Hirdetés
Hirdetés

Csak nagyon kis befektetőknek: ilyen lesz az új bébikötvény

2013. október 21., 15:51

Az új babakötvények futamideje 19 év, kamatuk az infláció felett három százalékpont, ami a jövőre születendőknél várhatóan évi 5,2 százalék lesz. Nem kell majd a befektetéssel törődni, egy gyerek pénze mindig ugyanabba a kötvénysorozatba kerül.

Töröcskei István, az ÁKK vezérigazgatója szerint az új kötvény célja segíteni a népszaporulatot, mert Európában nálunk az egyik legszomorúbb a helyzet. Másrészt  változtatni azon, hogy először fogyasztunk, fogyasztunk, és ösztönözni az előzetes megtakarításokat.

A cél korábban inkább az volt, hogy a befektetői kultúrát fejlesszék – mondta el Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. Ez a koncepció nem igazán jött be. Ma nemcsak hogy kevés a start-számla, az átlagos állomány is alacsony, 47 800 forint, ebből 42 500-at az állam adott. Azaz, ha meg is nyitották, azóta a legtöbben nemigen tettek hozzá saját pénzből.

Hirdetés

Még mindig keveset vesz a lakosság

Célszerű volt olyan új koncepciót létrehozni, ami megtakarítási szempontból inkább ösztönöz. Adósság-kezelési szempontból is fontos, mert a lakossági állampapírok aránya az összes állampapíron belül még mindig alacsonyabb, mint a 2000-es évek elején-közepén. A mélyponton, 2011 végére 3,5 százalékra csökkent, miközben korábban tíz százalék felett is volt. Most 7,1 százalék, 1749 milliárd forint volt augusztus végén, ezzel 2,3-szorosára nőtt 2011 végéhez képest.

Ennek az állománynak a nagy része egyébként kifejezetten a lakosságnak szóló állampapír, az egyéb állampapírok (például diszkontkincstárjegy, hosszú futamidejű államkötvény) állománya csökkent, a devizában kibocsátottaké ugyanakkor szintén nőtt. Az egy évnél rövidebb futamidejű állampapírok továbbra is túlsúlyban vannak, az átlagos futamidő a lakosságnál 1,02 év, miközben az összes forintban kibocsátott állampapírnál ez 3,4 év, a devizában kibocsátottaknál pedig 5,6.

Infláció felett három százalék

A Start-számlát is szokták babakötvénynek hívni, de valójában az csak egy számla volt, a befektetőn múlott, mit helyezett rá. Ezen túl ez az új kötvény lesz, egy-egy évjárat baba nagyjából ugyanazt a kötvényt tudja majd megvenni. A 2013. december 2-án kibocsátott első sorozat (2032/S sorozat ) a 2014. január 1-je előtt születetteknek való, a többiek másikat kapnak, amelyeket mindig február 1-jén bocsátanak ki, mert az infláció addigra nyilvános. A papír a megelőző évi átlagos inflációhoz kötött kamatú, infláció felett három százalékpont.

A kezdeti kedvező kamat csak két hónapig fog élni, a 2013 évi átlagos inflációhoz kötve fog változni februárban, ami a várakozások szerint 2,2 százalék lesz. Tehát februártól valószínűleg 5,2 százalékot fizet majd. Az első két hónapban pedig, ami mézesmadzagnak is kiváló, évi 8,7 százalék időarányos részét kapják a „nagyon kis befektetők”.

Egy gyereknek egy kötvénysorozatot

A kötvény a futamidő alatt végig megvásárolható lesz, így nem kell többféle kötvénnyel megismerkedni, ha később újabb összegeket szeretne valaki befektetni. Újra ugyanabba tudnak majd pénzt elhelyezni, és a végén az összes befektetés egyszerre jár le. Csak a Kincstárnál vásárolható meg, akik bankoknál vannak, azoknak a Kincstárhoz kell transzferálniuk a számlát. Az alapcímlet egy forint. A minden február elsején esedékes kamatok automatikus újra befektetését is lehet kérni.

A kötvényekben levő pénzt nemcsak akkor lehet felvenni, amikor lejárt, hanem akkor is, ha betölti a 18. életévét az illető. Mindenképpen a névérték plusz felhalmozott kamat árfolyamon lehet hozzájutni a pénzhez. „Ez nemzetközi szinten is jelentős kamatprémium, a kormány ezt nyilván szociálpolitikai okokból vállalja be” – tette hozzá Borbély László András.

A Start startja december 2-án

Várhatóan december 1-jén hatályba lép a jogszabály és másodikától már vásárolható lesz a kötvény. Szeretnénk elérni, hogy minél többen tudjanak róla és minél többen nyissák meg a Start-számlát – mondta Borbély László András.

A Kincstárnak jelenleg 21 fix értékesítési helye van (főleg a megyeszékhelyeken), de dolgoznak azon, hogy bővítsék a hálózatot, ez elemi érdek – hangzott el. Befizetési korlát híján bármennyi pénzt be lehet fizetni a számlára. Például ha a nagyszülők haragban vannak a szülőkkel, de a gyermekkel nem, ez kiváló lehetőség a segítségre – derült ki.

(A témáról az NGM múlt heti közleménye itt olvasható.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

Komoly fejlesztések jönnek a magyarországi erdőkben

3,5 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatással igen jelentős, a természetjárás feltételeit javító fejlesztések kezdődnek Budapest környékén és az ország kiemelt térségeiben. Többek között kilátók és látogatóközpontok, tanösvények épülnek, megújul számos turistaház, rendbe teszik a kirándulók által használt pihenőhelyeket. A most induló, 2020 szeptemberig tartó beruházásokkal a térségek évente várhatóan több tízmillió látogatót vonzanak majd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?