Hirdetés
Hirdetés

Brexit-krimi: megint Brüsszelben térdepeltetik Theresa Mayt

Wéber Balázs, 2019. április 10., 17:10

London rövid, Brüsszel hosszú, feltételekhez kötött halasztást szeretne Brexit-ügyben. Az alapkonfliktus továbbra is fennáll: a brit parlament nem fogadja el azt a kilépési megállapodást, amin az EU nem hajlandó változtatni. Megállapodás nélküli kilépést viszont egyikőjük sem akar. Ma Theresa May újabb halasztásért esedezik Brüsszelben – a kérdés csak az, hogy ennek így van-e még értelme.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

French President Emmanuel Macron (L) greets British Prime Minister Theresa May (R) as she arrives for a meeting at the Elysee Palace in Paris, France, 09 April 2019. British Prime Minister Theresa May is in Paris and Berlin seeking an extension to article 50. EPA/IAN LANGSDON
Emmanuel Macron és Theresa May tegnapi találkozója. EPA/IAN LANGSDON

Rendkívüli csúcson tárgyalják ma az uniós állam- és kormányfők  a brit kormány Brexit-halasztási kérelmét.

May rövid halasztást akar...

Hirdetés

A találkozó magyar idő szerint este hat órakor kezdődik Brüsszelben. Ezen Theresa May hivatalosan is azt kéri majd a jelenlévőktől, hogy tolják ki az EU-ból történő brit kilépés dátumát június 30-ra azzal a kitétellel, hogy a távozásra korábban is sor kerülhet, ha a brit parlament mégis elfogadja a Brüsszellel kötött kilépési megállapodást. Ennél hosszabb halasztás esetén pedig London biztosítani kívánja, hogy EU-tagságuk a kijelölt végdátum előtt is megszűnhessen.

A találkozót követően az uniós tagállamok vezetői közös vacsorán vitatják meg May kérelmét – ezen a brit kormányfő már nem vesz részt –, és döntenek a válaszról. Végezetül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke számol majd be a nyilvánosságnak az eredményről.

Theresa May tegnap Angela Merkel német kancellárral Berlinben, Emmanuel Macron francia elnökkel pedig Párizsban folytatott előzetes megbeszélést.

... Brüsszel meg nem

Konferencia A témáról többet is megtudhat az év KKV-rendezvényén, az SME 2019 konferencián április 17-én. Részletes program és jelentkezés itt: SME2019.hu.

Az EU – a britekkel ellentétben – hosszabb halasztásban gondolkodik: Donald Tusk egy évig tolná ki a határidőt. Szerinte ugyanis csekély az esélye annak, hogy a brit alsóház június 30-ig elfogadja az eddig háromszor elutasított kilépési megállapodást. Tehát a rövid halasztás engedélyezése azzal a kockázattal járna, hogy újabb halasztásokra és újabb rendkívüli EU-csúcstalálkozókra lenne szükség.

Ugyanakkor az egyéves határidő rugalmas lenne: amint a brit parlament megszavazza a megállapodást, a szigetország tagsága automatikusan megszűnik.

Tusk szerint a hosszú halasztás kiszámíthatóságot jelentene, és teret adna Londonnak a Brexit-stratégia újragondolására. A tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében kiemelte azt is, hogy a brit kormány bármikor visszavonhatja döntését a kilépésről.

Gordiuszi csomó

Utóbbiról persze (egyelőre) szó sincs – May már többször is világossá tette, hogy tiszteletben tartja a 2016-os népszavazás eredményét, amelyen a britek szűk többséggel a távozás mellett döntöttek, és kilépteti országát az EU-ból. Az ugyanakkor továbbra sem világos, hogy miként fogja ezt elérni.

A megállapodás nélküli kilépést Brüsszel és London is el akarja kerülni. Az EU-val kötött megállapodást ugyanakkor a brit parlament nem hajlandó elfogadni, az EU viszont nem hajlandó rajta változtatni. Ezt a patthelyzetet jelen állás szerint csak úgy lehet feloldani, ha valamelyik fél enged – ellenkező esetben jön a megállapodás nélküli kilépés.

Ha az EU ma esetleg elutasítaná a britek halasztási kérelmét, akkor az EU-tagságuk április 12-én megállapodás nélkül szűnne meg, ennek azonban kicsi a valószínűsége. Ugyanakkor Brüsszel szerint erre is fel vannak készülve.

Az Egyesült Királyság eredetileg március 29-én távozott volna az EU-ból. A kilépést azonban elhalasztották, mert már akkor sem tudták megoldani az említett patthelyzetet.

Jegyzetünk a témában: Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

Nem lehet Rogánt megkerülni az informatikai beszerzéseknél sem

A kormányzati beszerzések központosításának újabb fejezete érkezett el a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendeletnek köszönhetően.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?