3p
A Brexit népszerűsége folyamatosan csökken az 50. cikkely aktiválásának közeledtével, és többek közt ennek kapcsán mondott le meglehetősen váratlanul Nagy-Britannia EU-nagykövete, az egyébként nagyon komoly diplomáciai tapasztalatokkal rendelkező Sir Ivan Rogers. Búcsúzóul még kőkeményen nekiment a jelenlegi kormánynak.

Ahogy azt mi is írtuk tegnap, a még David Cameron volt brit miniszterelnök által 2013-ban kinevezett Rogers távozik a posztjáról, pedig a várakozások szerint igen komoly feladatok vártak volna rá a kilépési tárgyalásokban. A diplomata a kormány hivatalos álláspontja szerint azért megy most, hogy még a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének március végéig esedékes aktiválása előtt megtalálják az utódját.

Ez idáig szép és jó, csakhogy kiszivárgott az az email, amelyben Sir Ivan elköszön a brüsszeli EU-központban dolgozó brit kollégáktól, és emellett pedig élesen bírálja a Theresa May vezette kormányt.

Tapasztalatlan és fogalmatlan a kormány?

Ebből többek között az is kiderül, hogy a váratlanul lemondott EU-nagykövet szerint a brit kormányban nincs meg a szükséges tapasztalat a Brexit-tárgyalások lebonyolításához. Rogers kiemelte, hogy reméli volt munkatársai továbbra is szembeszállnak a rosszul megalapozott érvelésekkel és az összerendezetlen gondolatokkal, és soha nem riadnak vissza attól, hogy elmondják az igazságot a hatalmon lévőknek.

A volt EU-nagykövet egyik fő problémája a jelenlegi kormánnyal, hogy az ország életét alapjaiban átformáló döntésről olyan embereknek kell tárgyalnia a britek nevében, akiknek egészen egyszerűen nincsen meg az ehhez szükséges tapasztalata, míg a velük szemben leülő Európai Bizottságnál és Európai Tanácsnál nem lesz ebből hiány.

Mintha nem egyenrangú felek tárgyalnának

Jó példa erre, hogy a vezető Brexit-tárgyalók közt ott lesz a volt belga miniszterelnök Guy Verhofstadt, aki szinte fanatikusan EU-párti, ráadásul a kampányidőszakban többször is harcosan felszólalt a brit EU-kilépés ellen. Ráadásul Verhofstadt mellett az Európai Bizottság nevében Michel Bernier tárgyal majd, akitől rendesen tartanak a szigetországban, a Brexit-párti Sun brit lap egyszerűen hadüzenetnek nevezte Juncker döntését.

Ivan Rogers jó diplomatához méltóan egyébként nem említ neveket, de ezzel együtt is érezhető, hogy szavait a kormány Brexit-párti frontembereinek, azaz Boris Johnson külügyminiszternek, David Davis Brexit-miniszternek, valamint Liam Fox külkereskedelmi miniszternek címzi.

Az egyik legélesebb kritikát Liam Fox veheti magára, mivel ahogy Rogers is fogalmaz, egyesek hiedelmével ellentétben szabadkereskedelem nem lesz csak úgy önmagától, ahhoz két- és sokoldalú egyezségekre és számunkra elfogadható feltételek elérésére lesz szükség.

A külkereskedelmi miniszter többször hangoztatott álláspontja szerint ugyanis Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodások sorát kötheti majd az egész világgal, amint kilépett az Európai Unióból.

A miniszterelnök körül is akadnak gondok

A brit miniszterelnök egyre inkább elszigetelődik, miután a politika minden területén saját kezébe akarja venni az irányítást, kiváltva ezzel kollégái nemtetszését. A Bloomberg szerint erről nyilatkozott több mint 10, neve elhallgatását kérő érintett. A kormánytagok eleinte bizalommal tekintettek a miniszterelnökre, de ez hamar elpárolgott, amiért nem kis részben két kabinetfőnöke, Fiona Hill és Nick Timothy a felelős. Erről itt írtunk bővebben is. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG