Hirdetés
Hirdetés

Áttörés a Brexit-tárgyalásokon: megvan a megállapodás!

Gáspár András, 2017. december 08., 08:55

A legfontosabb kérdésekben megállapodtak a felek: rendezték a brit és uniós állampolgárok kérdését, feloldották az óriási feszültséget a két Írország között és a pénzügyekben is sikerült lefektetni a legfontosabb szabályokat. Az első értékelések Theresa May váratlan sikeréről szólnak: nem sokan számítottak arra, hogy össze tudja hozni a megállapodást.

Fehér füstöt ábrázoló fényképet töltött fel a Twitterre péntek reggel Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke, a sajtó szerint arra célozva, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb kérdéseiről Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Theresa May brit kormányfő péntek reggeli brüsszeli tárgyalásán - számolt be az MTI.

Később Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő közös sajtótájékoztatón jelentette be: hosszú hónapok után valóban megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről. A két vezető reggel 7-kor ült le az utolsó simításokat elvégezni Brüsszelben.

Hirdetés

Persze itt még nincs vége a tárgyalássorozatnak: ahogy Juncker fogalmazott, ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni. Az Európai Bizottság mindenesetre péntek reggel javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mivel sikerült elegendő előrelépést elérni a kiválás legfontosabb feltételeiről szóló tárgyalásokon. A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek erről a felvetésről.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mindenesetre arra utalt sajtótájékoztatóján, most jön a neheze: ahogy fogalmazott, elválni nehéz, de egy új kapcsolatot kiépíteni még nehezebb. Ezzel együtt a mostani egy igen fontos lépés.

Észak-Írország nem válik ki és nem lesz igazi határ sem Írország felé

Theresa May arról beszélt: az uniós állampolgárok ugyanúgy élhetnek majd az Egyesült Királyságban, mint korábban - ez hárommillió embert érint.

Ami fontos lehet a magyaroknak: az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárokhoz csatlakozhatnak a családtagjaik, beleértve a még meg nem született gyermekeket és a "tartós kapcsolatban" élő társakat is.

Az éjszaka folyamán az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és Írország közti határ kérdését kellett tisztázniuk a feleknek: May most azt mondta, továbbra sem lesz igazi határvonal a két ország között, az úgynevezett nagypénteki megállapodás érvényben marad - ez 1998-ban született az írek és a britek között, ez biztosította, hogy bár valójában két külön ország Írország és Észak-Írország, ebből a határon valójában semmit se lehessen érzékelni.

Eddig ez kritikus kérdés volt: amíg mindkét ország az EU tagja volt, nem volt igazi jelentősége a határellenőrzésnek, ám a Brexit utáni helyzet kapcsán felmerült, hogy ezt ki kellene építeni. A pontos technikai részletek még nem ismertek, de úgy tűnik, megoldották, hogy ez a jövőben se okozzon feszültséget a térségben. A közzétett dokumentumból az is kiderül: Észak-Írország az Egyesült Királyság része marad (biztosan nem az egyesítés lesz tehát a válasz a határvonal kérdésére). Nem lesznek határállomások és az ezeken megszokott ellenőrzést sem vezetik be.

2020-ig úgy fizetnek, mintha bent lennének

Az uniós és brit polgárok jogain és a két Írország közötti határvonal kérdésén kívül a pénzügyek jelentették a harmadik legfontosabb témát, amiben dűlőre kellett jutniuk a feleknek. Az Európai Bizottság honlapján olvasható a most elkészült dokumentum, ebben az áll: a 2019-es és 2020-as uniós költségvetéshez ugyanúgy járulnak hozzá a britek, mintha még mindig az EU tagjai lennének.

A folytatással kapcsolatban ad némi iránymutatást a dokumentum arról, hogy hogyan kell majd kiszámolni az Egyesült Királyság anyagi hozzájárulását, ez alapján viszont nem biztos, hogy pontos kalkulációkat lehet majd készíteni az összegre a jelenlegi fázisban, az első becslések már készülnek. Theresa May mindenesetre azt mondta: a brit adófizetők számára méltányos megállapodás született.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Trump belerúg a német iparba – a magyar gazdaság is megemlegeti

Az amerikai alelnök harcias fellépése Münchenben jó eséllyel csak előjele az ütközőpályára állásnak a transzatlanti partnerek között. A Fehér Ház fenyegetése nagyon rosszkor jön a már amúgy is lassuló euró-övezeti gazdaságnak. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?