4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai zsidóság vezető lapjánál a hétvégi lövöldözéssel betelt a pohár. Trumpnak magasra kell tekerni a hőmérsékletet, hiszen az amerikai politikai osztály a 2008-as összeomlás után (is) csupán egy szűk elit érdekeivel törődött. A fellobbanó nacionalizmus tüze multi-etnikus társadalmakra végzetesnek bizonyulhat. Káncz Csaba jegyzete.
Gyászolók a lövöldözés után. (EPA/VINCENT PUGLIESE)

Ennyire érzelmileg túlfűtött félidős választásoknak még sohasem futottak neki az amerikaiak. Az elmúlt napok levélbombái és a 11 halottal járó hétvégi lövöldözés egy pittsburghi zsinagógában újabb, drámai löketet adtak a sorsdöntő november 6-i választásnak.

A zsidó közösségi központok már tavaly 100 bombariadót kaptak szerte az országban, két zsidó temetőt pedig feldúltak. A zsidó szervezetek akkor felháborodva konstatálták, hogy Trump szerint itt valójában „idegen zászlós” műveleteket hajtottak végre politikai ellenfelei, hogy őt besározzák.

Betelik a pohár

Az amerikai zsidóság vezető lapjánál a hétvégi lövöldözéssel betelt a pohár. A Forward éles támadást intézett Trump ellen, a lap kiemeli, hogy „az elnök gyűlöletet szít a bevándorlók ellen, a kisebbségek ellen, valójában mindenki ellen, aki egy adott pillanatban nem ért egyet vele.

Káncz Csaba

Amikor pedig az erőszak és halál lepi el a vidéket, akkor az áldozatokat hibáztatja, amiért nem védték meg kellően magukat. Eljött az idő, hogy a zsidó közösség szembeszálljon Trump bűnpártolásával”.

Trumpnak nagyon rosszkor jön ez a konfliktus, hiszen pontosan egy hete nyelvészeti fejtegetésbe kezdett, büszkén bizonygatva közönségének, hogy ő valójában nacionalista.

Rá pár napra pedig csak cinkosan mosolygott, amikor hívei egy rendezvényen üvöltve követelték George Soros rács mögé juttatását. Trump a félidős választásokat a személyére - mint az USA megkérdőjelezhetetlen politikai és katonai vezetőjére - vonatkozó népszavazásnak tekinti.

A politikai osztály a plutokrácia érdekeit védi

A Fehér Ház urának magasra kell tekerni a hőmérsékletet, hiszen az amerikai politikai osztály a 2008-as összeomlás után (is) csupán egy szűk elit érdekeivel törődött, miközben a középosztály pozíciója tovább romlott. A legfrissebb felmérés szerint ráadásul az amerikai társadalom 80 százaléka szerint az ország mélyen megosztott az alapvető értékek tekintetében. Az amerikaiak többsége elégedetlen a gazdagokat és szegényeket elválasztó egyre mélyebb szakadékkel és a környezetvédelem ügyével.

Daryl Johnson amerikai belbiztonsági szakértő már egy 2009-es tanulmányában kiemelte az erősödő szélsőjobboldali mozgalmak erejét az USA-ban. Ami igazán feldühítette a jelentés konzervatív kritikusait, az Johnson azon megállapítása volt, miszerint a hazatért iraki és afgán veteránok elsőrangú célpontjai lettek a szélsőjobb beszervezési kampányainak.

Szellem a palackból

John Schindler biztonságpolitikai szakértő szerint az Egyesült Államokban Trump megválasztásával egy teljesen új politikai korszak kezdődött. Az elmúlt évtizedekben Washington támogatta a feketék, hispánok és ázsiaiak identitásának megerősödését, míg a fehér nacionalizmus elítélendőnek számított. De a fehér többség egyszer csak rájött, hogy nekik is van megvédendő identitásuk – a fehér nacionalizmus szelleme kiszabadult a palackból.

De a szellemet szolgálatai után nehéz visszaparancsolni a palackba. A politikai ellentétek az új viszonyok közepette ideológiai helyett törzsi keretekbe helyeződnek át. És mindenekelőtt, ahogy az Jugoszlávia és a Habsburg Monarchia esetében is bebizonyosodott – érvel Schindler –, a nacionalizmus tüzét felloban(t)ásuk után már nehéz kioltani, ez pedig multi-etnikus társadalmak esetében akár végzetesnek is bizonyulhatnak.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG