5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Franciaországban százezrek tüntetnek Emmanuel Macron gazdaságpolitikája, munkaügyi, szociális reformtervei ellen, igaz, ez elődei, Hollande és Sarkozy esetében sem volt másképp. A szélsőségesebbek pedig nemzeti tragédiát vizionálnak miatta. Pedig lehet, hogy nem kellene, a francia reformokra ugyanis szükség van. Ahogy a német és magyar reformokra is szükség volt.

Németországban európai összehasonlításban jól húz a gazdaság, az Eurostat szerint 1,9 százalék volt tavaly a GDP-növekedés, a munkanélküliség alacsony szinten van, 4,1 százalék volt, és már a teljes foglalkoztatást emlegetik a választási kampányban a jobbközép pártok. (Más számítási mód szerint, például az átképzés alatt levőkkel együtt 5,7 százalék az állástalanok aránya.)

Eközben Franciaországban tavaly csak 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés, ám 10,1 százalék a munkanélküliség. Az okokról valószínűleg egész könyveket lehetne írni, de gyakran emlegetik, hogy a francia szociális rendszer, munkaerőpiac, nyugdíjrendszer túl bonyolult, túl gondoskodó, túl költséges, ezért is túl kevesen, túl rövid ideig dolgoznak. Például a franciák igen korán mennek nyugdíjba, még a magyaroknál is korábban, amiről itt írtunk.

Túl keveset dolgoznak?

Másik fontos tünete ennek, hogy a franciáknál az úgynevezett aktivitási ráta, a 20 és 64 év közöttiek közül azok aránya, akik dolgoznak, csak 70,0 százalék volt 2016-ban, Németországban pedig 78,6. Igaz, az EU-átlag is csak 71,1 százalék, a magyar adat pedig 71,5. Nyilván az is sokat számít, hogy aki dolgozik, az hány munkaórát és milyen hatékonyan, milyen színvonalon teljesít. (A magyar adat értelmezése a kivándorlás és a közmunkások miatt vitatható.)

Jobb munka, több munkahely

A francia rendszer tehát a jelek szerint egyáltalán nem versenyképes, és ezt a franciák is, mások is régóta tudják. Amikor az európai nyugdíjaktól gyűjtöttünk adatot, a francia nyugdíjrendszeren például lehetetlennek bizonyult ésszerű időn belül kiigazodni. Most azt találtuk, hogy az országban a Wikipedia szerint 37-féle nyugdíj (!) létezik, nem csoda, hogy egységes rendszer kiépítése lenne Emmanuel Macron elnök egyik legfontosabb feladata.

Macron tervezi a munkahelyekre, foglalkoztatásra, munkaidőre vonatkozó számos szabályozás és megkötés könnyítését is a vállalatok számára. A heti 35 óta (napi 7 óra) munkaidő megmaradna, de a cégek és a munkavállalók szabadabban egyezhetnének meg a beosztásról, szakszervezetek nélkül is. Hozzányúlna többek között a magas végkielégítésekhez is. A szabályok, kötöttségek leépítése növelhetné a munka hatékonyságát és ezzel a munkahelyek számát.

A balos kancellár jobbos reformja

Mindez erősen emlékeztet arra, amit a németek hajtottak végre a Gerhard Schröder kancellár által 2003-ban bejelentett Agenda 2010 reform során. Ez egyrészt a munkaerőpiac problémáit volt hivatott megoldani, másrészt pedig a társadalom elöregedésének problémáját (akkor döntötték el például a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését Németországban).

Munkanélküliségi ráta, Eurostat

Több növekedés, több foglalkoztatás – volt a program célja, és ez nem rögtön ugyan, de bejött. A német munkanélküliség 2008 óta folyamatosan jobb az Eurózóna átlagánál, amint az Eurostat táblázata is mutatja. A francia állástalanok aránya meg 2012 óta beragadt 10 százalék körül. (A reformot egyébként komoly vita előzte meg még a szociáldemokrata SPD-n belül is, ugyanakkor a jobboldal egy része támogatta. Ma ők, Merkel asszonnyal az élen, élvezik az előnyeit stabil szavazatok formájában.)

A vállalkozóknak kedveztek

Mi volt a „Schröder-csomag” intézkedéseinek lényege? Az állam munkahely-teremtését nem tartották szerencsésnek, ezért olyan intézkedésekre törekedtek, amelyek a vállalati szférának kedveznek, „munkaadó-barátok”. Lazítottak a munkavállalóknak történő felmondás szabályain, kedveztek a vállalkozóknak a kötelező vállalkozói szakképzettség követelményeinek lazításán keresztül, növelték a dolgozók és csökkentették a vállalkozások járulékterheit.

Ugyanakkor viszont nagy mértékben, öt év alatt 25 százalékkal növelték az oktatásra költött összegeket is. Különösen a szakmai képzést erősítették. A munkanélküli segélyt 12, az 55 év felettiek esetében 18 hónapra csökkentették (32 hónapról!). Egyes egészségügyi ellátásokat megszüntettek, másoknál önrészt és vizitdíjat vezettek be (ez utóbbit később eltörölték).

Fenntartható nyugdíjrendszer

A nyugdíjaknál bevezettek egy „fenntarthatósági faktort” tartalmazó formulát, aminek a lényege, hogy a nyugdíjak annak megfelelően emelkedhetnek, ahogy a dolgozók járulékbefizetései is emelkednek. Ez az utóbbi időben a német munkaerő-piac fellendülésével szép nyugdíjemeléseket tett lehetővé, tavaly mintegy 4-6, idén 1,9-3,6 százalékot. Ám a bérekhez képest még mindig alacsonyak a német nyugdíjak.

Egész napos (napköziotthonos) iskolákkal, adókedvezményekkel, más gyereknevelési támogatásokkal a gyerekvállalást is megpróbálták ösztönözni. Nyilvánvalóan sikertelenül, a németek gyermekvállalási kedve nagyjából ugyanolyan alacsony, mint a Magyarországon élő magyaroké.

Nincs segély, nincs munkanélküli

A jelenleg kormányzó Orbán Viktor 2010 után szintén végrehajtott egy komoly munkaügyi és szociális megszorító csomagot, többek között a szociális támogatások durva lefaragása, a munkanélküliek ellátásának minimálisra csökkentése, ellátási idejük drasztikus visszafogása (90 nap) révén. Volt idő, 2012 körül, amikor a becslések szerint 300 ezer állástalan maradt bármiféle segély vagy ellátás nélkül. Sokan ma sem jelentkeznek álláskeresőnek, mert úgysem kapnak sem anyagi támogatást, sem oktatást (ami nagyban szépíti a hazai munkaügyi statisztikákat).

Ezen kívül a Munka Törvénykönyvének változtatásával könnyebbé tették a vállalatoknak a dolgozók elküldését, ami azonban egyben javíthatta annak esélyét is, hogy dolgozókat vegyenek fel. (Így csökken ugyanis a munkáltató kockázata). Egyes adózási formáknál csökkent a munka közterhe (pl. KATA), nőttek a családi kedvezmények.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG