Hirdetés
Hirdetés

Igen szép ütemben nőnek a bérek, az infláció mégis alacsony marad

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 21., 10:50

Továbbra sem magas a hazai infláció annak ellenére, hogy szárnyalnak a bérek. Az MNB így nem is változtat érdemben inflációs előrejelzésén, úgy véli, hogy a 3 százalékos jegybanki cél 2019-ben fog megvalósulni. Így egyelőre a monetáris politika sem változik, a szigorítás még távoli lehetőség, sőt, egyelőre még a lazítás folytatódik.

A jegybank szokásos inflációs jelentése megállapította, hogy nem következett be drámai változás a várható hazai infláció alakulásában. Tulajdonképpen érdekes helyzet, hogy miközben a bérek éves szinten 10 százalékkal emelkednek, addig ez semmilyen érdemi inflációs nyomást nem okoz. Az egyetlen tényező, ami növelte az inflációt, az a tejtermékek árának nyári emelkedése volt, ugyanakkor az üzemanyagárak euróban némiképp csökkentek, ez lefelé ható tényezőként jelentkezett.

Béremelkedés

A bérek igen dinamikusan nőnek, még gyorsabban is, mint ahogy ezt az MNB korábban becsülte, viszont ez nem tolja meg ugyanilyen érdemben a munkáltatók bérköltségét, mivel idén 5 százalékkal csökkent a szociális hozzájárulási adó, és jövő év elején újabb 2,5 százalékkal fog csökkenni. Tény, hogy a béremelkedés jóval nagyobb, mint a termelékenység növekedése, viszont van akkora profitábilitási puffer a vállalatoknál, ami ezt elbírja.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy a cégek korábban kiaknázhatták a rendkívül alacsony bérszínvonalat, most erről le kell mondaniuk, az ebből adódó extraprofit megszűnik, de ezzel tisztában is kellett lenniük, hisz mindenki tudta, hogy előbb-utóbb bekövetkezik a bérfelzárkózás, legfeljebb nem számítottak ilyen gyors ütemre. Azonban az a tény, hogy az európai munkaerőpiac egységessé vált és a munkaerő a magasabb bért kínáló országokba áramlik, felgyorsította a folyamatot.

Várható infláció

Az MNB kitért a maginflációra is, amely a 3 százalékot, a kitűzött célt közelíti, viszont ez most csak átmeneti tényezőknek köszönhető, mint a jövedéki termékek adójának emelése és a tejtermékek drágulása. Ezt követően azonban csökkenni fog, és a tervek szerint csak 2019-ben éri el újra a jegybanki célt. Maga a fő inflációs adat is hasonlóan alakul: idén év végén 2 százalék körül lehet, és a 3 százalékot csak 2019 második negyedévében éri el.

Fogyasztás, megtakarítás, hitelezés

Ami a fogyasztást illeti, az a béremelkedéssel arányos ütembe bővül várhatóan, ugyanakkor a megtakarítási hajlandóság is magas. Eközben a lakossági hitelezés is felpörög, és a beruházási hányad is magas: egyrészt megnőtt az újlakás építés, másrészt komolyabb vállalati beruházások is zajlanak (Mercedes, Mol). A nagyvállalatok mellett a kkv-szektor beruházásai is megnövekedtek, melyet felfutó hitelezésük tesz lehetővé.

Termelékenység

Ami a termelékenységet illeti, a közelmúltban nem mutatkozott nagy javulás, mivel munkaintenzív termelésbővülés zajlott, azonban miután a munkaerőpiac nem teszi lehetővé a további ilyen jellegű bővülést, jöhet a termelékenység növekedése, ami az MNB várakozásai szerint 3 százalékos szintre állhat be a következő években.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?