Hirdetés

Újra támad a veszélyes apróság: így védheted meg magad

2018. március 09., 10:14

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, így érdemes körültekintően járni az erdőt.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, így ismét ajánlott beadatni a védőoltást, mert szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent – mondta Szlávik János infektológus.  A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa elmondta: áprilistól novemberig tart a kullancsszezon, de mivel a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júniusig tart. Aki gyakran jár erdőben, adassa be a 3 oltásból álló védőoltást, amit 3-5 évente kell ismételni – tette hozzá a szakember.

A kullancsok többek között a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór terjesztéséért is felelősek. Bár előbbivel ritkábban fertőzöttek az élősködők, a Lyme-kórt szinte minden második kullancs hordozza. A szakember szerint egy több Lyme-kóros esettel találkoznak: ezt a betegséget pár hét után bőrkiütés jelzi. A betegség ellen nincs védőoltás, az esetek döntő részében azonban antibiotikum-kúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

Hirdetés

Pár hasznos tanács a szezonra:

 • Az erdei séták után feltétlen végezzünk alapos testvizsgálatot, és ha kullancsot találnánk, mihamarabb távolítsuk el. A kórokozók véráramba jutása már a bőrbe hatolástól akár pár órával később megtörténhet, 24 óra múlva pedig már biztos, hogy a kórokozók bejutottak a testünkbe.
 • Fontos, hogy semmilyen folyadékot (benzin, ecet, olaj) nem szabad a kullancsra kenni, mert attól fuldokolni és öklendezni kezd, ami növeli a fertőzésveszélyt.
 • Tévhit, hogy a kullancsokat egy megnyálazott gyufával ki lehet csalogatni a sebből, az élősködő egyáltalán nem szereti a foszfort, a gyufák többségében ráadásul manapság már nem is ezt a vegyületet használják.
 • A legcélszerűbb a kullancscsipesz használata, ha azonban nincs kéznél, a feje köré tekert cérnaszállal is ki lehet szedni az állatot a bőrből. Fontos, hogy ne csavargassuk a kullancs fejét, ettől ugyanis visszaöklendezheti béltartalmát, ami tovább növeli a fertőzés veszélyét.
 • A kiszedett kullancsot érdemes nem megsemmisíteni, hanem elvinni laborba kivizsgálásra. Ennek eredménye nagyjából két hét alatt van meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • március 12
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (február)
  március 13
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (január)
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció

  Fogyasztói árindex

  március 14
  KSH: Ipar (január)
  Építőipar (január)
  MNB: Havi fizetési mérleg
  Monetáris Tanács ülésének rövidített jegyzőkönyve
  Adidas (2017 Q4)
  E.ON (2017 Q4)
  Fogyasztói árindex
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

  március 15
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 16
  Ipari termelés
  Ipari termelés

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?