4p
Theresa May saját, konzervatív képviselőivel nem tudta elfogadtatni a kilépési megállapodást, ezért most a Munkáspárthoz fordul segítségért. A hard Brexit helyett jöhet a soft Brexit. A keményvonalas konzervatívok dührohamot kaptak a hír hallatán: egy államtitkár lemondott, többen pedig megpuccsolnák a miniszterelnököt.
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére észak-londoni otthona előtt EPA/NEIL HALL

Új gyöngyszemmel gyarapodott a brit szlengszótár a közelmúltban.

Két éve brexitelnek

A brexiting a városi szlengben ma már azt jelenti, hogy mindenkinek búcsút intesz a partin, de mégsem mész el.

- Mi van Borisszal? Azt hittem, elmegy.
- Á, csak brexitel.

Mint ismert, a brit kormány már több mint két éve bejelentette, hogy kivezeti az Egyesült Királyságot az EU-ból, az ígéretét azonban a mai napig nem váltotta valóra. Ennek fő oka, hogy a brit parlament sem a Brüsszellel kötött kilépési megállapodást, sem a megállapodás nélküli kilépést nem fogadta el, és egyetlen Brexit-alternatívának (vámunió, újabb referendum stb.) sem szavazott többséget.

May új taktikája

Theresa May brit kormányfő most cselhez folyamodott: miután látta, hogy a konzervatív képviselők keményvonalas tábora folyamatosan keresztbe fekszik a Brexit-alkujának, úgy döntött, hogy a munkáspárti képviselők szavazataival próbálja keresztülverni azt a parlamenten. (A honatyák korábban már háromszor leszavazták a dealt.)

A konzervatív politikus tegnap este maratoni, hétórás kormányülést követően bejelentette, hogy az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

„Felajánlom, hogy leülök az ellenzék vezetőjével, és próbálok megegyezni vele egy olyan tervről, amely mellett mindketten kitartunk. Így biztosíthatjuk be, hogy elhagyjuk az Európai Uniót, és megállapodással tesszük ezt.”

Brüsszel legutóbb beleegyezett a március 29-re kitűzött kilépés elhalasztásába, és április 12-ig adott haladékot a brit kormánynak a tervei ismertetésére.

Theresa May most újabb halasztást szeretne elérni, hogy legyen ideje elfogadtatni az alsóházzal az egyezményt. Az új határidő május 22. vagy annál korábbi időpont lehet, így nem kellene európai parlamenti választásokat tartani a szigetországban.

Meglehet a többség

De pontosan hogyan is számol May? A 650 fős alsóházban jelenleg 649 hely van betöltve, a konzervatív pártnak 313, a Munkáspártnak 245 képviselője van. A többséghez tehát minimum 325 szavazat kell.

Ha a baloldali párt beállna Theresa May mögé, a mérsékelt konzervatívok pedig kitartanak mellette, akkor csaknem biztos, hogy a megállapodás az EU-szkeptikus konzervatívok és az eddig a mérleg nyelvét jelentő északír Demokratikus Unionista Párt tiltakozása ellenére is átcsúszna a parlamenten.



A Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn pozitívan fogadta May javaslatát. A két vezető már ma egyeztethet egymással, és hétvégére kialakíthatnak egy közös álláspontot. Más hírek szerint akár már pénteken a parlament elé kerülhet a megállapodás – immár negyedik alkalommal.

Fellázadtak a keményvonalasok

A konzervatív pártban viszont kisebb lázadás tört ki May tervei hallatán. Nigel Adams walesi államtitkár például azonnal benyújtotta lemondását.

„Úgy tűnik, hogy Ön eldöntötte: a megállapodás hiányánál is jobb egy olyan megállapodás, amit egy marxista főz ki – egy olyan ember, aki még soha nem helyezte előtérbe a brit érdekeket.”

- írta Adams a kormányfőnek címzett lemondólevelében.

Jacob Rees-Mogg konzervatív képviselő, az EU-szkeptikus European Research Group (ERG) vezetője pedig azzal vádolta meg Mayt, hogy miniszterelnök-helyettest csinál a Munkáspárt vezéréből. A kormányfőt többen arra figyelmeztették, hogy a Corbynnal kötendő alku lerombolja a konzervatív pártot.

Az ERG állítólag már arra tör, hogy lemondassa a kormányfőt. Dolgukat ugyanakkor nehezíti, hogy May tavaly decemberben már túlélt egy bizalmatlansági indítványt a párton belül, és egy évig nem lehet újabb szavazást kezdeményezni ellene.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG