Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az éves infláció 2013-ban 1,7 százalékos volt, amire harminc éve nem volt példa, de rendkívül alacsony lett a decemberi adat is: 43 éve nem mértek ilyen csekély áremelkedést. De hogyan történt ez?

Decemberben a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest 0.4 százalékkal emelkedtek – közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Az alapvető inflációs nyomást kifejező szezonálisan kiigazított hó/hó maginfláció 0,3 százalékot ért el, ami megközelítőleg összhangban áll az inflációs céllal. Az elmúlt év folyamán jelentős dezinfláció zajlott le hazánkban, mivel 2012 decemberében az éves fogyasztói árindex még 5 százalékon állt.

A rezsi és az élelmiszer

Balatoni András

Az áremelkedés mérséklődését elsősorban a rezsicsökkentés, vagyis a hatósági árak mérséklődése vezette. Ez több mint 2 százalékpontot magyaráz a 4.6 százalékpontos mérséklődésből. A másik fontos tétel az élelmiszerárak tavalyi év júniusától megfigyelt csökkenése. A fogyasztói kosár 23.3 százalékát teszi ki a termékkör, ami így újabb 1.6 százalékkal mérsékelte az éves bázisú inflációt 2012 decembere és 2013 decembere között. 

Az élelmiszerárak hullámzása szorosan követi a mezőgazdasági termelői árak időjárással és termésátlaggal összefüggő mozgását. A tavalyi év a mezőgazdaságban enyhén átlag feletti termelést hozott, így a 2012-es jelentős terméskiesés okozta árnövekedés korrekciója zajlott le az elmúlt hónapokban: a termelői árak tavaly novemberben csaknem 15 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami többé-kevésbé be is gyűrűzött a fogyasztói árakba - mondta Balatoni András, az ING vezető elemzője.

Az üzemanyag azonban drágult

Míg a rezsicsökkentés és az élelmiszerárak esése vezette a dezinflációt, addig az üzemanyagárak 2012 közepén megfigyelt stabilizálódása nem gördített akadályt az árindex esése elé. A 2009 és 2011 közötti időszakban az üzemanyagárak átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedtek, míg az idei évben átlagosan 2 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest - mondta az elemző.A dezinfláció fenti tényezői egyszeri jellegűek, azonban a hatásuk tartóssá vált. Az árindex mérséklődése, és az alacsony inflációs környezet ugyanis egyre inkább tudatosult a lakosságban és a vállalatokban, így az inflációs várakozások érdemben mérséklődtek az év folyamán. Ez a jelenség az inflációs alapmutatók mérséklődésében és alacsony szintjében ölt testet, de a kérdőíves adatok is a várakozások, és az inflációs nyomás mérséklődésére engednek következtetni.

Időszak A decemberi adatok hónap/hónap alapon A decemberi adat év/év alapon Az éves infláció
Élelmiszerek -0,3 0,1 2,8
Szeszes italok, dohányáruk 1,2 12,0 10,9
Ruházkodási cikkek 0,0 -1,1 -0,4
Tartós fogyasztási cikkek -0,1 -1,6 -1,9
Háztartási energia -8,1 -17,7 -8,5
Egyéb cikkek, üzemanyagok 1,0 0,9 0,5
Szolgáltatások 0,1 3,7 3,6
Összesen -0,5 0,4 1,7

 

Megint távolodik a cél, de nem úgy, ahogy megszoktuk

Jegybanki szempontból ez az inflációs ráta már túl alacsonynak számít, mivel az MNB ismét elvétette a 3 százalékos inflációs célját - igaz, most alulról. Nem kell azonban emiatt aggódniuk a Monetáris Tanács tagjainak, mivel az egyszeri tételek kifutását követően (márciusig beépül a bázisba az első rezsicsökkentés, júliusban a második, és decemberben pedig a harmadik), az árindex ismét megközelíti alulról a célszintet. 

Kérdés persze, hogy milyen dinamikával és milyen mértékben folytatódik tovább a hatósági árak mérséklése, de ezek a tényezők csak rövid távon hatnak drasztikusan az inflációs mutatókra. A másik fontos kérdés, hogy a hazai gazdaság jelenlegi növekedési pályája meddig hagyja érintetlenül az árakat – mondta az elemző.

Mikor kezdenek árat emelni?

Ha a 2013-as 1 százalékos, és a jövő évi 2 százalékos GDP növekedés megvalósul, vajon éreznek-e majd a vállalatok kísértést arra, hogy ismételten árat emeljenek és ezzel javítsák saját jövedelmezőségüket? Az ING elemzői szerint ez a motívum a jövő év végén egyre inkább elő fog kerülni, ahogy a gazdaság kibocsátása egyre inkább megközelíti vagy talán el is éri az átlagos szintet. A mezőgazdasági termelői árak további csökkenésére jövőre nem számíthatunk, helyette azzal kalkulálunk, hogy az élelmiszerárak ismét emelkedni fognak a korábbi növekvő trendjüknek megfelelően. 

A tavalyi évben minden a dezinflációt támogatta: költségtényezők, a gazdasági konjunktúra, szabályozott árak. Ezzel szemben 2014-ben a gyenge kereslet árleszorító hatására már csak az első félévben számíthatunk, míg a költségtényezők (olajár, mezőgazdasági termelői ár) normalizálódása valószínűsíthető. Az infláció ennek megfelelően visszatérhet a jegybanki célszint közelébe, amivel megvalósulhat hazánkban az árstabilitás. A fogyasztói árindex és a kibocsátás egyensúlyhoz tartó pályája pedig maga után vonhatja az irányadó ráta fokozatos, lassú emelkedését is az idei év vége felé, igaz ezt a pályát a nemzetközi befektetői környezet változása könnyen átírhatja.

