5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Helyi választásokat tartottak ma 3 német tartományban. Kettőben elverték Angela Merkel pártját, az erős bázisnak számító Szász-Anhaltban viszont nyertek. A mostani választások eredményeit a szakértők válaszként is értelmezik a kancellár menekültpolitikájára.

Három tartományból kettőben kapott ki Angela Merkel német kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió a vasárnapi tartományi választásokon. Korábban Káncz Csaba mesélt arról, hogy miért lett volna fontos Merkelnek a jó szereplés.

Szász-Anhalt

A németországi Szász-Anhalt tartományban a 2002 óta kormányzó Kereszténydemokrata Unióra (CDU) szavaztak a legtöbben a vasárnap tartott helyi törvényhozási választáson az urnazárás után megjelent első eredménybecslések szerint, de a CDU vezette koalíció a partner szociáldemokrata párt (SPD) gyengülése és az Alternatíva Németországnak (AfD) párt előretörése miatt elveszítette többségét.

Az országos közszolgálati televíziók megbízásából készített becslések alapján a CDU támogatottsága csökkent, a 2011-es 32,5 százalék után a szavazatok 29-30,5 százalékát szerezte meg, de így is fölényesen megnyerte a választást és ismét kormányt alakíthat. Az ország keleti felén, a volt NDK területén fekvő tartományban a második helyen az AfD végzett 21,5-23 százalékkal. Ez az eddigi legnagyobb sikere a 2013-ban alakult, főleg a keleti tartományokban népszerű pártnak, amely az Angela Merkel vezette szövetségi kormány menekültpolitikájának éles bírálatára építette kampányát. A harmadik helyen a Baloldal végzett 16,5-17 százalék körüli eredménnyel, jelentősen gyengülve a 2011-ben elért 23,7 százalékhoz képest. Az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött párt eddig stabilan a második számú politikai erő volt Szász-Anhaltban.

A CDU eddigi koalíciós partnere, az SPD még nagyobb veszteségeket szenvedett el, a 2011-es 21,5 százalékhoz képest mintegy 10 százalékponttal gyengült, az ARD televízió által közölt eredménybecslés szerint a szavazatok 11 százalékát, a ZDF televízió szerint a szavazatok 12 százalékát szerezte meg, így a negyedik helyre csúszott vissza.  A Zöldek a 2011-es 7,1 százalék után a szavazatok 5,5 százalékát szerezhették meg.

A magdeburgi Landtagban a liberális FDP is képviseletet szerezhet, a becslések szerint az 5 százalékos bejutási küszöbön áll.

A CDU-SPD koalíció elveszítette többségét. Soha nem fordult még elő, hogy az országos szinten a néppárti szerepet betöltő két politikai erő nem tud egy tartományban a helyi Landtagban többségi támogatottsággal rendelkező kormányt alakítani. Egyelőre bizonytalan, hogy a CDU számára milyen partnerek jöhetnek szóba. Az AfD-vel egy párt sem kíván együttműködni. A választási részvételi arány 63 százalékos volt, 11,8 százalékponttal emelkedett 2011-hez képest.

Rajna-vidék-Pfalz

Az SPD szerezte meg a legtöbb szavazatot, de az általa vezetett eddigi kormánykoalíció elveszítette többségét az urnazárás után megjelent első eredménybecslések alapján Rajna-vidék-Pfalz tartományban.

A becslések szerint az SPD a szavazatok 37,5 százalékát szerezte meg, ami 1,8 százalékpontos növekedés a 2011-ben szerzett 35,7 százalékhoz képest. A második az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió a szavazatok 32,5-32,8 százalékával, ami 2,7-2,4 százalékpontos veszteség az öt évvel ezelőtti 35,2 százalékhoz viszonyítva. A harmadik 10-11 százalékkal az AfD. Az FDP 6-6,5 százalékkal ismét bejutott a mainzi Landtagba.

Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek visszaestek, az ARD televízió becslése szerint 5,5 százalékot, az ZDF televízió szerint 5 százalékot szereztek, szemben a 2011-es 15,4 százalékkal. 
Az SPD és a Zöldek koalíciója így elveszítette többségét. A szociáldemokraták a CDU-val, vagy az FDP-vel és a Zöldekkel együtt kormányozhatnak tovább. A választási részvételi arány 71 százalékos volt, ami 9,7 százalékpontos növekedés 2011-hez képest.

Baden-Würremberg

A Zöldek kapták a legtöbb szavazatot az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint a németországi Baden-Württemberg tartományban, a becslések alapján a szavazatok 32,5 százalékát szerezték meg a 2011-ben szerzett 24,2 százalék után.

A Zöldek még soha nem nyertek Landtag-választást. Várhatóan folytathatják a 2011-ben kezdett kormányzást, de eddigi partnerükkel, a szociáldemokrata párttal nem lesz többségük, így új partnert vagy egy harmadik partnert kell keresniük.

A második helyen az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió végezhetett a szavazatok 27,5 százalékával, eddigi legrosszabb eredményükkel, 11,5 százalékponttal gyengülve 2011-ben szerzett 39 százalékhoz képest.

Most először fordulhat elő, hogy nem a CDU-nak lesz a legnagyobb frakciója a stuttgarti Landtagban. 
A harmadik 13 százalékkal az SPD, amely 10,3 százalékponttal gyengült az előző tartományi választáson szerzett 23,1 százalékhoz viszonyítva. A negyedik 12,5 százalékkal az Alternatíva Németországnak.

Az ötödik a német liberális Szabad Demokrata Párt 8 százalékkal, ami 2,9 százalékpontos javulás a 2011-es 5,3 százalékhoz képest. Más párt nem jutott be a Landtagba az ARD és a ZDF televíziók előrejelzései alapján. Az első részeredmények késő este várhatóak. A választási részvételi arány 72 százalékos volt, 5,7 százalékponttal növekedett az öt évvel ezelőttihez képest. A Zöldek a CDU-val összefogva, vagy az SPD-vel és az FDP-vel kormányozhatnak tovább, ha az eredmények a becsléseknek megfelelően alakulnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG