6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
A keskenysávú IoT nem csak technológiai robbanást hozhat, hanem kiváló üzleti lehetőségeket is rejt magában – legyen szó akár mezőgazdaságról, akár egészségügyről vagy okos infrastruktúráról.

A Narrowband-IoT egy igazi célszerszám: olyan keskenysávú kapcsolaton keresztül működő vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi az IoT-eszközök tömeges elterjedését alacsony költségszint mellett – írtuk a technológiát bemutató korábbi cikkünkben. A következő részben bemutatunk pár, a gyakorlatban is működő példát, amely nem csak a felhasználók életét könnyíti meg, de üzleti lehetőségeket is teremt akár a bevételek növelésén, akár a költségek csökkentésén keresztül.

Okos városok: Las Vegas is így spórol

Az elsősorban a szerencsejátékról, kaszinókról, luxushotelekről és élénk éjszakai életről ismert város az innovációban is élen jár - nem véletlen, hogy minden évben itt rendezik meg a világ talán legjelentősebb kütyükiállítását, a Szórakoztató Elektronikai Kiállítást, vagy ahogy jobban ismerhetjük, a CES-t. Az elmúlt években ezen az eseményen egyre több IoT-eszközt vonultatnak fel a gyártók, ezek közül néhányat Las Vegas városa is beszerzett.

NB-IoT technológiát használva gyűjtik be és továbbítják rengeteg érzékelő adatát, hogy a lehető leghamarabb (előre)jelezzék az árvizeket, villámárvizeket - ha a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a csatornákban a vízszint rohamosan emelkedni kezd, arról azonnal riaszthatják a lakosságot is – ezzel jelentősen csökkenthető mind az életveszélyes helyzetek száma, mind pedig az anyagi kár is.

Az NB-IoT alkalmazása Vegasban sokszor a villanyoszlopok köré koncentrálódik. Egyrészt maga a LED-világítási infrastruktúra is alkalmazkodik a környezeti tényezőkhöz - elsősorban a fény erősségéhez -, így energiamegtakarítást lehet elérni. Másrészt a villanyoszlopokra szerelik azokat az érzékelőket, amelyek a levegő minőségét, a szennyezőanyagok mennyiségét, a hőmérsékletet, páratartalmat mérik.

A kis kedvencek élete többé nem titkos

A svájci u-blox nevű cég vezeték nélküli és helymeghatározó modulok, chipek gyártásával foglalkozik. Brazíliában összefogtak a PinMyPet nevű céggel, akik kisállatoknak gyártanak olyan viselhető eszközöket, amelyek segítségével mindig tudhatjuk, hol van és mit csinál éppen házi kedvencünk - akkor is, ha mondjuk a munkahelyünkön vagyunk. A  Narrowband-IoT eszközök alig fogyasztanak áramot (akár 10 évig is bírják egyetlen elemmel) és rendkívül olcsón előállíthatóak, így tökéletes alkalmasak egy nyakörvön hordható kisállat-követő biléta előállítására. Ráadásul egyetlen mobilcellán belül akár 50 ezer eszköz is követhető, így a tömeges alkalmazás sem jelent gondot - mindig tudhatjuk, merre jár kis kedvencünk. Egy ilyen olcsó és hasznos eszköz a kisállattartók sokmilliós piacán komoly üzleti potenciált hordoz.

Okos mezőgazdaság

A keskenysávú IoT használatának jelentőségét a mezőgazdaságban is felismerték. A Telia Norway az okos gazdálkodás vagy másnéven precíziós mezőgazdaság világába egy öntözésirendszer-figyelő szolgáltatással lépett be. Az öntözőberendezéshez kapcsolt érzékelő figyeli a működést, és képes azonnal riasztást küldeni, ha hirtelen a határértékeken kívülre esik vagy emelkedik a nyomás.

A texasi H2O Flow Pro szintén az öntözőrendszerek modernizálására használja az NB-IoT technológiát. Bár a víznyomás figyelésére alkalmas eszközök már korábban is léteztek a piacon, ezek vezetékes megoldások voltak, telepítésük pedig nem mindig volt megoldható a sokszor évtizedekkel korábban beüzemelt rendszerekhez. Érzékelők nélkül sokszor csak órákkal vagy akár napokkal később derült fény egy csőtörésre vagy egy szórófej meghibásodására - ekkorra azonban rengeteg víz kárba ment, és a környező termés is károsodhatott. A vezeték nélküli eszközök segítségével azonnal riasztás érkezik a központba az esetleges hibákról, illetve a hibával érintett rendszer-részek akár automatikusan le is választhatóak, így amíg nem ér oda egy szerelő, nem folyik el rengeteg víz és nem megy tönkre a termés, jelentős megtakarítást, üzleti előnyt jelentve a gazdáknak.

Az öntözőrendszerek modernizálása után a norvég Telia a birkanyájak felé fordult: Angliában The Shepherd (azaz pásztor) néven indított szolgáltatásuk a birkák helyzetét és egészségi állapotát monitorozó rendszert üzemelt be, tulajdonképpen az emberek okoskarkötőjéhez hasonló okos nyakörvek segítségével. Más cégek ugyanezt a megoldást szarvasmarháknál alkalmazzák - ezek az állatok is hónapokat töltenek "kicsapva" a legelőre, gazdáik mégis tudhatják, milyen egészségi állapotban vannak, betegek vagy éppen vemhesek, rendesen táplálkoznak.

Egészségügyi állapotfelmérés - valós időben

Természetesen nem csak kisállatok, haszonállatok helyzetének vagy egészségi állapotának monitorozására alkalmasak az NB-IoT által elérhetőbbé váló technológiák. A helymeghatározás elsősorban időskori demencia, mentális hanyatlással járó betegségek esetén lehet életmentő, az egészséggel kapcsolatos paraméterek monitorozása pedig gyakorlatilag bárkinek komoly segítséget jelenthet. A Sony, az Altair és a Qoitech már 2018-ban bemutatták annak az eszköznek a prototípusát a Mobile World Congressen, amely képes a diabéteszes páciensek értékeit folyamatosan nyomon követni és az orvoshoz eljuttatni, szükség esetén pedig riasztani - az alacsony energiafogyasztású NB-IoT technológia segítségével pedig azóta tovább tökéletesítették az eszközt. Kezdetben a magán-egészségügyi szolgáltatók kezdhetik el terjeszteni az NB-IoT technológiát használó eszközöket ügyfeleik körében, egyfajta plusz-szolgáltatásként.

Vége a parkolóhely-keresgélésnek – és még a bevétel is több lesz

Az okos, önvezető autók már köztünk járnak, tényleges elterjedésükhöz azonban szükség van a közlekedési infrastruktúra "felokosítására" is. Az utak mentén, a közlekedési táblákban elhelyezett érzékelők pontos képet adhatnak a forgalmi helyzetről, az utak állapotáról, az esetleges terelésekről, segíthetnek a járművek sebességét a környezeti jellemzőkhöz igazítani. Az ezekhez szükséges érzékelők alacsony energiaigénnyel, olcsón, tömegesen is telepíthetőek a Narrowband IoT-nak köszönhetően. Ez még a jövő (még ha egyre közelebbi jövő is), azonban a jelenben is segítheti az autósokat a keskenysávú technológia. Az NB-IoT eszközök ugyanis nehezen hozzáférhető helyekről – akár egy vastag betonfal mögül vagy egy mélygarázs alsóbb szintjéről is képesek kommunikálni.

A Vodafone ezt kihasználva például okos parkolási rendszereket kínál. A talajba süllyesztett NB-IoT szenzorok folyamatosan ellenőrzik a parkolóhelyek foglaltságát és a rendszer egy online felületen keresztül valós idejű adatokat tesz elérhetővé a parkolásüzemeltetés számára. Így valós időben monitorozhatóvá válik például a parkolóhelyek foglaltsága, kihasználtsága, az átlagos parkolási idő, valamint a parkolási események száma. Ezen adatok ismeretében a parkolási infrastruktúra megújítható és optimalizálható, aminek segítségével növelhetővé válnak a parkolási bevételek. A rendszer része továbbá egy mobilalkalmazás is, melyen keresztül az autósok is valós idejű információt kapnak a parkolóhelyek foglaltságáról, így gyorsabban tudnak szabad parkolóhelyet találni, majd a parkolási díjat kifizetni.

Címkék: KKV IoT Narrowband IoT
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG