1p
A Klónok Támadása sorozat ötödik, befejező részében egy olyan csokit (és másolatait) teszteltünk, amit terroristák és rocksztárok is előszeretettel fogyasztanak, de fontos szerepe lehet a devizapiacon is. 1932 óta létezik, és persze ezt is koppintják. Mars elolvasni!
A Klónok Támadása sorozat ötödik, befejező részében egy olyan csokit (és másolatait) teszteltünk, amit terroristák és rocksztárok is előszeretettel fogyasztanak, de fontos szerepe lehet a devizapiacon is. 1932 óta létezik, és persze ezt is koppintják. Mars elolvasni!

„S elhulltanak legjobbjaink a hosszu harc alatt”. A Klónok támadása sorozat befejező részére alaposan belefáradtak a tesztelők a monoton csokizabálásba, az utolsó kísérletre már csak a legerősebb szervezetűek vállalkoztak. Az elmúlt időszakban 5 féle termékcsoportot teszteltünk le, megkímélve Önöket a 20 különböző gyártmány silányabbik része által kiváltott sokktól.

A Mars csokiról kevesen tudják, hogy először 1932-ben állították elő Nagy-Britanniában. A cél az amerikai Milky Way szelet édesebb változatának megalkotása volt. Mars néven az Egyesült Államokban egy másfajta csokoládét árultak, ennek gyártása 2002-ben szűnt meg. Ebben az évben viszont megújult az európai verzió: a nugát könnyebbé vált, a csokoládéborítás pedig vékonyabbá, így maga a teljes Mars szelet is vesztett töménységéből, súlyából (a tesztünk alapján elmondható: nem eleget), közelítve a Milky Wayhez.

2007 májusában a Mars, a Snickers és a Twix majdnem kikerült a vegetariánusok csemegéi közül. A gyártó a tejsavó előállításához borjúgyomorból nyert tejoltót kezdett volna használni – a vega-szervezetek tiltakozására aztán elállt ettől a szándékától. Fincsi, mi?

Terroristák és devizakereskedők kedvence

A Mars szelethez számos érdekes történet és legenda is fűződik, melyekről a Wikipedia is beszámol.. A Die Hard (Drágán add az életed) című filmben például a terroristák ezt a csokit majszolják.

Amikor kiszivárgott, hogy a Veronica Mars című sorozatot a CW Television Network tovább nem akarja folytatni, tiltakozásul a rajongók több tonna Mars csokit küldtek a társaság székhelyére. A zsarolás azonban eredménytelennek bizonyult, a sorozatot (sajnos) megszüntették.

1999-ben Stephen King, a kiváló író súlyosan megsérült, amikor elütötte egy furgon. A sofőr a nyomozóknak elmondta: éppen Mars csokiért indult a boltba.

A „legendák” szerint a csoki egy érdekes momentum részese volt a Rolling Stones életében is. Amikor a 60-as években egy Stones-partin razziáztak a rendőrök, Mick Jagger – állítólag – éppen egy Mars csokit fogyasztott, melyet barátnője, Marianne Faithful a legintimebb testrészé(be)n szolgált fel. A hölgy később cáfolta, hogy az eset megtörtént, de a csoki „Pleasure you can’t measure”-kampányában főszerepet vállalt.

Több kutatás tárgya volt a csoki egy igen érdekes tulajdonsága. Azt figyelték meg, hogy a Mars szelet ára meglehetősen magas korrelációt mutat az angol font árfolyamával a II. Világháború óta. Egy technikai elemzőnek márpedig minden információ számít...

A végső teszt

A hosszú és eseménydús múlt korántsem akadályozta meg a másolókat, hogy a csokit annak rendje és módja szerint lekoppintsák – sőt. Az eredetivel ezúttal is a Tesco, a Lidl és a Plus üzleteiben kapható másolatokat vetettük össze.


Klónok képekben - kattintson!

A Mister Choc sorozat Caramel termékét a Lidlben 59 forintért szereztük be. A versenyző könnyű, habos, ezért nem is ragad bele annyira a fogba, mint az eredeti Mars. Nem is olyan édes: az egyik tesztelőnél épp itt bukott meg. A csokoládéborítás ropogós, egy tesztelő szerint kinézetre ez a legszebb. A klónok és az eredeti csoki mellesleg megszólalásig hasonlítanak egymásra, a másolatok között talán itt a legjellemzőbb a külső azonosság. 20 forinttal olcsóbb, mint az eredeti, így nem rossz eredmény a 6,6 pont, ami a 2. helyezésre elegendő.

A Match a Plusban 49 forintba kerül (nem a konkurens lánc, hanem az azonos nevű csoki). A legolcsóbb klón készítői alaposan mellélőttek, ami az ízvilágot illeti. Nyomokban sem hasonlít a Marsra, annyira mogyorós, hogy sokkal közelebb áll a Snickershez. A vaktesztelők közül senki sem merült fel, hogy esetleg ez lenne az eredeti csokoládé. Mindazonáltal volt, akinek jobban ízlett, mint az eredeti. Végül 4,6 pontos átlagot ért el a maximális 10-ből, ami elég volt a dobogóhoz.

A Tesco ugyanis minden szempontból alulmúlta önmagát a Crazy Caramellel, és pontszáma megdöntötte a negatív rekordot is. „Fhujj” – indított az egyik tesztelő. Avas, aszott, rossz utóíze van – kontráztak mások. A karamell olyan, mintha odaégett volna, valószínűleg ez az utóíz okozója is. Más Tesco-kolónokhoz hasonlóan ez is családi csomagolásban kapható, a 280 grammos tasakért 319 forintot adtunk ki, amit természetesen alaposan megbántunk. Egyetlen pozitívumként a leginformatívabb csomagolás díját tudjuk odaítélni, immár hagyományosan. Mivel nullást is sikerült begyűjtenie, kereken 1-es átlagpontszámot kapott. Elégtelen.

Az eredeti Marsot csak egy tesztelő nem ismerte fel. Általában megkapta a „nyúlós” jelzőt. „Minden benne van, ami miatt nem szeretem a Marsot” – írta valaki. Masszív, tömör, alaposan beleragad a fogakba. Intenzív, finom karamellaíze van, utána viszont nem árt egy-két pohár víz. Bár némileg megszorongatták, az első helyet 7,6 ponttal ezúttal is az eredeti termék szerezte meg.

A Klónok Támadása sorozat 5 csokitesztjén minden alkalommal az eredeti termékek végeztek az élen, hol nagyobb, hol kisebb előnnyel. A legjobb koppintónak a Lidl bizonyult: 3 ezüst- és egy bronzérem mellet csak 1 esetben bizonyult a Lidl-klón a legrosszabbnak. A Plus kiegyensúlyozott középszerű: két ezüst és három bronzérem szerepel a neve mellett, de minden teszten találtunk nála rosszabbat. Rendszerint a Tescos termékeket: egyetlen árva harmadik helyezés, és négy utolsó pozíció. A kék-fehér pizsamás áruháznak át kellene gondolnia a másolási stratégiáját, mivel a vakteszteken rendre elbuktak.

A legegyértelműbb győzelem az eredeti Milky Way csokié, a legjobban a Snickers-t szorongatták meg a riválisok. A legmagasabb átlagpontszámot holtversenyben a Milky Way és a Bounty szerezte (8,5), a legalacsonyabb a Tesco Crazy Caramelé lett (1,0).

Végső konklúzióként azt mondhatjuk: bár a másolatok egyszer sem érték el az eredeti termékek színvonalát, az alacsonyabb árak miatt esetenként megéri kipróbálni a koppintott édességeket is. Ha szeretné elkerülni a borzalmas élményeket, olvassa el a korábbi részeket is!

Gáspár András

A Klónok Támadása IV: Milky Way - nem tejesen mindegy
A Klónok Támadása III.: Snickers - bizarr sós örömök
A Klónok Támadása II: Bounty - nincs lehetetlen
A Klónok Támadása, I. rész: Twix

Tovább a Kosaras naplójához >>

Privátbankár

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
Vásárló Ezért kellett új ellenséget keresnie a kormánynak: sosem láttunk még ilyet a magyar boltokban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. május 9. 05:36
A Privátbankár Árkosár-felmérések bő 17 éves történetének legnagyobb éves árcsökkenését mértük a hazai hipermarketekben májusban - igaz, az áresés mértéke messze-messze elmarad a korábban látott óriási áremelkedésektől. Jó hír, hogy végre havi szinten is értelmezhető árcsökkenés történt az élelmiszerek frontján. Megnéztük azt is, hol a legolcsóbb a spárga, a párizsi és a csirkemáj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG