5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az EU-csúcson nem szigorítottak az Oroszország elleni szankciókon, az olasz Renzi vezette az Oroszország elleni szankciók ellenzőit. Orosz hackereket vádoltak meg a LinkedIn elleni támadással. Reklámfogásnak nevezték Oroszország felajánlkozását az amerikai választáson való részvételre, arra ugyanis minden további nélkül jelentkezhetett volna az EBESZ keretén belül.

A legjobb hír Oroszország számára alighanem az, hogy a nap közbeni bizonytalankodás után belehúzott az olaj, és végül egy százalékos pluszban, 52 dolláron zárt a Brent (az irányadó északi-tengeri olajfajta).

Nem került szóba az Oroszország ellen elrendelt szankciók enyhítése a Szíriában kialakult helyzet miatt, ugyanakkor nem helyeztek kilátásba újabb szankciókat sem Oroszországgal szemben az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteken véget ért kétnapos brüsszeli tanácskozásukon – írja az MTI. Ugyanakkor világossá tették, hogy a nemzetközi jogszabályokkal ellentétes magatartást büntetlenül sehol sem lehet elkövetni, még Szíriában sem.

Az uniós tanács úgy gondolta, hogy egy ilyen helyzetben az Európai Unió nem maradhat csöndben és ki kell állnia a civilek, az ártatlan áldozatok mellett, és mindent meg kell tennie az olyan katonai akciók megállítása, vagy lelassítása érdekében, amelyek civilek életét követelnék. Arra szólították fel a Szíriában szemben álló feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az atrocitásokkal és az ellenségeskedéssel, valamint hiteles politikai békefolyamat újrakezdését sürgették az ENSZ égisze alatt.

A migráció témájában az uniós vezetők elfogadott zárónyilatkozatban hangsúlyozták, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket a migrációs hullám, és különösen az Afrikából érkező bevándorlóáradat megfékezése, illetve a jogosulatlan menedékkérők visszaküldése érdekében.

A Bloomberg tudósításából úgy tűnik, az olasz Renzi elnök vezette az oroszellenes szankciók ellenzőit.

Szombat estig meghosszabbította Oroszország az aleppói humanitárius tűzszünetet - közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője pénteken Moszkvában. A "humanitárius szünet", amelynek péntek este kellett volna lejárnia, Rudszkoj bejelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése alapján közép-európai idő szerint szombat este 19 óráig tart majd. Az intézkedés célja, hogy Aleppó keleti negyedeit elhagyhassák a polgári lakosok és a kormányellenes erők.

Rudszkoj a kormányellenes erőket, a mérsékelt ellenzéket és annak védelmezőit vádolta azzal, hogy akadályozzák a helyzet normalizálását. Mint mondta, az Egyesült Államok nem reagál azokra az orosz felhívásokra, hogy gyakoroljon befolyást az "úgynevezett ellenzéki" fegyveresekre a humanitárius folyosók elleni támadások beszüntetése érdekében. Moszkva cáfolja Macierewicz állítását a Mistralok hadihajók továbbadásáról

Egyiptomnak nincs felhatalmazása arra, hogy Párizs engedélye nélkül továbbadja a Mistral hadihajókat, vagy viszonteladja azokat bármely államnak, különösen pedig Oroszországnak - közölte pénteken az Interfax orosz hírügynökség, a moszkvai külügyminisztériumra hivatkozva. Ezzel Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter azon kijelentésére reagált, hogy tudomása szerint Egyiptom jelképes, egy dolláros áron továbbadta Oroszországnak a Franciaországtól vett két Mistral-osztályú hadihajóját. Az ügyet butaságnak nevezte. A két Mistral típusú helikopterhordozó hajót eredetileg Oroszország rendelte meg Franciaországtól.

Orosz hackert gyanúsítanak az USA-ban a LinkedIn szakmai közösségi oldal elleni támadással – közölték amerikai lapok.

Moszkvában bizonyítékokat adtak át a belga nagykövetnek az Aleppó melletti belga légicsapásról október 18-án. Moszkvában értetlenséget vált ki, hogy a belga fél folyamatosan és kitartóan" tagadja a légicsapást, amelyben hat polgári személy életét vesztette, négy pedig megsebesült.

Az amerikai külügyminisztérium "reklámfogásnak" minősíti Oroszország ajánlkozását, hogy megfigyelőként részt venne a választásokon. A megfigyelők küldésére vonatkozó orosz ajánlat az Izvesztyija című orosz lap és a Russia Today televízió alapján jelent meg az amerikai sajtóban, s amerikai beszámolók szerint az amerikai külügyminisztérium visszautasította az ajánlatot.

Ha Oroszország valóban megfigyelőket akart volna küldeni az amerikai választásra, akkor jelezhette volna részvételi szándékát az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ) és a szervezet keretében nem is lett volna akadálya a részvételnek a választásokon, mint ahogyan amerikai megfigyelők is ott voltak a szeptemberi orosz parlamenti választásokon – közölték az USA-ban.

Az amerikai kormány korábban nyíltan Moszkvát vádolta meg az amerikai kormányzati és demokrata párti számítógépes rendszerek elleni támadások támogatásával, s Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje a Vlagyimir Putyin orosz elnök iránti túlzott rokonszenvvel vádolja Donald Trump republikánus elnökjelöltet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG