5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A gyógyszerek tárolása egyébként is némi odafigyelést igényel, nem mindegy ugyanis, hogy milyen hőfokon vagy épp hol tartjuk a piruláinkat, üvegeinket. A nyári kánikula alkalmával fokozottan érdemes figyelni a lejárati dátumokra és a megfelelő tárolásra, a melegben ugyanis gyorsan romlanak a gyógyszerek. Összeszedtük, hogy hogyan kerülhetjük el a nagyobb fejfájást.

A gyógyszerek szempontjából a magas hőmérséklet kimondottan károsnak mondható, a nagy melegben általában gyorsul a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása, így csökkenhet a készítmények hatása. Ráadásul egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek, ezért fontos a gyógyszerek megfelelő körülmények között történő tárolása, ezt közölte az OGYÉI a Privátbankár.hu-val. Szerencsére van néhány egyszerű szempont, amivel megakadályozhatjuk a bajt.

Amit ne dobj ki: doboz, betegtájékoztató

Nem véletlenül hangsúlyozzák már a reklámokban is a betegtájékoztató elolvasásának fontosságát. A papír mellett a gyógyszer doboza is tájékoztatást ad arról, hogy egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni, illetve meddig lehet felhasználni. A felhasználhatóság ideje (gyakran Felh.:/Exp. rövidítés után a dobozon) mindig a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Fontos ugyanakkor, hogy a forgalomba hozatali engedély jogosultjai, azaz a gyógyszercégek csak az előírt tárolási körülmények mellett, a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát termékeik minőségéért, ennek betartása azonban a mi dolgunk.

Az egyszerűség kedvéért így érdemes a gyógyszereket mindig az eredeti dobozban tartani, így szükség esetén azonnal „kéznél van” a tárolás körülményeit is tartalmazó betegtájékoztató. Ha viszont valamilyen módon elkavarodott a betegtájékoztató, akkor sincs gond, mivel az OGYÉI honlapján a gyógyszeradatbázisból kikereshetjük az adott termékét.

Szekrényben vagy hűtőben?

Alapvető szabály a száraz, hűvös helyen tárolás a gyógyszerek estében, így kánikula idején különösen fontos, hogy ne tartsunk gyógyszert meleg helyen, például ablakban, autó kesztyűtartójában vagy direkt napfénynek kitéve. A pontos hőmérsékletet minden esetben az adott készítmény részletezi. Így például amit szobahőmérsékleten (25-30 °C) kell tárolni, azok a gyógyszerminőséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak. Ezek a különböző tabletták, kapszulák, amik kibírják a hőt – de azért ne tegyük túlságosan próbára a tűrőképességüket.

A „tárolás hűtőszekrényben (2-8°C)” feliratú készítményeket hűtőben kell tárolni, ám csakis akkor, ha ezt a betegtájékoztató sem tiltja. Amennyiben ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat, például egyes injekciók kifagyhatnak, átkristályosodhatnak. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is. Fagyasztóban kizárólag az a gyógyszer tárolható, amelynek dobozán ezt jelzik.

Vannak különleges tárolást igénylő gyógyszerek is. A tartályos inhalátorok legfeljebb 30°C-on tárolandók, fagytól, hő- és napsugárzástól védve. Mint a legtöbb túlnyomásos tartályban, a gyógyszer hatása csökkenhet, ha a tartály hideg. A tartályt nem szabad összetörni, kilyukasztani vagy elégetni, még akkor sem, ha látszólag üres, a túlnyomás ugyanis robbanásveszélyes.

A különböző inzulintartalmú injekciók, injekciós tollakat felbontás előtt hűtőszekrényben (2-8°C) kell tárolni, ezeket azonban szigorúan tilos fagyasztani! Használat közben, vagy ha a beteg tartalékként magával hordja szobahőmérsékleten (max. 25°-30°C-on) tárolandók. Hőhatástól, direkt napfénytől, vagy ellenkezőleg, túlzott lehűléstől azonban az inzulint minden esetben óvni kell! A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget, patront tartsuk a dobozában, penek esetén az injekciós toll kupakját tartsuk az injekciós tollon.

Vigyázzunk a gyerekekre!

Ez hőmérséklettől független, fontos szempont. A gyermekektől elzárva tartandó címkéjű termékeket célszerű zárható gyógyszeres szekrényben tartani a lakás hűvös, száraz, napfénymentes részén, gyerekek számára nem hozzáférhető módon. Ha nincs zárható szekrény, gondoskodjunk akkor is arról, hogy a tabletták, szirupok ne legyenek hozzáférhetőek a gyermekek számára! Nem szabad, hogy a gyerekek akár tévedésből, akár egyszerű kíváncsiság miatt bevegyenek számukra érdekes tablettákat, igyanak a gyógyszeres szirupból, ez ugyanis akár halált is okozhat!

Mit tegyek, ha valami furcsa a gyógyszeremmel?

Általános szabály, hogy ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – például változik a színe, külleme, állaga, porlik, elfolyósodik, kifagy stb. – úgy azt nem szabad felhasználni akkor sem, ha a megadott felhasználhatósági időn belül van! E jelenségek általában olyan minőségi változást jeleznek, ahol a hatás elmaradása, és/vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következmény.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG