Hirdetés
Hirdetés

Igen szép ütemben nőnek a bérek, az infláció mégis alacsony marad

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 21., 10:50

Továbbra sem magas a hazai infláció annak ellenére, hogy szárnyalnak a bérek. Az MNB így nem is változtat érdemben inflációs előrejelzésén, úgy véli, hogy a 3 százalékos jegybanki cél 2019-ben fog megvalósulni. Így egyelőre a monetáris politika sem változik, a szigorítás még távoli lehetőség, sőt, egyelőre még a lazítás folytatódik.

A jegybank szokásos inflációs jelentése megállapította, hogy nem következett be drámai változás a várható hazai infláció alakulásában. Tulajdonképpen érdekes helyzet, hogy miközben a bérek éves szinten 10 százalékkal emelkednek, addig ez semmilyen érdemi inflációs nyomást nem okoz. Az egyetlen tényező, ami növelte az inflációt, az a tejtermékek árának nyári emelkedése volt, ugyanakkor az üzemanyagárak euróban némiképp csökkentek, ez lefelé ható tényezőként jelentkezett.

Béremelkedés

A bérek igen dinamikusan nőnek, még gyorsabban is, mint ahogy ezt az MNB korábban becsülte, viszont ez nem tolja meg ugyanilyen érdemben a munkáltatók bérköltségét, mivel idén 5 százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó, és jövő év elején újabb 2,5 százalékkal fog csökkenni. Tény, hogy a béremelkedés jóval nagyobb, mint a termelékenység növekedése, viszont van akkora profitábilitási puffer a vállalatoknál, ami ezt elbírja.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy a cégek korábban kiaknázhatták a rendkívül alacsony bérszínvonalat, most erről le kell mondaniuk, az ebből adódó extraprofit megszűnik, de ezzel tisztában is kellett lenniük, hisz mindenki tudta, hogy előbb-utóbb bekövetkezik a bérfelzárkózás, legfeljebb nem számítottak ilyen gyors ütemre. Azonban az a tény, hogy az európai munkaerőpiac egységessé vált és a munkaerő a magasabb bért kínáló országokba áramlik, felgyorsította a folyamatot.

Várható infláció

Az MNB kitért a maginflációra is, amely a 3 százalékot, a kitűzött célt közelíti, viszont ez most csak átmeneti tényezőknek köszönhető, mint a jövedéki termékek adójának emelése és a tejtermékek drágulása. Ezt követően azonban csökkenni fog, és a tervek szerint csak 2019-ben éri el újra a jegybanki célt. Maga a fő inflációs adat is hasonlóan alakul: idén év végén 2 százalék körül lehet, és a 3 százalékot csak 2019 második negyedévében éri el.

Fogyasztás, megtakarítás, hitelezés

Ami a fogyasztást illeti, az a béremelkedéssel arányos ütembe bővül várhatóan, ugyanakkor a megtakarítási hajlandóság is magas. Eközben a lakossági hitelezés is felpörög, és a beruházási hányad is magas: egyrészt megnőtt az újlakás építés, másrészt komolyabb vállalati beruházások is zajlanak (Mercedes, Mol). A nagyvállalatok mellett a kkv-szektor beruházásai is megnövekedtek, melyet felfutó hitelezésük tesz lehetővé.

Termelékenység

Ami a termelékenységet illeti, a közelmúltban nem mutatkozott nagy javulás, mivel munkaintenzív termelésbővülés zajlott, azonban miután a munkaerőpiac nem teszi lehetővé a további ilyen jellegű bővülést, jöhet a termelékenység növekedése, ami az MNB várakozásai szerint 3 százalékos szintre állhat be a következő években.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Örökre velünk marad Gulyás Gergely büntetőadója

Orbán Viktor régóta kivetette volna az illetéket a belterületbe sorolt ingatlanok eladására, de valami mindig közbejött.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?