1p
Decemberben pár hónap csökkenés után ismét 3200 fővel nőtt az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma, ez erősen megközelíti az augusztusi rekordot. Pedig eközben az összes külföldi munkavállaló és a kelet-európaiak száma egyaránt csökkent, főleg a lengyeleké és a románoké. Minimum minden tizedik külföldi magyarul beszél már az országban.

Decemberben az osztrák társadalombiztosítottak szervezetének (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger) adatai szerint 52 337 magyar állampolgár dolgozott az alpesi országban, 3209 fővel több, mint egy hónappal korábban, és közel annyi, mint az eddigi abszolút csúcsot jelentő augusztusban (akkor 52 986-an voltak). Az előző pár hónap csökkenése tehát átmenetinek bizonyult, amiben szezonális hatások is szerepet játszhatnak: nyáron és kora ősszel a mezőgazdaság, télen viszont a turizmus lehet a húzóerő.

Egy év alatt 39 százalékos bővülés

Az egész évben átlagosan 47 950 volt a magyar munkavállalók száma, ami mintegy 13 400 fővel, 39 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez még a 2011-es eleve magas szintű, 33 százalékos növekedést is felülmúlja. Mint ismeretes, Ausztria és Németország 2011. május 1-től nyitotta meg végleg munkaerőpiacát az EU-hoz később, 2004-2007-ben csatlakozott országok munkavállalói előtt.

(Bécs Város Történeti Múzeumából, Fotó: Wikimedia Commons)

 

A magyarok azonban egyértelműen jobban nyomulnak Ausztriában, mint más országok polgárai, nyilván  a földrajzi közelség, az ingázás lehetősége miatt is. (De a nálunk kirívóan alacsony gazdasági növekedés – recesszió – és a reálbér-csökkenés is szerepet játszhat ebben.) Eközben ugyanis az összes külföldi munkavállaló száma a szervezet adatai szerint 530 500-ról mintegy 523 500-ra csökkent. Ez azt is jelenti, hogy már minden tizedik ott dolgozó külföldi magyar állampolgár magyarul beszél. (Ezen kívül ki tudja, hogy az ex-jugoszláv, romániai vagy szlovákiai állampolgárságúak közül is még hányan magyar nemzetiségűek.)

Magyarokból és németekből lett több

Az új EU-tag kelet-európai országokból érkezett dolgozók száma is visszaesett decemberben, 147 ezer közeléből mintegy 144 ezerre, ezen belül a lengyeleké 28 ezerről 24 ezerre, a románoké 22-ről 20 ezer főre. Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyarok már többen vannak, mint az Európa-szerte nagy kivándorlótömegeket adó lengyelek és a románok együttvéve.

 

Az ausztriai külföldi munkavállalók statisztikájában már csak három ország előz meg bennünket, a „volt Jugoszlávia” megnevezéssel nyilvántartott, szintén kissé csökkenő létszámú 75 ezres közösség, a törökök 53 ezer dolgozója – és a csúcstartók, a németek 89 ezres, pár ezer fős bővülést felmutató tömege. Kis leegyszerűsítéssel azt mondhatjuk, hogy decemberben a távozó lengyelek, románok, törökök, szlovének helyét részben magyar és német munkavállalók vették át. (Részben pedig vagy helyiek, vagy betöltetlenek maradhattak az állások, az összes munkavállaló száma az országban ugyanis jelentősen, 39 ezerrel mérséklődött.)

 

Németországban is emlegetnek bennünket

Nem a népszaporulatnak, csakis a bevándorlásnak köszönhető, hogy Németország lakossága a becslések szerint 2012 végén átlépte a 82 millió fős határt – írja a Spiegel Online. Az év elején még csak 81,8 millióan éltek az országban. A cikk a magyarokat is kiemelt helyen említi: „A több mint 390 ezer európai között, akik 2012 első félévében Németországba jöttek, leginkább a lengyelek, a románok, a bolgárok és a magyarok képviseltették magukat.” (Korábbi cikkünk a németországi kivándorlásról itt olvasható>>>.)

 

A továbbiakban azt írják, hogy a dél-európai krízisországok, mint Görögország bevándorlói még kevesen vannak, de számuk rohamosan növekszik, a görögöké például mintegy 75 százalékkal 16 500-ra nőtt tavaly. A németek bánata egyébként, hogy a bevándorlók az egyébként is frekventált, fellendülőben levő, sok munkalehetőséget nyújtó helyeket, főleg a nagyvárosokat keresik, mint Berlin, és nem mennek egyes folyamatosan elnéptelenedő vidéki területekre.

 

A magyarok és a csehek kevésbé állnak csehül

A Deutsch-Türkische Nachrichten német-török hírportál szerint egy munkaerőpiaci kutatóintézet, az Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) kimutatta, hogy a Németországban dolgozni kezdő külföldiek átlagosan a németek bérének 64 százalékát kapják. Igaz, nagy különbségek vannak nyelvtudás, szaktudás és származási ország között, a törökök, a volt Jugoszlávia területéről érkezők és a portugálok például rosszabb, a magyarok és a csehek általában jobb bérrel indulnak az átlagnál.

A kutatás kimutatta, hogy idővel a fizetési viszonyok javulnak, egy teljes munkaidőben foglalkoztatott átlagos külföldi férfi esetében például az eredeti 64 százalék nyolc év alatt 72 százalékra emelkedik. A fejlett ipari országokból, mint Hollandia, USA, Ausztria, Nagy-Britannia Németországba költöző munkavállalók esetében viszont teljesen más a helyzet. Ők általában keresett szakemberek, és az átlagfizetésük sokszor már eleve meghaladja a németekét – írják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG