4p
A Nemzetközi Beruházási Bank hamarosan hazánkba települő elnökének anyja részt vett az amerikai atombomba titkának ellopásában, az apja pedig 12 évig volt Budapesten a szovjet hírszerzés (KGB) főnöke. Az offshore lovag fiuk most magyar közpénzből létesítene orosz kémközpontot? Káncz Csaba jegyzete.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank elnöke (Fotó: MTI/Pénzügyminisztérium)

Az utóbbi napokban politikai vihart kavart a hír, miszerint a sokak által az orosz hírszerzés fedőszervének tekintett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) a székhelyét Moszkvából Budapestre helyezi át. Az intézményből még az első Orbán-kormány lépett ki 2000-ben, a bank akkoriban „nem kellően átlátható tevékenysége” miatt. Ezzel szemben a harmadik Orbán-kormány, már a paksi bővítési megállapodást követően, 2014-ben döntött arról, hogy újracsatlakozik az addigra egyértelműen orosz dominanciájú multibankhoz.

Mint azóta nyilvánosságra került, az IIB-nek a magyar állam bérel majd irodát, székházukba rendőr sem léphet be, és minden vezetője – így az elnök, Nyikolaj Koszov – diplomáciai mentességet élvez. Nos, legfőbb ideje, hogy górcső alá vegyük a Koszov családot.

Az anya, Jelena Koszova

2014-ben a hírhedt TASSZ hírügynökség számolt be arról, hogy 89 éves korában titokban eltemették a 20. század egyik leghíresebb orosz kémnőjét. Jelena Koszova 1949-ben érkezett New Yorkba, az ENSZ-nek dolgozva kettős életet élt és aktívan vett részt amerikai katonai titkok megszerzésében, különös tekintettel az atombombára. 1947 és 1950 között a KGB rezidensként tevékenykedő Vlagyimir Barkovszkij (fedőneve Dan, illetve Jerry) volt a tartótisztje New Yorkban.

Barkovszkij az amerikai atomtitok ellopásáért végzett kiemelkedő tevékenységéért 1996-ban kapta meg az Oroszország Hőse kitüntetést. Fontos ennek kapcsán kiemelni, hogy az amerikai elhárítás és nagypolitika akkoriban nem vette félvállról az atomtitok ellopását és 1953 nyarán a műveletben részt vevő amerikai Rosenberg-házaspárt villamosszékbe küldte.

Káncz Csaba

Érdekes történelmi mozzanat, hogy Koszova a TASSZ interjúban megbízható forrásokra hivatkozva számol be arról, hogy Washington 1949-re már elkészítette terveit egy nukleáris háborúra a Szovjetunió ellen és a bombát már áprilisban be akarta vetni. Ennek azért mintha egy kicsit ellentmondana, hogy Moszkva csak pár hónappal később, 1949 augusztusában végezte el első, Washingtonnak szánt figyelmeztető atomrobbantását.

A férj és apa, Nyikolaj Koszov

Az interjúból kiderül az is, hogy Jelena az 1970-es évek elején Budapestre költözött férjével. Nyikolaj Koszov vezérőrnagyot ugyanis kinevezték a KGB magyarországi főnökévé és a család aztán 12 évig élt a magyar fővárosban. A KGB rezidens irodája egyébként annak idején a Belügyminisztérium Roosevelt téri székházában az első emeleten volt, közvetlenül a ’magyar’ államtitkár szobája mellett. Érdekes kis részlet, hogy Jelena Koszova saját bevallása szerint Budapesten szobrászkodást tanult négy éven keresztül, a Munka Vörös Zászló Érdemrendjével kitüntetett Olcsay-Kiss Zoltánnál.

A fiúk, Nyikolaj Koszov

A házaspárnak 1955-ben született meg egyetlen gyermeke, akit az apja után Nyikolajnak neveztek el. A fiú – igazi kádergyerekhez méltóan – a Moszkvai Nemzetközi Tanulmányok Állami Intézetének (MGIMO) elvégzése után azonnal a külügyminisztérium kötelékébe került. A 15 éves külügyi (avagy diplomata fedéssel végzett hírszerzői) pályafutása alatt – főként Dublinban és Londonban szolgálva – a tanácsosi rangig vitte.

Az ifjú Koszov aztán 1993-ban kezd el vezető beosztásokat betölteni orosz állami cégeknél és 2012 szeptemberében a személyesen Putyin által újjáélesztett IIB-nél azonnal kinevezik igazgatósági elnöknek. Fontos kiemelni, hogy oknyomozó portálok szerint Koszov aktív pénzmosást folytat világszerte, az úgynevezett Panama-akták hat offshore cégének adatait szivárogtatta ki az elmúlt években.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG