Hirdetés

Újra támad a veszélyes apróság: így védheted meg magad

2018. március 09., 10:14

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, így érdemes körültekintően járni az erdőt.

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, így ismét ajánlott beadatni a védőoltást, mert szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent – mondta Szlávik János infektológus.  A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa elmondta: áprilistól novemberig tart a kullancsszezon, de mivel a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júniusig tart. Aki gyakran jár erdőben, adassa be a 3 oltásból álló védőoltást, amit 3-5 évente kell ismételni – tette hozzá a szakember.

A kullancsok többek között a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór terjesztéséért is felelősek. Bár előbbivel ritkábban fertőzöttek az élősködők, a Lyme-kórt szinte minden második kullancs hordozza. A szakember szerint egy több Lyme-kóros esettel találkoznak: ezt a betegséget pár hét után bőrkiütés jelzi. A betegség ellen nincs védőoltás, az esetek döntő részében azonban antibiotikum-kúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

Hirdetés

Pár hasznos tanács a szezonra:

 • Az erdei séták után feltétlen végezzünk alapos testvizsgálatot, és ha kullancsot találnánk, mihamarabb távolítsuk el. A kórokozók véráramba jutása már a bőrbe hatolástól akár pár órával később megtörténhet, 24 óra múlva pedig már biztos, hogy a kórokozók bejutottak a testünkbe.
 • Fontos, hogy semmilyen folyadékot (benzin, ecet, olaj) nem szabad a kullancsra kenni, mert attól fuldokolni és öklendezni kezd, ami növeli a fertőzésveszélyt.
 • Tévhit, hogy a kullancsokat egy megnyálazott gyufával ki lehet csalogatni a sebből, az élősködő egyáltalán nem szereti a foszfort, a gyufák többségében ráadásul manapság már nem is ezt a vegyületet használják.
 • A legcélszerűbb a kullancscsipesz használata, ha azonban nincs kéznél, a feje köré tekert cérnaszállal is ki lehet szedni az állatot a bőrből. Fontos, hogy ne csavargassuk a kullancs fejét, ettől ugyanis visszaöklendezheti béltartalmát, ami tovább növeli a fertőzés veszélyét.
 • A kiszedett kullancsot érdemes nem megsemmisíteni, hanem elvinni laborba kivizsgálásra. Ennek eredménye nagyjából két hét alatt van meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A rettegőknek is elege van a kormányból – két éve lőtték hátba az EU-t

A rettegőknek is elege van a kormányból – két éve lőtték hátba az EU-t

A brit választók kétharmada szerint a kormány rossz munkát végez a Brexit-tárgyalásokon, minimális relatív többségben vannak azok, akik most már rossz döntésnek tartják Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Ma két éve szavazták meg egyebek mellett a bevándorlástól rettegve a Brexitet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 18
  Import és export
  június 19
  MNB kamatdöntés
  FedEx (2018 Q4)
  június 20
  PM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről
  Termelői árindex
  Jelzáloghitel-igénylések
  Folyó fizetési mérleg

  június 21
  KSH Keresetek (január–április)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  Gépipari rendelésállomány
  BoE kamatdöntés
  Philadelphiai Fed index
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói bizalom
  június 22
  KSH: Kiskereskedelem (április)
  Fogyasztói árindex
  Feldolgozóipari BMI

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?