Más elemzők szerint folytatódhat a csökkenés

Illés Adrienn, az Erste Bank Hungary Zrt. külső kommunikációs szakértője kiemelte, hogy a bank előrejelzésének megfelelően, rekord mélységbe csökkent a decemberi infláció. Hozzátette: a decemberi számlákban megjelent novemberi 11,1 százalékos hatósági energiaár-csökkentés mintegy 1 százalékponttal csökkentette a fogyasztói árindexet.

Az Erste Bank várakozásai szerint még nincs itt az inflációs ütem alja, a bázishatás miatt januárban 0,2 százalékra süllyedhet a fogyasztói árindex, ami függ a forint árfolyamának alakulásától és az üzemanyagáraktól is. A szakértő szerint az éves átlagos infláció 2014-ben 1,3 százalék lehet. Megjegyezte azt is, hogy lefelé irányuló kockázatokat látnak, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy megvalósul a lakossági energiaár-csökkentés harmadik köre is, amivel az előrejelzéseikben még nem számoltak.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szintén arra mutatott rá, hogy az infláció mérséklődését legnagyobb mértékben a háztartási energiaárak november elején történt csökkentése okozta, és az élelmiszerárak is segítették. Véleménye szerint az infláció januárban tovább mérséklődhet, és egész évben bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, így a kamatcsökkentési ciklus elvileg folytatódhat.

A K&H elemzői szerint is további kamatcsökkentés várható a rekordadat után. A várakozások szerint ennek mértéke az eddigieknél kisebb, 10 bázispont lehet, ugyanakkor nem okozna nagy meglepetést, ha a jegybank maradna a legutóbbi, 20 bázispontos léptéknél. Ezt erősítik az MNB Monetáris Tanács tagjainak nyilatkozatai is, amelyek szerint 2,5%-ig csökkenhet az alapkamat, de a kötvénypiac is már árazza az újabb kamatvágást. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Sehol sem olcsóbb a földgáz Európában, mint Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 11:44
Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata.
Vásárló Újranyitottak a boltok, kevés helyen találtak szabálytalanságokat
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 10:39
Ismét fogadhatnak vásárlókat a nem napi fogyasztási cikket forgalmazó boltok. Az újranyitáshoz kapcsolódó szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság is ellenőrzi.
Vásárló Mire figyeljünk az elektromos autó töltésénél?
Márkázott tartalom | 2021. április 17. 12:02
Legyen szó csak elektromos vagy hibrid autóról, a töltés nem olyasmi, amit benzines autók kezelése során megismerhetünk. Éppen ezért annak, aki frissen tért át, elsőre nehéz dolga lehet az újfajta feladattal.
Vásárló Minden egy jó asztallal kezdődik
Márkázott tartalom | 2021. április 17. 11:50
Kerti bútort keres, de nem tudja, melyik a legjobb választás? Szeretnénk megkönnyíteni a döntését, így megvizsgáltuk a különböző típusok előnyeit és hátrányait. Kezdjük az összehasonlítást a kerti asztalokkal, hiszen legyen szó szabadtéri étkezésekről, családi vagy épp baráti összejövetelekről, ez a bútordarab garantáltan központi szerephez jut.
Vásárló Bőröndök nyújtotta biztonság
Márkázott tartalom | 2021. április 16. 10:33
Ahány ember, annyiféle úti csomag, ahány bőrönd, annyiféle zár. Nagyjából ez a helyzet, hiszen számtalan megoldás létezik, amikor utazásra indulunk, hogy biztonságban tudhassuk bőröndünket.
Vásárló Milyen 4 évszakos FIRESTONE gumit érdemes beszerezni?
Márkázott tartalom | 2021. április 15. 18:13
Nagyon fontos, hogy tökéletes féktávolságú gumiabroncsokat használjunk száraz és nedves útfelületen egyaránt. Főleg a városi vezetés számos megállásával és elindításával nagy kihívásokat támaszt a gumival szemben, ezért jó minőségű gumiabroncsokkal célszerű közlekedni.  Az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok pedig üzemanyag-takarékosak.
Vásárló Az álomkonyhánk most közelebb van, mint gondolnánk – itt vannak a konyhafelújítási támogatás részletei
Márkázott tartalom | 2021. április 11. 11:13
Ha régóta álmodozunk arról, hogy felújítsuk az otthonunkat, most egy remek lehetőség kínálkozik ehhez.
Vásárló Újra megjelent a régi áremelős trükk a boltokban – A Hét Videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2021. április 9. 19:33
Az élelmiszerárak emelkedése lassul a hipermarketekben, örülni azért mégsem lehet felhőtlenül: az elmúlt év robosztus drágulása után nem csoda, ha most lassul az élelmiszer-infláció. Friss tapasztalat, hogy résen kell lennünk a bevásárlásnál és néha bizony a kisebb betűtípussal írt számot is meg kell néznünk az árcímkén, mert néhány termék ismét elkezdett „összemenni” – és mindezt a járványhelyzetben jobb, ha inkább egyedül tesszük, nem a fél családdal.
Vásárló Nagyon meglódult az infláció márciusban
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:25
A februári 3,1 százalék után márciusban 3,7 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Vásárló Átírta a tavalyi pánikvásárlási hullám a kiskeradatot
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 09:23
Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal, tavaly februárhoz mérten 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalma.
hírlevél
depositphotos