Hirdetés
Hirdetés

Brexit-trip: Theresa May nem bír lejönni a szerről

Wéber Balázs, 2019. január 30., 09:10

A brit kormányfőt néhányszor már kidobták Brüsszelből, most mégis megint kopogtat az EU ajtaján, és a Brexit-egyezmény újratárgyalását kéri. Theresa May egy olyan drogfüggőhöz hasonlít, aki nem képes szembenézni a realitással – nevezetesen azzal, hogy az uniós vezetők nem akarnak többet tárgyalni. A no deal rémálmából viszont hamarosan valóság lehet.

British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street to attend the House of Commons, London, Britain, 29 January 2019. The House of Commons is set to vote on amendments to British Prime Minister May's Brexit plan in parliament on 29 January. EPA/WILL OLIVER
Theresa May tegnap, miközben elhagyja a kormányfői rezidenciát Londonban. EPA/WILL OLIVER

Az előzetes várakozásoknak megfelelően kedd este a brit parlament alsóháza felhatalmazta a brit kormányt arra, hogy kérje Brüsszeltől a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről tartott és tavaly novemberben megállapodással zárult tárgyalások újbóli megnyitását.

London tárgyalni akar...

Hirdetés
Mi az a backstop?
A backstop megállapodás azt mondja ki, hogy az ír-északír határ szabad átjárhatóságát (azaz a fizikai határ visszaállításának elkerülését) végső esetben úgy kellene biztosítani, hogy Észak-Írország akkor is az EU vámuniójának része marad, ha az Egyesült Királyság már kiválik belőle.
A megállapodást ellenzők tehát attól félnek, hogy Észak-Írország kereskedelmi szempontból  akár ki is szakadhat az Egyesült Királyságból, vagy London – ha ezt el akarja kerülni, viszont nem tud megegyezni Brüsszellel – meghatározatlan időre bennragad az EU vámuniójában.

A britek azt szeretnék, hogy az egyezményből kerüljön ki az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék, és „alternatív megoldásokkal” helyettesítsék azt – azaz más jogi eszközzel biztosítsák a határ átjárhatóságát a jövőben is.

A képviselők közül 317-en szavaztak igennel a módosító indítványra, és 301-en ellenezték azt. Theresa May már a következő napokban megkezdheti az egyeztetéseket az uniós vezetőkkel. Két hetet kapott arra, hogy elérje az egyezmény módosítását.

... Brüsszel meg nem

Minden jel arra utal azonban, hogy erre semmi esélye. Uniós vezetők ugyanis már többször jelezték, hogy szó sem lehet újratárgyalásról, és ezt az álláspontjukat a tegnap esti szavazás után is megerősítették.

"A kiválási megállapodás a legjobb és az egyetlen lehetséges módja az Egyesült Királyság rendezett kilépésének, a backstop-rendelkezés is része a szerződésnek, és így nem tárgyalható újra"

- közölte szóvivője útján Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Emmanuel Macron francia elnök szintén megismételte, hogy az egyezményt nem lehet újratárgyalni.

Kérdés, hogy ezek után miben reménykedik May és a keményvonalas kilépés párti tábor? A brit Guardian egyenesen drogfüggőkhöz hasonlította a Brexit-pártiakat, akiknek most ugyan van egy jó tripjük, de hamarosan szembe kell nézniük a mindennapi valósággal – nevezetesen Brüsszellel. És mindez alighanem elmondható Theresa Mayről is.

Ketyeg az óra

A feloldhatatlannak látszó konfliktus miatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból idén március 29-én. Ennek valószínűségét tovább növeli, hogy a brit parlament alsóháza tegnap este leszavazta azt a munkáspárti módosító javaslatot, amely – ha február végig nincs megegyezés London és Brüsszel között  – kilenc hónappal elhalasztotta volna a kilépést. A no deal veszélyeire a közelmúltban számos gazdasági érdekvédelmi szervezet felhívta a figyelmet.

Az alsóház ugyan elfogadott egy másik módosító indítványt, amelyben elutasítja a megállapodás nélküli Brexitet, a BBC szerint azonban ez nem kötelező érvényű – a kilépés dátuma továbbra is március 29. maradt.

UPDATE:

Ma Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló is megerősítette: az EU és intézményei egységesen kitartanak a kilépés feltételrendszerét rögzítő, már elfogadott megállapodás mellett.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Megvédte Orbán Viktort egy vezető német politikus

Horst Seehofer szerint a magyar kormányfő néha ugyan túlzásokba esik, de ettől még demokrata politikus, akinek figyelemreméltó múltja van. A német belügyminiszter, a CSU egykori elnöke a Neue Zürcher Zeitungnak arról is beszélt, hogy a menekültpolitika Európa Achilles-sarka. A német kormány a héten újabb menekültügyi szigorításokról döntött, és csökkentené a menedékkérők ellátását.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?