtek az év folyamán. Ez a jelenség az inflációs alapmutatók mérséklődésében és alacsony szintjében ölt testet, de a kérdőíves adatok is a várakozások, és az inflációs nyomás mérséklődésére engednek következtetni.

Időszak A decemberi adatok hónap/hónap alapon A decemberi adat év/év alapon Az éves infláció
Élelmiszerek -0,3 0,1 2,8
Szeszes italok, dohányáruk 1,2 12,0 10,9
Ruházkodási cikkek 0,0 -1,1 -0,4
Tartós fogyasztási cikkek -0,1 -1,6 -1,9
Háztartási energia -8,1 -17,7 -8,5
Egyéb cikkek, üzemanyagok 1,0 0,9 0,5
Szolgáltatások 0,1 3,7 3,6
Összesen -0,5 0,4 1,7

 

Megint távolodik a cél, de nem úgy, ahogy megszoktuk

Jegybanki szempontból ez az inflációs ráta már túl alacsonynak számít, mivel az MNB ismét elvétette a 3 százalékos inflációs célját - igaz, most alulról. Nem kell azonban emiatt aggódniuk a Monetáris Tanács tagjainak, mivel az egyszeri tételek kifutását követően (márciusig beépül a bázisba az első rezsicsökkentés, júliusban a második, és decemberben pedig a harmadik), az árindex ismét megközelíti alulról a célszintet. 

Kérdés persze, hogy milyen dinamikával és milyen mértékben folytatódik tovább a hatósági árak mérséklése, de ezek a tényezők csak rövid távon hatnak drasztikusan az inflációs mutatókra. A másik fontos kérdés, hogy a hazai gazdaság jelenlegi növekedési pályája meddig hagyja érintetlenül az árakat – mondta az elemző.

Mikor kezdenek árat emelni?

Ha a 2013-as 1 százalékos, és a jövő évi 2 százalékos GDP növekedés megvalósul, vajon éreznek-e majd a vállalatok kísértést arra, hogy ismételten árat emeljenek és ezzel javítsák saját jövedelmezőségüket? Az ING elemzői szerint ez a motívum a jövő év végén egyre inkább elő fog kerülni, ahogy a gazdaság kibocsátása egyre inkább megközelíti vagy talán el is éri az átlagos szintet. A mezőgazdasági termelői árak további csökkenésére jövőre nem számíthatunk, helyette azzal kalkulálunk, hogy az élelmiszerárak ismét emelkedni fognak a korábbi növekvő trendjüknek megfelelően. 

A tavalyi évben minden a dezinflációt támogatta: költségtényezők, a gazdasági konjunktúra, szabályozott árak. Ezzel szemben 2014-ben a gyenge kereslet árleszorító hatására már csak az első félévben számíthatunk, míg a költségtényezők (olajár, mezőgazdasági termelői ár) normalizálódása valószínűsíthető. Az infláció ennek megfelelően visszatérhet a jegybanki célszint közelébe, amivel megvalósulhat hazánkban az árstabilitás. A fogyasztói árindex és a kibocsátás egyensúlyhoz tartó pályája pedig maga után vonhatja az irányadó ráta fokozatos, lassú emelkedését is az idei év vége felé, igaz ezt a pályát a nemzetközi befektetői környezet változása könnyen átírhatja.

Más elemzők szerint folytatódhat a csökkenés

Illés Adrienn, az Erste Bank Hungary Zrt. külső kommunikációs szakértője kiemelte, hogy a bank előrejelzésének megfelelően, rekord mélységbe csökkent a decemberi infláció. Hozzátette: a decemberi számlákban megjelent novemberi 11,1 százalékos hatósági energiaár-csökkentés mintegy 1 százalékponttal csökkentette a fogyasztói árindexet.

Az Erste Bank várakozásai szerint még nincs itt az inflációs ütem alja, a bázishatás miatt januárban 0,2 százalékra süllyedhet a fogyasztói árindex, ami függ a forint árfolyamának alakulásától és az üzemanyagáraktól is. A szakértő szerint az éves átlagos infláció 2014-ben 1,3 százalék lehet. Megjegyezte azt is, hogy lefelé irányuló kockázatokat látnak, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy megvalósul a lakossági energiaár-csökkentés harmadik köre is, amivel az előrejelzéseikben még nem számoltak.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szintén arra mutatott rá, hogy az infláció mérséklődését legnagyobb mértékben a háztartási energiaárak november elején történt csökkentése okozta, és az élelmiszerárak is segítették. Véleménye szerint az infláció januárban tovább mérséklődhet, és egész évben bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, így a kamatcsökkentési ciklus elvileg folytatódhat.

A K&H elemzői szerint is további kamatcsökkentés várható a rekordadat után. A várakozások szerint ennek mértéke az eddigieknél kisebb, 10 bázispont lehet, ugyanakkor nem okozna nagy meglepetést, ha a jegybank maradna a legutóbbi, 20 bázispontos léptéknél. Ezt erősítik az MNB Monetáris Tanács tagjainak nyilatkozatai is, amelyek szerint 2,5%-ig csökkenhet az alapkamat, de a kötvénypiac is már árazza az újabb kamatvágást. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Kültéri lépcső a házhoz: hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 14:41
Ha a házunkon kívülre tervezünk lépcsőt, akkor mindenképp érdemes alaposan fontolóra vennünk a megfelelő alapanyagok kiválasztását, hogy valóban a kívánt végeredményt kapjuk. Ehhez azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, hiszen a kültéri viszonyok néha elég szélsőségesek, éppen ezért az ide tervezett lépcsőnek komoly kritériumoknak kell megfelelnie. Nézzük meg tehát, mire is érdemes pontosan odafigyelnünk az anyag választásánál.
Vásárló Borkóstoló a szecessziós kastélyépület pincéiben
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 16. 12:33
Aki Tolna megye kilencedik legnépesebb települését, Simontornyát meglátogatja, az ki ne hagyja a településbe oly harmonikusan beilleszkedő igazi kis szecessziós ékszerdobozt, a város híres szállodáját!
Vásárló Keressünk eredeti céges karácsonyi ajándékot!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 16:00
A karácsonyi ajándékok megtalálása a családtagok számára is elég nehézkes, de ha még minket bíznak meg a tökéletes ajándék felkutatásával a vállalati ügyfeleknek vagy alkalmazottaknak, a nyomás megtízszereződik.
Vásárló Téged is kínoz az allergia?
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 12. 10:31
Sajnos manapság egyre többen szenvednek különféle allergiáktól, és ezek közül az egyik legalattomosabb a pollen és porallergia, amellyel csak nagyon nehezen lehet bármit is kezdeni. Biztosan neked is ismerős, hogy hiába minden erőfeszítés, a mindennapos porszívózás, az ablakon beszűrődő fénynyalábokban bizony táncot járnak a porszemek, pollenek.
Vásárló Online vásárlás – minden, ami érdemes tudnia, mielőtt kattint!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 9. 09:24
Ugyan nem egy újszerű dologról van szó, sokak számára még mindig kifejezetten kockázatos tevékenységnek számít az online vásárlás. A folyamat nem ördögtől való, sokkal egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb, mint az offline vásárlás, ráadásul még pénzt is spórolhat vele! 
Vásárló Céges karácsonyi ajándékcsomag olcsón, de mégis magas minőségben? Igen, létezik!
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 8. 09:29
Az ajándékozás nem akkor lesz örömteli, ha minél nagyobb az ajándéktárgy értéke. Az ajándékozás attól válik igazán boldog pillanattá, hogy a meglepetés szívhez szól, és benne van mind az ajándékozott, mind az ajándékozó.
Vásárló A népharag a magángépek ellen fordult – de mi lehet a valódi megoldás a betiltás helyett?
Kollár Dóra | 2022. szeptember 7. 19:09
A magánrepülőgép-ipar által elindított „No Plane, No Gain”-kampány a magánrepülés termelékenységi és gazdasági előnyeit hangsúlyozza; a használt repülőgépek tavalyi eladásának ugrásszerű emelkedése és az európai magánrepülések rekordnövekedése alapján idén nyáron az utazók ráérezték arra, miért éri meg a hagyományos, kereskedelmi légiközlekedés helyett valami másra voksolni. Mindezek alapján úgy tűnhet, hogy a magánrepülők piacán tulajdonképpen minden rendben van, csakhogy a közvélemény egyre inkább a luxusgépek ellen fordul.
Vásárló Új online magazinok indultak augusztusban
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 7. 10:26
Új ismeretterjesztő valamint kulturális online magazint indítottak 2022 nyarán a citygreen.hu kertészeti és életmód magazin szerkesztői. A thinker.hu ismeretterjesztő magazin, valamint a teaser.hu kulturális és szórakoztató magazin színvonalas és hiteles tartalmakat kínál olvasói számára.
Vásárló Hatalmasat drágult a kenyér - sosem került még ennyibe a havi nagybevásárlás
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. szeptember 7. 05:19
Újra 31 ezer forint fölé emelkedett a családi nagybevásárlás értéke - ez az előző hónaphoz képest is nagy ugrást jelent, a tavaly szeptemberi áraknál pedig közel 32 százalékkal magasabb a végösszeg. 15 éve futó felméréssorozatunk történetében mindkét érték abszolút csúcsot jelent. Három termék ára több mint duplájára emelkedett egy év alatt - drágulásban abszolút rekorder lett a kenyér. Számítana valamit, ha októberben véget érne az árstop?
Vásárló Jó hír, hogy a mobilok sérülékeny USB csatlakozója is javítható
Márkázott tartalom | 2022. szeptember 5. 11:49
Az okostelefonok USB csatlakozója az egyik legsűrűbben használt alkatrésze a készülékeknek, így a meghibásodásuk is gyakori, javításuk a szervizekben mindennapos dolog.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG