Hirdetés
Hirdetés

Brexit-krimi: megint Brüsszelben térdepeltetik Theresa Mayt

Wéber Balázs, 2019. április 10., 17:10

London rövid, Brüsszel hosszú, feltételekhez kötött halasztást szeretne Brexit-ügyben. Az alapkonfliktus továbbra is fennáll: a brit parlament nem fogadja el azt a kilépési megállapodást, amin az EU nem hajlandó változtatni. Megállapodás nélküli kilépést viszont egyikőjük sem akar. Ma Theresa May újabb halasztásért esedezik Brüsszelben – a kérdés csak az, hogy ennek így van-e még értelme.

French President Emmanuel Macron (L) greets British Prime Minister Theresa May (R) as she arrives for a meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 09 April 2019. British Prime Minister Theresa May is in Paris and Berlin seeking an extension to article 50. EPA/IAN LANGSDON
Emmanuel Macron és Theresa May tegnapi találkozója. EPA/IAN LANGSDON

Rendkívüli csúcson tárgyalják ma az uniós állam- és kormányfők  a brit kormány Brexit-halasztási kérelmét.

May rövid halasztást akar...

Hirdetés

A találkozó magyar idő szerint este hat órakor kezdődik Brüsszelben. Ezen Theresa May hivatalosan is azt kéri majd a jelenlévőktől, hogy tolják ki az EU-ból történő brit kilépés dátumát június 30-ra azzal a kitétellel, hogy a távozásra korábban is sor kerülhet, ha a brit parlament mégis elfogadja a Brüsszellel kötött kilépési megállapodást. Ennél hosszabb halasztás esetén pedig London biztosítani kívánja, hogy EU-tagságuk a kijelölt végdátum előtt is megszűnhessen.

A találkozót követően az uniós tagállamok vezetői közös vacsorán vitatják meg May kérelmét – ezen a brit kormányfő már nem vesz részt –, és döntenek a válaszról. Végezetül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke számol majd be a nyilvánosságnak az eredményről.

Theresa May tegnap Angela Merkel német kancellárral Berlinben, Emmanuel Macron francia elnökkel pedig Párizsban folytatott előzetes megbeszélést.

... Brüsszel meg nem

Konferencia A témáról többet is megtudhat az év KKV-rendezvényén, az SME 2019 konferencián április 17-én. Részletes program és jelentkezés itt: SME2019.hu.

Az EU – a britekkel ellentétben – hosszabb halasztásban gondolkodik: Donald Tusk egy évig tolná ki a határidőt. Szerinte ugyanis csekély az esélye annak, hogy a brit alsóház június 30-ig elfogadja az eddig háromszor elutasított kilépési megállapodást. Tehát a rövid halasztás engedélyezése azzal a kockázattal járna, hogy újabb halasztásokra és újabb rendkívüli EU-csúcstalálkozókra lenne szükség.

Ugyanakkor az egyéves határidő rugalmas lenne: amint a brit parlament megszavazza a megállapodást, a szigetország tagsága automatikusan megszűnik.

Tusk szerint a hosszú halasztás kiszámíthatóságot jelentene, és teret adna Londonnak a Brexit-stratégia újragondolására. A tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében kiemelte azt is, hogy a brit kormány bármikor visszavonhatja döntését a kilépésről.

Gordiuszi csomó

Utóbbiról persze (egyelőre) szó sincs – May már többször is világossá tette, hogy tiszteletben tartja a 2016-os népszavazás eredményét, amelyen a britek szűk többséggel a távozás mellett döntöttek, és kilépteti országát az EU-ból. Az ugyanakkor továbbra sem világos, hogy miként fogja ezt elérni.

A megállapodás nélküli kilépést Brüsszel és London is el akarja kerülni. Az EU-val kötött megállapodást ugyanakkor a brit parlament nem hajlandó elfogadni, az EU viszont nem hajlandó rajta változtatni. Ezt a patthelyzetet jelen állás szerint csak úgy lehet feloldani, ha valamelyik fél enged – ellenkező esetben jön a megállapodás nélküli kilépés.

Ha az EU ma esetleg elutasítaná a britek halasztási kérelmét, akkor az EU-tagságuk április 12-én megállapodás nélkül szűnne meg, ennek azonban kicsi a valószínűsége. Ugyanakkor Brüsszel szerint erre is fel vannak készülve.

Az Egyesült Királyság eredetileg március 29-én távozott volna az EU-ból. A kilépést azonban elhalasztották, mert már akkor sem tudták megoldani az említett patthelyzetet.

Jegyzetünk a témában: Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?