Hirdetés
Hirdetés

Brexit-trip: Theresa May nem bír lejönni a szerről

Wéber Balázs, 2019. január 30., 09:10

A brit kormányfőt néhányszor már kidobták Brüsszelből, most mégis megint kopogtat az EU ajtaján, és a Brexit-egyezmény újratárgyalását kéri. Theresa May egy olyan drogfüggőhöz hasonlít, aki nem képes szembenézni a realitással – nevezetesen azzal, hogy az uniós vezetők nem akarnak többet tárgyalni. A no deal rémálmából viszont hamarosan valóság lehet.

British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street to attend the House of Commons, London, Britain, 29 January 2019. The House of Commons is set to vote on amendments to British Prime Minister May's Brexit plan in parliament on 29 January. EPA/WILL OLIVER
Theresa May tegnap, miközben elhagyja a kormányfői rezidenciát Londonban. EPA/WILL OLIVER

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedd este a brit parlament alsóháza felhatalmazta a brit kormányt arra, hogy kérje Brüsszeltől a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről tartott és tavaly novemberben megállapodással zárult tárgyalások újbóli megnyitását.

London tárgyalni akar...

Hirdetés
Mi az a backstop?
A backstop megállapodás azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben úgy kellene biztosítani, hogy Észak-Írország akkor is az EU vámuniójának része marad, ha az Egyesült Királyság már kiválik belőle.
A megállapodást ellenzők tehát attól félnek, hogy Észak-Írország kereskedelmi szempontból  akár ki is szakadhat az Egyesült Királyságból, vagy London – ha ezt el akarja kerülni, viszont nem tud megegyezni Brüsszellel – meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

A britek azt szeretnék, hogy az egyezményből kerüljön ki az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék, és „alternatív megoldásokkal” helyettesítsék azt – azaz más jogi eszközzel biztosítsák a határ átjárhatóságát a jövőben is.

A képviselők közül 317-en szavaztak igennel a módosító indítványra, és 301-en ellenezték azt. Theresa May már a következő napokban megkezdheti az egyeztetéseket az uniós vezetőkkel. Két hetet kapott arra, hogy elérje az egyezmény módosítását.

... Brüsszel meg nem

Minden jel arra utal azonban, hogy erre semmi esélye. Uniós vezetők ugyanis már többször jelezték, hogy szó sem lehet újratárgyalásról, és ezt az álláspontjukat a tegnap esti szavazás után is megerősítették.

"A kiválási megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének, a backstop-rendelkezés is része a szerződésnek, és így nem tárgyalható újra"

- közölte szóvivője útján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Emmanuel Macron francia elnök szintén megismételte, hogy az egyezményt nem lehet újratárgyalni.

Kérdés, hogy ezek után miben reménykedik May és a keményvonalas kilépés párti tábor? A brit Guardian egyenesen drogfüggőkhöz hasonlította a Brexit-pártiakat, akiknek most ugyan van egy jó tripjük, de hamarosan szembe kell nézniük a mindennapi valósággal – nevezetesen Brüsszellel. És mindez alighanem elmondható Theresa Mayről is.

Ketyeg az óra

A feloldhatatlannak látszó konfliktus miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból idén március 29-én. Ennek valószínűségét tovább növeli, hogy a brit parlament alsóháza tegnap este leszavazta azt a munkáspárti módosító javaslatot, amely – ha február végig nincs megegyezés London és Brüsszel között  – kilenc hónappal elhalasztotta volna a kilépést. A no deal veszélyeire a közelmúltban számos gazdasági érdekvédelmi szervezet felhívta a figyelmet.

Az alsóház ugyan elfogadott egy másik módosító indítványt, amelyben elutasítja a megállapodás nélküli Brexitet, a BBC szerint azonban ez nem kötelező érvényű – a kilépés dátuma továbbra is március 29. maradt.

UPDATE:

Ma Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló is megerősítette: az EU és intézményei egységesen kitartanak a kilépés feltételrendszerét rögzítő, már elfogadott megállapodás mellett.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?