Örökléssel rendezi a nyugdíjproblémát a kormányzat?

Nagy László Nándor, 2014. július 22., 09:43

Érdekes és megmagyarázhatatlan elemekkel változtatták meg az öröklés rendjét az új Polgári Törvénykönyvben. Ami biztos: illdomos jóba lenni az anyósunkkal - örökölhet.

Sok gondot okozhat majd az amúgy sem szívesen látott anyós abban az esetben, ha gyermeke elhalálozik, mivel „beülhet” a családi vagyonba. A Polgári Törvénykönyv új öröklési szabályai szerint ugyanis új szabályként a felmenő szülők is részesedhetnek gyermekük vagyonából, amennyiben az gyermek nélkül hal meg. Mint azt Dr. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke a Privátbankár.hu-nak elmondta, leszármazó hiányában a közösen lakott lakáson kívül mindent az örökhagyó szülei, és özvegye ötven-ötven százalékban örökölnek.

A szakember ugyanakkor nem tartja kellően megalapozottnak azt az érvet, amely ezen új öröklési vonal létrehozását azzal indokolja, hogy a szülök sok esetben jelentősen támogatták gyermeküket, akinek korai halála megfoszthatja őket az „eltartójuktól”. (Első ránézésre akár az állami nyugdíjpillér meggyengülésének előszeleként is felfogható lehet az idősek eltartásának és öröklésének biztosításának ilyen fajta törvényi kodifikálása.)

Dr.Tóth Ádám elmondása szerint 20 éves gyakorlatában olyan eset, amikor az elhunyt családtag után nem a feleség örökölte volna a vagyont, hanem a szülők, legfeljebb akkor fordult elő, amikor fiatal házasok esetében az életben maradt özvegy  úgy látta tisztességesnek, hogy visszaadja azokat a vagyontárgyakat, így a lakást is, amit a frissen induló életükhöz az elhunyt családjától kaptak. Az évek előrehaladtával ez a szülői „pályára állítási támogatás” már sokat veszít értékéből - arról nem is beszélve, hogy a házasságok fele felbomlik, nem egy házasságban éli le az ember az életét – miként lehetne a második válás után azon gondolkodni, hogy az első házasságba behozott vagyon után mi az, ami „megmaradt” a szülői támogatásból az örökhagyónak.

Még mindig nemzetség?

Dr. Tóth Ádám úgy véli, a múlt század elején még érthető volt, ám a XXI. század társadalmi viszonyaival már nehezen egyeztethető össze az ági öröklési rend továbbélése az új jogszabályban: a szülőktől örökölt vagyontárgyakat az új szabályok szerint a túlélő házastárs csak abban az esetben örökölheti, ha a szülők vonala, a „nemzetség” megszakad – minden ellenkező esetben a szülőktől származó vagyon a legközelebbi ági rokonra, a testvérre szál.

Változik a haszonélvezet is

Leszármazókkal történő együttes öröklés esetén változik a túlélő házastárs haszonélvezeti joga is, amely a korábbi gyakorlattal szemben, már nem terjed ki mindenre. Az özvegyet a lakott ingatlan, és a benne lévő  berendezési tárgyak, illetve egy gyermekrésznyi tulajdon illeti meg az örökségből. Az ezen felüli további vagyonelemeken egyenlő arányban osztoznak a leszármazók (gyermekek). Újraszabályozták a köteles részt is: az örökhagyó legközelebbi rokonainak és feleségének járó minimum részesedése törvényes örökrészük 50 százalékról egyharmadára csökkent.

Lemaradásban

A MOKK elnöke szerint a végrendelet készítésnek, még nincs kialakult kultúrája Magyarországon. Tavaly a halálesetek alig tíz százalékában történt végrendelkezés, ami jóval kevesebb a több mint 30 százalékos európai átlagnál.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint a fentiekből is jól látszik, hogy elkél a szakmai segítség – ehhez képest a magyar öröklési jog nem ír elő közreműködői kényszert sem a közjegyzőre, sem az ügyvédre nincsen szükség a végrendelkezésnél, noha sok hibát lehet elkövetni és amikor a végakarat érvényesül már nincsen lehetőség a módosításra. Például új elemként szerepel a Ptk.-ban a házastársak közös végrendeletének kérdése is, amelyről ugyanakkor kevesen tudják, hogy azonnal hatályát veszti abban az esetben, ha a házaspárnak gyereke születik. Minek akkor így, „közösen” végrendelkezni – kérdezi a MOKK elnöke?

Írásbeliség mindenek felett

Ugyancsak gondokat okozhat, hogy már nem formai követelmény a keltezés helyének feltüntetése, hiszen nemzetközi magánjog szerint a végrendelet érvényesíthetősége kapcsán bizony fontos tudni, hogy hol készült a végrendelet, mivel alapszabályként az ottani jogi előírásokat kell érvényességi feltételként figyelembe venni.

Láthatatlant igazolni?

Vannak továbbá megmagyarázhatatlan szabályok, amelyek kapcsán az új szabályozás nemhogy oldja, hanem növeli a problémákat. A géppel készített végrendeleteknél egyértelmű kikötés például, hogy tanú kell az aláíráshoz, ez alól csak akkor adható felmentés, ha a végrendelet közjegyzői letétbe kerül, mert az aktus „tanúpótló” szerepet tölt be. Sokszor azonban formailag tökéletes végrendeletet helyeznek közjegyzői letétbe, mert a közjegyző bizalmi szerepét kívánják igénybe venni. A régi szabályozás szerint az ilyen végrendelet nem veszítette el hatályát a felvétellel, ha alakilag kifogástalan volt. Az új szabályozás a felvételhez hatálytalanságot fűz. Mindez azért furcsa, mert sok esetben a közjegyzők nem is látják a végrendeletet, hiszen azt zárt iratként  bízzák rájuk, így a hagyatéki eljárásban nem lesz olyan, aki meg tudja mondani, hogy mely végrendelet volt közjegyzői letétben és mely végrendelet veszítette el hatályát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megint követ dobtak a vízbe: a zsidóké vagy a palesztinoké Jeruzsálem?

Megint követ dobtak a vízbe: a zsidóké vagy a palesztinoké Jeruzsálem?

Jeruzsálem státuszának meghatározása az egyik legnagyobb akadálya a közel-keleti békének - Trump elnökön kívül eddig szinte senki sem vállalta be, hogy a nemzetközi joggal is szembe menve egyoldalúan Izraelnek ítéljék a várost. Ausztrália korábban megpendítette, hogy követné az USA lépését, végül egyelőre sokkal óvatosabban cselekedett - de még ezzel is követ hajított az egyébként sem nyugodt tóba.

További cikkek

Utánajártunk

Videók

Privátbankár Árkosár

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40125.72+0.21%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • november 19
  november 20
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 50 mrdFt
  november 21
  PM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2018. október végi helyzetéről
  Thyssenkrupp - 2018 Q4
  Jelzáloghitel igénylések - november
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index (végleges) - november
  november 22
  KSH: Keresetek - január–szeptember
  Fogyasztói árindex (év/év) - október
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - november
  november 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés) - szeptember
  Moody's hitelminősítői felülvizsgálat
  GDP (év/év, munkanaphatással igazított) - 2018 Q4
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Feldolgózipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - november
  Szolgáltatóipari BMI - november
  Feldolgozóipari BMI - november
  BMI - november

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?