Hirdetés

Újra támad a veszélyes apróság: így védheted meg magad

2018. március 09., 10:14

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, így érdemes körültekintően járni az erdőt.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon, így ismét ajánlott beadatni a védőoltást, mert szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent – mondta Szlávik János infektológus.  A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa elmondta: áprilistól novemberig tart a kullancsszezon, de mivel a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júniusig tart. Aki gyakran jár erdőben, adassa be a 3 oltásból álló védőoltást, amit 3-5 évente kell ismételni – tette hozzá a szakember.

A kullancsok többek között a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór terjesztéséért is felelősek. Bár előbbivel ritkábban fertőzöttek az élősködők, a Lyme-kórt szinte minden második kullancs hordozza. A szakember szerint egy több Lyme-kóros esettel találkoznak: ezt a betegséget pár hét után bőrkiütés jelzi. A betegség ellen nincs védőoltás, az esetek döntő részében azonban antibiotikum-kúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

Hirdetés

Pár hasznos tanács a szezonra:

 • Az erdei séták után feltétlen végezzünk alapos testvizsgálatot, és ha kullancsot találnánk, mihamarabb távolítsuk el. A kórokozók véráramba jutása már a bőrbe hatolástól akár pár órával később megtörténhet, 24 óra múlva pedig már biztos, hogy a kórokozók bejutottak a testünkbe.
 • Fontos, hogy semmilyen folyadékot (benzin, ecet, olaj) nem szabad a kullancsra kenni, mert attól fuldokolni és öklendezni kezd, ami növeli a fertőzésveszélyt.
 • Tévhit, hogy a kullancsokat egy megnyálazott gyufával ki lehet csalogatni a sebből, az élősködő egyáltalán nem szereti a foszfort, a gyufák többségében ráadásul manapság már nem is ezt a vegyületet használják.
 • A legcélszerűbb a kullancscsipesz használata, ha azonban nincs kéznél, a feje köré tekert cérnaszállal is ki lehet szedni az állatot a bőrből. Fontos, hogy ne csavargassuk a kullancs fejét, ettől ugyanis visszaöklendezheti béltartalmát, ami tovább növeli a fertőzés veszélyét.
 • A kiszedett kullancsot érdemes nem megsemmisíteni, hanem elvinni laborba kivizsgálásra. Ennek eredménye nagyjából két hét alatt van meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

Félre tudsz tenni a nyugdíjas évekre? Ezzel számolnak a magyarok

A 24-55 év közti magyar lakosság közel felének szerepel pénzügyi tervei között valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás, azok körében pedig, akik rendelkeznek ilyen igénnyel, a többség, 61 százalék sikeresen félre is tud tenni nyugdíjcéljaira – derült ki egy kutatásból.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?