4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A török elnök szerint az Európai Unió nem elég hűséges korábban tett vállalásaihoz.

Törökország számára továbbra is stratégiai célkitűzés a teljes jogú uniós tagság elérése – mondt a török államfő. Recep Tayyip Erdogan kiemelte: Törökország elhelyezkedésének, erejének, valamint a térségben és a világban betöltött aktív szerepének megfelelően folytatja a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val. Hozzátette: a várnai találkozón arra fogja kérni tárgyalópartnereit, hogy görgessék el a folyamat útjában álló politikai, mesterséges akadályokat és élesszék fel azt.

Erdogan a bulgáriai Várnába utazik, ahol Donald Tuskkal, az Európai Tanács (ET) elnökével, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Bojko Boriszovval, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnökével tárgyal Ankara és a blokk kapcsolatairól.

A török elnök szerint Várnában olyan témák is szóba kerülnek majd, amelyekről már megegyezés született, mivel az EU vállalásainak teljesítésében nem mutatkozott olyan hűségesnek, mint Ankara. A Törökországban élő menekültek ellátásához ígért pénzügyi hozzájárulásnak eddig csak az elenyésző része érkezett meg Ankarába az elnök szerint. Állítása szerint még az első, hárommilliárd eurós támogatásból is csak 850 millió eurót kapott meg az ország, miközben az országban mintegy három és fél millió szíriai és nagyjából ötszázezer iraki menekült tartózkodik.

Nincs DE, ha terrorizmusról van szó

Bár Ankara mellett az uniós vezetés is terrorszervezetnek tekinti a Törökországban fegyveres függetlenségi harcot Kurdisztáni Munkáspártot, a párt szimpatizánsai Európa több országában szabadon szervezkedhetnek, és ezt a török vezetés az utóbbi években számtalanszor élesen bírálta. Erdogan figyelmeztetett, országuk a terror elleni küzdelemben minden fenntartás nélküli együttműködést vár az EU-tól. Hozzátette: a PKK és társszervezeteinek ügyében Ankarának Európa teljes támogatására van szüksége a bizalom újjáépítése érdekében, mivel a terroristák az unió biztonságára is fenyegetést jelentenek.

Ismét kattant Erdogan bilincse - most egy nyomdát ritkított meg

Persze nem csak a kiadó dolgozóit, hanem rendőröket és szakszervezeti vezetőket is előállítanak. Részletek >>>

A török állami hírügynökség várakozási alapján a megbeszélésen a vámunió fejlesztése, továbbá a török állampolgárok schengeni vízummentességének kérdése is szóba kerül. A kétoldalú kapcsolatokon túl a felek a Balkán, Szíria, Irak, a palesztinok, illetve Líbia helyzetéről is egyeztetnek.

AZ uniós vezetők azonban arra szólították fel Tuskot és Juckert, hogy az emberi jogok betartását helyezzék fókuszba a tárgyalások során és gyakoroljanak nyomást a török elnökre, hogy bocsássa szabadon a jogtalanul fogva tartott több tucat elítéltet.

Nem haladnak az EU-s normák felé

Az Európai Számvetőszék közleménye szerint ugyanis szinte semmilyen eredményt nem hoztak a demokrácia és a jogállamiság terén a Törökországnak folyósított, több milliárd eurós uniós előcsatlakozási támogatások, aminek fő oka az, hogy hiányzott a politikai akarat a török hatóságok részéről.

A közlemény szerint bár a támogatást élvező területeken (vámügy, foglalkoztatás, adózás) indított projektek hozzájárultak Törökország felzárkózásához, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupcióellenes küzdelem, a sajtószabadság vagy a civil társadalom megerősítése terén évek óta nem történt semmilyen előrelépés.

Az EU 2007 és 2020 között több mint 9 milliárd euró értékben nyújt előcsatlakozási támogatásokat Törökországnak. Hivatalosan 2005-ben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, az Európai Tanács azonban 2016-ban úgy döntött, jelen körülmények között nem folytatja a tárgyalásokat Ankarával. A tárgyalások folytatásának, valamint a vízummentességnek a török terrorellenes törvény enyhítése az egyik legfontosabb feltétele.

Ma sok minden eldől – megállapodhatnak a menekültek legfőbb börtönőrével

Az EU vezetői és Törökország ma este Bulgáriában csúcstalálkozót tartanak, amelynek fő témája a menekültügy. Ez azért is nehéz, mert a kapcsolatok épp mélyponton vannak, rengeteg a vitás kérdés. De a legfontosabb kettőben talán meg fognak tudni egyezni. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG