Hirdetés

Bébigyártás lombikban: 70 évesen is lehet szülni

2018. július 31., 18:30

Európában korlátozott a lombikbébi-eljárások lehetősége, van azonban olyan ország, ahol szabályozás hiányában szinte mindenkit elvállalnak. Sok pár 50 felett is beáll a sorba, igaz, ott a gyermektelenség nagy hátránynak és szégyennek számít, ezért sokan még halálos veszélyt is képesek vállalni.

(Pixabay.com)
(Pixabay.com)

Indiában olyan megtermékenyítés-ipar alakult ki, amely alig ismer határokat. Még egy 70 éves nő számára is lehetővé tette, hogy gyereket vállaljon, pedig gyermeke dédnagyanyja lehetne – írja a német Focus.de.

A Haryana tartományban élő Rajo Devi Lohan ma 79 éves és 9 éves leányát neveli, előtte 56 évnyi házasság során sem tudott teherbe esni. Végül in vitro fertilizációval (a szervezeten kívül, szó szerint: üvegben történő megtermékenyítéssel), magyarul lombikbébi-eljárással sikerült. Sokáig ő számított a világ legidősebb asszonyának, aki valaha is szült.

Hirdetés

Az eljárás a német lap szerint 40 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt nyolcmillió bébi született így világszerte. Ez sokszor a gyerektelen párok utolsó mentsvára. Ám sok helyütt szabályozzák, korlátozzák: Németországban például csak 25 és 40 év között lehet ebben részt venni.

Ahol minden lehetséges

Svájcban nem fizeti az állami egészségbiztosító az eljárást, Ausztriában a menopauza beköszönte jelenti a beavatkozás időhatárát. Indiában viszont szinte minden lehetséges: a béranyaságtól elkezdve a petesejt-adományozásig.

Az említett anya is mástól vásárolt petesejt segítségével esett teherbe, de a férje örökítő anyagával. Az orvos, aki segített neki, korábban egyre magasabbra emelte a páciensei korhatárát, majd eltörölte, és végképp az idős anyajelöltekre szakosodott.

Szív– és érrendszeri problémák, cukorbaj

Az ázsiai országban állítólag 20 ezer termékenységi klinika van, és nem mindenütt tartják be a helyi orvosi szervezet (Indian Council of Medical Research) ajánlását, amely 50 év felett nem javasolja a hasonló beavatkozásokat. A német lap helyszíni beszámolója szerint számos pár próbálkozik 50 felett is.

Hiába figyelmeztetik őket a várható egészségügyi kockázatokra, a szülők és gyermek közötti nagy korkülönbség jelentette hátrányokra, veszélyekre. (Szív– és érrendszeri problémák fordulnak elő gyakran az anyánál, valamint cukorbetegség, koraszülés, az embrió vérellátási problémái.)

Örökös, vagy szégyen

Megemlítik azt is, hogy a gyermektelenség India sok vidékén hatalmas szégyennek számít, és a szülők amiatt aggódnak, hogy nincs kire hagyniuk a vagyont. Ezért sokan halálos veszélynek is hajlandók kitenni magukat a gyermekáldás érdekében.

Egyébként India lehet talán az egyetlen jelentősebb ország, amely a következő évtizedben több szakképzett munkaerőt ad a világgazdaságnak, erről itt írtunk.

Bővült a magyar program

Magyarországon korhatárról nem találtunk adatot, de tavaly növelték a lombikbébi-program állami támogatását. Ugyanakkor sokan panaszkodtak a sajtóban, hogy az állam korlátozza a beavatkozások összes számát és az állami egészségügyi intézményeket preferálja. Másutt épp ellenkezőleg, arról írnak, hogy nálunk kedvezőbb a helyzet, mint más országokban, és “lombikbébi-turizmus” kialakulása fenyeget.

Kaáli Nagy Géza professzor az Origo-nak korábban úgy nyilatkozott, hogy a nőknek 42 év felett már nagyon kevés az esélye.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40814.60+0.23%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?