Hirdetés
Hirdetés

Balkanizálódó Egyesült Királyság – órák alatt felrúgták a megállapodást Európával

Káncz Csaba, 2017. december 13., 12:49

A belharcokban végzetesen lebénult brit kormány EU-s megegyezését órák alatt felrúgták a lázadók. Pénteken az Európai Tanácsban nagy veszekedés lehet az ügyből. Az biztos, hogy Írország nemzetstratégiai megfontolások miatt nem fogja hagyni London kettős játékát.

Még 48 óráig sem tartott ki az a megegyezés, amelyet az Európai Bizottság több hónapos tárgyalás után múlt pénteken kötött a Brexitről a széteső brit kormánnyal. A Bizottság múlt pénteken büszkén kürtölte világgá, hogy „megtörtént a szükséges áttörés az Egyesült Királysággal az 50. cikk szerint folytatott tárgyalások első szakaszában, és az Európai Bizottság a tárgyalások második szakaszába való továbblépést javasolja. A Bizottság megelégedéssel nyugtázza, hogy mindhárom kiemelt területen – azaz a polgárok jogai, az Írországról/Észak-Írországról folytatott párbeszéd és a pénzügyi elszámolás terén egyaránt – kielégítő előrelépést sikerült tenni.”

Mission Impossible

Ehhez képest David Davis Brexit-miniszternek csupán pár mondatra volt szüksége, hogy egy BBC interjú során a kínnal-keservvel felépített bizalmat a kontinens és a szigetország között porig rombolja. „Ha a végén nem lesz megállapodás, akkor egy fillért sem fizetünk. Egyébként is a pénteki megállapodás jogilag nem kötelező érvényű, inkább egyfajta szándéknyilatkozat.”

Hirdetés

Davis elképesztő szavai elsősorban a brit konzervatív szavazóknak és politikusoknak szólnak. A Tory párt eurószkeptikusai, ahová Davis is tartozik, hevesen tiltakoznak a Brüsszellel kötendő kompromisszummal szemben. Ezekben a körökben komoly az aggodalom, hogy egy kemény Brexit helyett a megegyezés túl közeli viszonyt eredményezne Európával. A kormány egyik fele láthatóan szeretné összehozni a rendezett kilépést, de eközben nem akarja a párt keményvonalas választóit sem elveszíteni, amely nehéz - ha nem lehetetlen - feladat.

Dublin tiltakozik

Davis szavai leolvasztották a biztosítékokat Írországban, ahol még pénteken meglepődve tapasztalták, hogy nem indult a miniszterelnök ellen felkelés Londonban. Sőt legnagyobb riválisa, Boris Johnson külügyminiszter dicshimnuszt zengett a megegyezésről. Ez a csalóka béke azonban azonnal véget ért a Brexit-miniszter szavaival. Dublin közleményben tiltakozott és kijelentette, hogy Írország és az EU Londont a pénteki megállapodás végrehajtására fog kényszeríteni.

Az EU Bizottság feltűnően élesen reagált hétfőn. „Bár formai értelemben valóban nincsen jogi kihatása a megegyezésnek, mert ez még nem a kilépési szerződés. De a Michel Barnier és David Davis közötti megállapodás egy úriemberek közötti egyezség, amely a brit kormányzat teljes támogatásával született meg. Ezt pecsételték meg a kézfogással.”

Pénteken nagy veszekedés jöhet

Káncz Csaba
Káncz Csaba

De az igazi összecsapás még csak most jön, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak kell ugyanis most pénteken arról döntenie, hogy vajon London „megfelelő előrehaladást” ért-e el, hogy továbbléphessen a második és egyben végső tárgyalási szakaszba. Lehetséges, hogy egy Brexit-összecsapás lesz holnapután? Sok függ attól, hogy addig May miniszterelnöknek sikerül-e kordában tartania a Brexit lázadóit.

Johnson külügyminiszter bizalmasa, Michael Gove környezetvédelmi miniszter nem köntörfalazott. „A brit polgárok gyakorolják az ellenőrzést. Ha nekik nem tetszik a Brexit-megállapodás, akkor egy új brit kormány ezen változtatni tud.” Mivel Johnsonnak és Gove-nak reális esélyei vannak arra, hogy May helyébe lépjenek, az ilyen kijelentéseknek komoly súlyuk van. Az elkövetkező napok fogják megmutatni, hogy London tartja-e magát egy angol úriember becsületszavához.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?