Hirdetés
Hirdetés

A CEU nem hátrál meg és Bécsben sem adja fel szellemi hazáját

2019. október 08., 15:30
Cimkék
CEU
, Bécs
, Ignatieff

250 milió dollárba kerül a CEU Bécsbe költöztetése, de „botrányos eltávolításuk után” sem adják fel budapesti székhelyüket, a magyar nyilvánosságot.CEU bécsi campus
A CEU új campusa Bécsben (Kép: ceu.edu)

Erről nyilatkozott az osztrák közszolgálati rádiónak Michel Ignatieff, a CEU rektora. Változatlanul botrányosnak tekintik, hogy Orbán Viktor kormánya a Budapestről való távozásra kényszerítette őket, de szomorúságuk mellett derűlátással, sőt, lelkesedéssel tekintenek a jövőbe új, bécsi munkahelyükön. Ott az új tanévtől először nyújtanak bachelor-programokat is – ez előfeltétele volt annak, hogy a CEU-t osztrák magánegyetemként akkreditálják. Emellett új master- és PhD-programokat is bevezetnek.

Megkezdték a sokrétű együttműködés kialakítását az osztrák állami és magánegyetemekkel. A CEU az osztrák felsőoktatási közösség teljes értékű tagja kíván lenni, bekapcsolódik közös kutatásokba, közös pályázatokba európai uniós forrásokért.

Hirdetés

Az osztrák közszolgálati rádió emlékeztetett: a budapesti egyetemnek azért kellett szeptember 30-val áttennie tevékenységét Bécsbe, mert „a magyar kormány megvonta a működéshez való jogát és a főváros elhagyására kényszerítette.” A rektor elmondta, hogy az átköltözés – 2025-ig bezárólag – 250 millió dollárba kerül. Más egyetemet ez tönkretett volna, de Soros György, a CEU alapítója, vállalta a költséget.

Nem adják fel szellemi hazájukat

Az egyetem budapesti akkreditációja 2022-ig érvényes, de „szellemi hazáját” azt követően sem kívánja feladni. „Szó sem lehet arról, hogy meghátráljunk Orbán és kormánya elől, továbbra is védelmezni fogjuk Budapesten a kutatás szabadságát”, így a rektor. Nézete szerint a CEU elűzése csak az egyik tanújele annak, hogy Orbán „egypárti állammá” változtatja az országot.

A CEU most átmeneti új otthonában, hatemeletes volt banképületben kezdi meg munkáját. Öt-hat éven belül költöznek majd át végleges helyükre, az egykori Otto Wagner Kórház területére. Azért van szükség ennyi időre, mert különös gonddal kell restaurálni a műemléki védettség alatt álló épületeket.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

A globális klímaváltozás miatt 2050-re a kávétermesztésre alkalmas helyek a trópusi területeken a jelenlegi felére csökkenhetnek, ezért Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában, de még Olaszországban is, mely országok amúgy kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten, már próbálkoznak a kávébab meghonosításával.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?