Hirdetés

Az új technológia új üzleti lehetőségei: hogyan lehet pénzt csinálni a Narrowband-IoT-ból?

2019. november 08., 09:09
Cimkék
IoT
, Narrowband IoT

A keskenysávú IoT nem csak technológiai robbanást hozhat, hanem kiváló üzleti lehetőségeket is rejt magában – legyen szó akár mezőgazdaságról, akár egészségügyről vagy okos infrastruktúráról.

A Narrowband-IoT egy igazi célszerszám: olyan keskenysávú kapcsolaton keresztül működő vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi az IoT-eszközök tömeges elterjedését alacsony költségszint mellett – írtuk a technológiát bemutató korábbi cikkünkben. A következő részben bemutatunk pár, a gyakorlatban is működő példát, amely nem csak a felhasználók életét könnyíti meg, de üzleti lehetőségeket is teremt akár a bevételek növelésén, akár a költségek csökkentésén keresztül.

Okos városok: Las Vegas is így spórol

Hirdetés

Az elsősorban a szerencsejátékról, kaszinókról, luxushotelekről és élénk éjszakai életről ismert város az innovációban is élen jár - nem véletlen, hogy minden évben itt rendezik meg a világ talán legjelentősebb kütyükiállítását, a Szórakoztató Elektronikai Kiállítást, vagy ahogy jobban ismerhetjük, a CES-t. Az elmúlt években ezen az eseményen egyre több IoT-eszközt vonultatnak fel a gyártók, ezek közül néhányat Las Vegas városa is beszerzett.

NB-IoT technológiát használva gyűjtik be és továbbítják rengeteg érzékelő adatát, hogy a lehető leghamarabb (előre)jelezzék az árvizeket, villámárvizeket - ha a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a csatornákban a vízszint rohamosan emelkedni kezd, arról azonnal riaszthatják a lakosságot is – ezzel jelentősen csökkenthető mind az életveszélyes helyzetek száma, mind pedig az anyagi kár is.

Az NB-IoT alkalmazása Vegasban sokszor a villanyoszlopok köré koncentrálódik. Egyrészt maga a LED-világítási infrastruktúra is alkalmazkodik a környezeti tényezőkhöz - elsősorban a fény erősségéhez -, így energiamegtakarítást lehet elérni. Másrészt a villanyoszlopokra szerelik azokat az érzékelőket, amelyek a levegő minőségét, a szennyezőanyagok mennyiségét, a hőmérsékletet, páratartalmat mérik.

A kis kedvencek élete többé nem titkos

A svájci u-blox nevű cég vezeték nélküli és helymeghatározó modulok, chipek gyártásával foglalkozik. Brazíliában összefogtak a PinMyPet nevű céggel, akik kisállatoknak gyártanak olyan viselhető eszközöket, amelyek segítségével mindig tudhatjuk, hol van és mit csinál éppen házi kedvencünk - akkor is, ha mondjuk a munkahelyünkön vagyunk. A  Narrowband-IoT eszközök alig fogyasztanak áramot (akár 10 évig is bírják egyetlen elemmel) és rendkívül olcsón előállíthatóak, így tökéletes alkalmasak egy nyakörvön hordható kisállat-követő biléta előállítására. Ráadásul egyetlen mobilcellán belül akár 50 ezer eszköz is követhető, így a tömeges alkalmazás sem jelent gondot - mindig tudhatjuk, merre jár kis kedvencünk. Egy ilyen olcsó és hasznos eszköz a kisállattartók sokmilliós piacán komoly üzleti potenciált hordoz.

Okos mezőgazdaság

A keskenysávú IoT használatának jelentőségét a mezőgazdaságban is felismerték. A Telia Norway az okos gazdálkodás vagy másnéven precíziós mezőgazdaság világába egy öntözésirendszer-figyelő szolgáltatással lépett be. Az öntözőberendezéshez kapcsolt érzékelő figyeli a működést, és képes azonnal riasztást küldeni, ha hirtelen a határértékeken kívülre esik vagy emelkedik a nyomás.

A texasi H2O Flow Pro szintén az öntözőrendszerek modernizálására használja az NB-IoT technológiát. Bár a víznyomás figyelésére alkalmas eszközök már korábban is léteztek a piacon, ezek vezetékes megoldások voltak, telepítésük pedig nem mindig volt megoldható a sokszor évtizedekkel korábban beüzemelt rendszerekhez. Érzékelők nélkül sokszor csak órákkal vagy akár napokkal később derült fény egy csőtörésre vagy egy szórófej meghibásodására - ekkorra azonban rengeteg víz kárba ment, és a környező termés is károsodhatott. A vezeték nélküli eszközök segítségével azonnal riasztás érkezik a központba az esetleges hibákról, illetve a hibával érintett rendszer-részek akár automatikusan le is választhatóak, így amíg nem ér oda egy szerelő, nem folyik el rengeteg víz és nem megy tönkre a termés, jelentős megtakarítást, üzleti előnyt jelentve a gazdáknak.

Az öntözőrendszerek modernizálása után a norvég Telia a birkanyájak felé fordult: Angliában The Shepherd (azaz pásztor) néven indított szolgáltatásuk a birkák helyzetét és egészségi állapotát monitorozó rendszert üzemelt be, tulajdonképpen az emberek okoskarkötőjéhez hasonló okos nyakörvek segítségével. Más cégek ugyanezt a megoldást szarvasmarháknál alkalmazzák - ezek az állatok is hónapokat töltenek "kicsapva" a legelőre, gazdáik mégis tudhatják, milyen egészségi állapotban vannak, betegek vagy éppen vemhesek, rendesen táplálkoznak.

Egészségügyi állapotfelmérés - valós időben

Természetesen nem csak kisállatok, haszonállatok helyzetének vagy egészségi állapotának monitorozására alkalmasak az NB-IoT által elérhetőbbé váló technológiák. A helymeghatározás elsősorban időskori demencia, mentális hanyatlással járó betegségek esetén lehet életmentő, az egészséggel kapcsolatos paraméterek monitorozása pedig gyakorlatilag bárkinek komoly segítséget jelenthet. A Sony, az Altair és a Qoitech már 2018-ban bemutatták annak az eszköznek a prototípusát a Mobile World Congressen, amely képes a diabéteszes páciensek értékeit folyamatosan nyomon követni és az orvoshoz eljuttatni, szükség esetén pedig riasztani - az alacsony energiafogyasztású NB-IoT technológia segítségével pedig azóta tovább tökéletesítették az eszközt. Kezdetben a magán-egészségügyi szolgáltatók kezdhetik el terjeszteni az NB-IoT technológiát használó eszközöket ügyfeleik körében, egyfajta plusz-szolgáltatásként.

Vége a parkolóhely-keresgélésnek – és még a bevétel is több lesz

Az okos, önvezető autók már köztünk járnak, tényleges elterjedésükhöz azonban szükség van a közlekedési infrastruktúra "felokosítására" is. Az utak mentén, a közlekedési táblákban elhelyezett érzékelők pontos képet adhatnak a forgalmi helyzetről, az utak állapotáról, az esetleges terelésekről, segíthetnek a járművek sebességét a környezeti jellemzőkhöz igazítani. Az ezekhez szükséges érzékelők alacsony energiaigénnyel, olcsón, tömegesen is telepíthetőek a Narrowband IoT-nak köszönhetően. Ez még a jövő (még ha egyre közelebbi jövő is), azonban a jelenben is segítheti az autósokat a keskenysávú technológia. Az NB-IoT eszközök ugyanis nehezen hozzáférhető helyekről – akár egy vastag betonfal mögül vagy egy mélygarázs alsóbb szintjéről is képesek kommunikálni.

A Vodafone ezt kihasználva például okos parkolási rendszereket kínál. A talajba süllyesztett NB-IoT szenzorok folyamatosan ellenőrzik a parkolóhelyek foglaltságát és a rendszer egy online felületen keresztül valós idejű adatokat tesz elérhetővé a parkolásüzemeltetés számára. Így valós időben monitorozhatóvá válik például a parkolóhelyek foglaltsága, kihasználtsága, az átlagos parkolási idő, valamint a parkolási események száma. Ezen adatok ismeretében a parkolási infrastruktúra megújítható és optimalizálható, aminek segítségével növelhetővé válnak a parkolási bevételek. A rendszer része továbbá egy mobilalkalmazás is, melyen keresztül az autósok is valós idejű információt kapnak a parkolóhelyek foglaltságáról, így gyorsabban tudnak szabad parkolóhelyet találni, majd a parkolási díjat kifizetni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hogyan hat a forint értékvesztése a BUX indexre?

Hogyan hat a forint értékvesztése a BUX indexre?

A forint újabb és újabb történelmi mélypontokra süllyed, eközben a BUX index emelkedett az utóbbi egy évben, bár kevésbé, mint nyugat- vagy közép-európai kollégái. Jó-e a tőzsdei társaságoknak, befektetőknek a gyenge forint, vagy sem? A kép nem egyértelmű. Megnéztük az angol font és a tőzsde kapcsolatát is.

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43431.30-0.56%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?