Hirdetés
Hirdetés

Baloldali fordulatra készül May, fellázadtak a konzervatívok

Wéber Balázs, 2019. április 03., 13:43

Theresa May saját, konzervatív képviselőivel nem tudta elfogadtatni a kilépési megállapodást, ezért most a Munkáspárthoz fordul segítségért. A hard Brexit helyett jöhet a soft Brexit. A keményvonalas konzervatívok dührohamot kaptak a hír hallatán: egy államtitkár lemondott, többen pedig megpuccsolnák a miniszterelnököt.

Britain's Opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn leaves his home in north London, Britain, 03 April 2019. Britain's Prime Minister Theresa May has indicated she will speak to Corbyn to jointly discuss the direction of the UK departing the European Union. EPA/NEIL HALL
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére észak-londoni otthona előtt EPA/NEIL HALL

Új gyöngyszemmel gyarapodott a brit szlengszótár a közelmúltban.

Két éve brexitelnek

Hirdetés

A brexiting a városi szlengben ma már azt jelenti, hogy mindenkinek búcsút intesz a partin, de mégsem mész el.

- Mi van Borisszal? Azt hittem, elmegy.
- Á, csak brexitel.

Mint ismert, a brit kormány már több mint két éve bejelentette, hogy kivezeti az Egyesült Királyságot az EU-ból, az ígéretét azonban a mai napig nem váltotta valóra. Ennek fő oka, hogy a brit parlament sem a Brüsszellel kötött kilépési megállapodást, sem a megállapodás nélküli kilépést nem fogadta el, és egyetlen Brexit-alternatívának (vámunió, újabb referendum stb.) sem szavazott többséget.

May új taktikája

Theresa May brit kormányfő most cselhez folyamodott: miután látta, hogy a konzervatív képviselők keményvonalas tábora folyamatosan keresztbe fekszik a Brexit-alkujának, úgy döntött, hogy a munkáspárti képviselők szavazataival próbálja keresztülverni azt a parlamenten. (A honatyák korábban már háromszor leszavazták a dealt.)

A konzervatív politikus tegnap este maratoni, hétórás kormányülést követően bejelentette, hogy az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

„Felajánlom, hogy leülök az ellenzék vezetőjével, és próbálok megegyezni vele egy olyan tervről, amely mellett mindketten kitartunk. Így biztosíthatjuk be, hogy elhagyjuk az Európai Uniót, és megállapodással tesszük ezt.”

Brüsszel legutóbb beleegyezett a március 29-re kitűzött kilépés elhalasztásába, és április 12-ig adott haladékot a brit kormánynak a tervei ismertetésére.

Theresa May most újabb halasztást szeretne elérni, hogy legyen ideje elfogadtatni az alsóházzal az egyezményt. Az új határidő május 22. vagy annál korábbi időpont lehet, így nem kellene európai parlamenti választásokat tartani a szigetországban.

Meglehet a többség

De pontosan hogyan is számol May? A 650 fős alsóházban jelenleg 649 hely van betöltve, a konzervatív pártnak 313, a Munkáspártnak 245 képviselője van. A többséghez tehát minimum 325 szavazat kell.

Ha a baloldali párt beállna Theresa May mögé, a mérsékelt konzervatívok pedig kitartanak mellette, akkor csaknem biztos, hogy a megállapodás az EU-szkeptikus konzervatívok és az eddig a mérleg nyelvét jelentő északír Demokratikus Unionista Párt tiltakozása ellenére is átcsúszna a parlamenten.A Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn pozitívan fogadta May javaslatát. A két vezető már ma egyeztethet egymással, és hétvégére kialakíthatnak egy közös álláspontot. Más hírek szerint akár már pénteken a parlament elé kerülhet a megállapodás – immár negyedik alkalommal.

Fellázadtak a keményvonalasok

A konzervatív pártban viszont kisebb lázadás tört ki May tervei hallatán. Nigel Adams walesi államtitkár például azonnal benyújtotta lemondását.

„Úgy tűnik, hogy Ön eldöntötte: a megállapodás hiányánál is jobb egy olyan megállapodás, amit egy marxista főz ki – egy olyan ember, aki még soha nem helyezte előtérbe a brit érdekeket.”

- írta Adams a kormányfőnek címzett lemondólevelében.

Jacob Rees-Mogg konzervatív képviselő, az EU-szkeptikus European Research Group (ERG) vezetője pedig azzal vádolta meg Mayt, hogy miniszterelnök-helyettest csinál a Munkáspárt vezéréből. A kormányfőt többen arra figyelmeztették, hogy a Corbynnal kötendő alku lerombolja a konzervatív pártot.

Az ERG állítólag már arra tör, hogy lemondassa a kormányfőt. Dolgukat ugyanakkor nehezíti, hogy May tavaly decemberben már túlélt egy bizalmatlansági indítványt a párton belül, és egy évig nem lehet újabb szavazást kezdeményezni ellene.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Az eltévedt lovas – a Magyar Honvédség a ködben

Magyar katonai doktrína hiányában nincs mérce, ami alapján mérni lehetne, hogy hol is tartunk, merre kell fejlődni, mit kell hatékonyabbá tenni? Márpedig a jelenlegi elavult rendszer újra-felfegyverzése nem emeli a magyar védelmi képességet a 21. század követelményeinek szintjére. Jegyzet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön mennyit tervez karácsonyi ajándékokra költeni?