6p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Minden startup számára az okos tőke a leghasznosabb, mely szaktudást és releváns kapcsolati hálót, összeköttetéseket nyújt a tőkén túl, derült ki a Privatbankar.hu Finanszírozás 2019 konferenciáján rendezett panelbeszélgetésből.

Előnyünk, hogy „Magyarországon még mindig olcsóbb itthon fejleszteni, mint mondjuk Londonban elvégeztetni a munkát” – mondta Faluvégi Balázs, a Blueopes Zrt. CEO-társalapítója. „Az informatikus néhány hétig elél pizzán és sörön, és ezek itt nem drágák” – viccelődött Dr. Szűcs Gergely, a Valor Capital vezérigazgatója.

Amint az a szakirodalomból ismeretes, a startupok legtöbbször garázscégekként a 3F-finanszírozással indulnak: friends, family, fan(anatic)s -vagyis haverok, család és megveszekedett rajongók- adják össze az első fázisban a működéshez szükséges indulótőkét. Csakhogy olcsóságunk ellenére Magyarországon még a néhány tízmillió forint összeadása is meghaladja e szimpatizáló kör anyagi lehetőségeit.

Mi marad hát? A magvetők és az angyalbefektetők, akiknek arra van trenírozva az elméje, hogy egy ötletből és a startupper -a cégalapító személy- kisugárzásából, személyiségéből ítéljenek, hiszen a vállalkozás ekkor még sem termékkel, sem árbevétellel nem rendelkezik.

Állami kezességvállalás – akár fedezet nélkül

A mikrovállalkozásoknál gyakran hiányzik az üzleti terv, ezért nem tudják meggyőzni a bankot, hogy érdemes hitelezni nekik. „Egy vállalkozás minél inkább elkezd a digitalizálódás és az immateriális javak felé lépkedni, annál kevésbé tud fedezetet felajánlani a bank felé hitelkérelemnél. Ilyenkor a vállalkozás kérheti a banknál, hogy Garantiqa kezességvállalás mellett fedezet nélkül is hitelhez juthasson. Ez a fő termékünk” – mondta Dr. Schulteisz Győző, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ügyfélkapcsolati és termékfejlesztési igazgatója.

Az állami és kereskedelmi bankok által 27 éve alapított Garantiqa 2018 végén 707,2 milliárd forintos kezességvállalási állományt kezelt, mely 2020-ban 870 milliárdra nő. „Az összes bankkal kapcsolatban állunk. Ha egy vállalkozás nem tudja fizetni a banknak a hitelt, amire kezességet vállaltunk, a Garantiqa tesz ezt meg helyette, mert az állam 85 százalékban viszontgaranciát vállal” – magyarázta Schulteisz.

A kezességet persze nem adják ingyen, minden pénzintézetnek ki kell termelnie a működési költségeit és a profitját, de dinamikus növekedésben van a bank, célja a

„tervezési időszak végéig” a 2016 végi portfólió megduplázása. Stratégiai cél továbbá a hosszabb lejáratú ügyletekhez kapcsolódó kezességvállalások arányának növelése is.

„Jelentős már az uniós támogatás is, ami színesíti a termékpalettát, habár a következő EU-s ciklusban a vissza nem térítendő támogatások vissza fognak szorulni, ezért a banki hitelek előtérbe kerülnek majd. A beruházási hiteleket például most akciós díjjal kínáljuk” – tette hozzá Schulteisz. A mesterséges intelligenciának köszönhetően már egy napon vagy akár egy órán belül is garanciához juthatnak a KKV-k.

Az okos tőke a leghasznosabb

A ticket size jellemzően 100-150 millió forint körül mozog. A jövő fontos kérdése az, hogy „csökkenteni tudják-e ezt a gazdálkodási méretet” a piaci szereplők, mondta Szép Zoltán vállalkozásfejlesztési szakértő. A Hiventures például „már inkubációs fázisban, ötletszinten is beszáll 9-15 millióval” – mutatott rá Katona Zsolt, a Solus Capital Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. vezérigazgatója. „A finanszírozási létra e kezdeti szakaszához áll rendelkezésre a legtöbb tőke, kvázi-magántőke alapok és európai uniós források is hozzáférhetők” – tette hozzá Katona.

Szintugrás

Súlyos hiányosságunk, hogy „a magyar vállalkozók nem képesek közösen vállalkozni” – mondta Szép Zoltán. Ebben persze történelmi múltunk, a hibás minták és beidegződések is ludasak, ezért az új startupper-generációnak „nagy szerepe van abban, hogy megtanuljunk együttműködni.” A Hiventures-nek például már működik generációváltás alapja is.

„Generációváltást szervezetfejlesztésnek kell megelőznie, delegálni a döntéseket, hagyományos folyamatokat kiépíteni, hogy ne a vezető egyszemélyben mondjon meg mindent” – mondta Szép. Szerinte azt is ritkán látni, hogy a cégalapítóknak kidolgozott tervei lennének a nyilvános működésre.

Nagyjából 200-300 milliárd forintnyi kockázati tőke mozog a hazai terepen. A leghasznosabb az okos tőke, vagyis olyan befektetők, akik a „kapcsolati tőkéjüket és szaktudatásukat is adják, nemcsak a pénzüket. Ez eddig hiányzott. Okos pénzből még mindig kevés van”, vélekedett Kovács Péter, az IseeQ, az xLabs, a Startup Safari és a Global Startup Awards társalapítója.

Szép Zoltán, Kovács Péter, Szűcs Gergely, Mátrai Károly, Katona Zsolt, valamint Pintér Mihály moderátor, a Tőkeportál stratégiai tanácsadója (b-j) Fotó: Bánkuti András

Az EU-s források lehívásánál „az unió nem enyhíti a számonkérést. Sőt a Jeremy-jellegű S3-alapoknál szinte számlánként kell nézni, hogy valóban a központi régión belül vagy azon kívül kerül felhasználásra a pénz” – hangsúlyozta Katona Zsolt, aki szerint kinevelődött egy kockázati alapkezelő réteg, melynek tagjai hatékonyan képesek kezelni a startup-fejlesztés során jelentkező kihívásokat.

Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója örvendetesnek tartja, hogy a Budapesti Értéktőzsde létrehozta az Xtend piacot és néhány hónapja a kötvényekkel foglalkozó Xbondot „a KKV-k méreteihez igazodva. Az MNB kötvényprogramja hiánypótló volt.”

Impact investment

Szóba került az impact investmentet igénylő, társadalomjobbító célú cégek sorsa is. Katona Zsolt úgy látja a társadalomtudatos működés „gyakran a hozam kárára történik. A befektetők vállalják, hogy kisebb a hozam, de megvan a jó érzés, hogy jót tesznek a világgal. A kockázati befektetőkre ez nem jellemző, inkább a hozamot részesítik előnyben".
Magyarországon működik már vízalap is, mely főleg a harmadik világ vízellátási gondjait és vízvezeték-infrastruktúráját hivatott javítani, hogy legalább a vízhiány ne járuljon hozzá a migráció növekedéséhez.
Kovács Péter úgy véli, minden startup alapvető célja, hogy jobbá tegye a világot. Amikor a Prezinél dolgozott, ott például mérték, hogy a cég működése hogyan járul hozzá a világbékéhez, mivel sok nemzetiségű ember használta a termékét.
Alighanem a Telenoré volt az első nagyvállalati akcelerátor hazánkban, amely PR-megjelenésekben mérte a sikerességét. A logika ebben az volt, hogy azt a pénzt, amit a márka renoméjának erősítésére költött volna, inkább olyan startupokba fektette, amelyek hatással vannak a világra. Ez is felfogható az impact investment egyik módjának.

További cikk a Privátbankár.hu Finanszírozás 2019 konferenciáról:
Kulcsfontosságú a digitalizáció, új finanszírozási modell - mi jön a magyar cégek életében? >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG