Hirdetés

EU-csúcs: elengedte Weber kezét Merkel

Wéber Balázs, 2019. június 21., 11:25

Nem sikerült megegyezniük az uniós kormány- és államfőknek tegnap arról, hogy kit jelöljenek az Európai Bizottság elnöki posztjára. A néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber esélyei minimálisra csökkentek, miután Angela Merkel is kihátrálni látszik mögüle. Ugyanakkor a többi csúcsjelöltet a német kancellár és a Néppárt blokkolhatja. A patthelyzetet jövő vasárnap rendkívüli EU-csúcson próbálják majd feloldani.

German Chancellor Angela Merkel speaks during a press conference at the end of first day at the start of European Council Summit in Brussels, Belgium, 21 June 2019. European leaders are expected to discuss new leadership posts for the EU's next institutional cycle and adopt the bloc's strategic agenda for 2019-2024. EPA/OLIVIER HOSLET
Angela Merkel sajtótájékoztatója a tegnapi EU-csúcs után Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLET

Már Angela Merkel is alig lát esélyt arra, hogy a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber legyen az Európai Bizottság új elnöke, írja a Spiegel.

Tudomásul vette

Hirdetés

A német kancellár a tegnapi brüsszeli EU-csúcs után arra az újságírói kérdésre, miszerint továbbra is kitart-e Weber mellett, nevének említése nélkül azt válaszolta:

Donald Tusk közölte, hogy mi a helyzet, amit tudomásul kell vennünk. Ez egy olyan megállapítás, amely kihívások elé állít minket.

A tagállami kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács elnöke azt jelentette be a testület tanácskozása után, hogy nem sikerült megállapodni az uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről, ezért jövő vasárnap újabb találkozót tartanak.

Hozzátette: a vezetői posztokról egyfajta "csomagban" kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét. Szerinte a jövő heti rendkívüli EU-csúcsig a tagállamok között és az európai parlamenti (EP) frakciókkal is folytatódnak a megbeszélések.

Tizenegyen Weber ellen

A német lap szerint az elmúlt napokban tizenegy kormány- vagy államfő tette világossá Tusk előtt, hogy nem fogadja el a bajor politikust. Elutasításukat azzal indokolják, hogy Webernek nincs kellő politikai tapasztalata, még miniszter sem volt. A néppárti jelöltet az EP liberális és szociáldemokrata frakciója sem támogatja.

A Spiegel ugyanakkor úgy tudja, hogy nincs jobb helyzetben a liberálisok jelöltje, Margrethe Vestager, valamint a szociáldemokraták jelöltje, Frans Timmermans sem. A német kancellár a tegnapi csúcson azt mondta: ha Weber nem marad versenyben, akkor a másik két csúcsjelöltnek is ki kell szállnia.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint az uniós tagországok vezetői egyáltalán nem tettek előrelépést a tárgyalás során. Szerinte kétséges, hogy a jövő heti rendkívüli csúcs sokkal ígéretesebb lesz. Úgy tűnik tehát, hogy egyelőre teljes a patthelyzet.

Macron egyensúlyt szeretne

Emmanuel Macron francia elnök – utalva arra, hogy nem csak az Európai Bizottság, hanem több más uniós intézmény élére is új vezetőt kell választani – megjegyezte: a jelölteknek meg kell szerezniük az uniós testületek többségének szimpátiáját, és olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt.

Az Európai Tanácsban az európai bizottsági elnöki posztra jelöléshez minősített többség szükséges, és annak során – az uniós szerződés értelmében – a májusi EP-választások eredményét is figyelembe kell venni.

A jelöltet (és az uniós biztosjelölteket) ezt követően az EP-nek is meg kell szavaznia, egyszerű többséggel. Ha ez nem történik meg, akkor elölről kezdődik a procedúra: az Európai Tanácsnak új jelöltben kell megegyeznie. Az új elnök november elsején veszi át a Bizottság vezetését Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság jelenlegi elnökétől.

Juncker: engem nem egyszerű pótolni

A csúcs utáni sajtótájékoztatón Juncker egyébként tréfálkozva megjegyezte: bizonyos elégedettséggel és boldogsággal tölti el, hogy úgy tűnik, nem egyszerű őt pótolni.

(A történtekkel később videókommentárban foglalkozunk.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Putyin éktelen haragra gerjedt – feltépődött történelmi sebek

Putyin éktelen haragra gerjedt – feltépődött történelmi sebek

Újra áll a bál Varsó és Moszkva között, a Kreml szerint a lengyelek kollaboráltak Hitlerrel a Holokauszt során. Varsó nincs könnyű helyzetben, hiszen a jelenlegi kormányzat arrogáns viselkedésével az utóbbi években súlyosan aláásta az ország diplomáciai kapcsolatait számos szövetségessel. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?