Hirdetés

A diplomások több mint tizede itt hagyta az országot

2013. február 02., 15:37

Egyre többen költöznek el Magyarországról, a diplomások 13%-a hagyta itt az országot a 2011-es adatok szerint. Több milliárd dollárt utalnak haza.

Hirdetés

A világ különböző részein élő bevándorlók évi 530 milliárd dollárt küldenek haza családjuknak. Ez az összeg háromszor több, mint tíz évvel ezelőtt volt, és háromszor több, mint amennyit a fejlett államok most külföldi segélyekre költenek - írja az Index a Világbank egy 2012-es tanulmánya alapján.

A ezekre a hazautalt pénzekre úgy tekintenénk, mint egy ország gazdasági teljesítményére, akkor az a világ 22. nemzete lenne a GDP-rangsorban, megelőzve például Argentínát is. Jól jellemzi a bevándorlók által haza küldött összegek jelentőségének növekedését, hogy több ország már külön minisztériumot hozott létre, melyek ezekkel az ügyekkel foglalkoznak.

Félmillió magyar valóban kivándorolhatott

Az Világbank tanulmánya 2010-es migrációs adatok alapján 462 ezer külföldön dolgozó magyar állampolgárról tesz említést, az elemzés szerint ők tavalyelőtt 2,4 milliárd dollárt utaltak haza, Magyarországra. A tanulmány szerint a magyar diplomások 13, ezen belül az orvosok 10 százaléka hagyta el az országot. Úgy tűnik, hogy amiről a hét elején a nemzetgazdasági miniszter beszélt, nem áll távol a valóságtól, Matolcsy György félmillió elvándorolt magyarról beszélt egy protokoll eseményen. Ez meglehetősen magas szám, de nem áll messze a valóságtól, ráadásul az elvándorlás üteme valószínűleg gyorsult az elmúlt években. Ahogy arról korábbi cikkienkben beszámoltunk, egyre többen költöznek honfitársaink közül Spanyolországba, Németországba és Ausztriába.

A térségben egyébként messze nem mi utaljuk haza a legtöbb pénz. Összehasonlításul: a külföldön élő lengyelek 7,6 milliárd dollárt, azaz körülbelül háromszor annyi pénzt küldtek haza.Tavaly a legtöbb pénzt a kínaiak és indiaiak küldték haza, 60-60 milliárd dollárt, őket követték a fülöp-szigetekiek és a mexikóiak 24-24 milliárddal és a nigériaiak 21 milliárd dollárral - írja az Index.

A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.
A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.
Nem akartam hazatérni, de örülök, hogy visszajöttem - Úton a sikerhez IV.
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41845.95+1.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?