1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az első exit-poll adatok szerint az Új Demokrácia Párt minimális különbséggel vezet a Sziríza előtt a görög választáson. Mindkettőről 27 - 30,5 százalék körüli eredményeket jelentenek a közvélemény-kutatók. A harmadik a PASZOK jócskán lemaradva, 10 százalék körüli eredménnyel követi őket. Az első választáshoz képest a kevésbé radikális pártok erősödése látszik, az viszont még nem, hogy kormányt is tudnak-e alakítani.

20:30

Az első exit-pollok közzététele után két órával, az ázsiai kereskedés hajnalán, első piaci reakcióként erősödni kezdett az euró a dollárral szemben. 18 órakor 1,2660 volt az EUR/USD, most az 1,2710-es szint körül mozog. Ez rövid idő alatt nagy erősödésnek számít.

19:30

Egyelőre nincs és valószínűleg hajnalig nem is lesz új fejlemény a görög választásokkal kapcsolatban. Javában zajlik a szavazatok összeszámlálása, megbízható eredmény reggelre várható. Az eddigi felmérések szerint senkinek nincs abszolút többsége, ugyanakkor ha az exit-pollok előrejelzései szerint alakul a hivatalos végeredmény is, akkor elképzelhető, hogy az Új Demokrácia és a PASZOK együtt alakíthat kormányt, ugyanakkor nagyon erős lehet az ellenzékük.

Amiben a két nagy vetélytárs, az Új Demokrácia és a Sziriza egyetért, hogy nem akarják elhagyni az eurózónát, ugyanakkor a Sziriza hatalomra kerülése szalonképtelenné tenné Görögországot a nemzetközi hitelezők és szervezetek előtt. Az Új Demokrácia újratárgyalná a megszorító csomagot, nagyobb hangsúlyt helyezne a társadalmi igazságtalanságokra. Elképzelhető, hogy ismét hosszú huzavona kezdődik a jövő héttől, a nagy kérdés az lesz, hogy a hitelezők és a nemzetközi szervezetek hogyan reagálnak a fejleményekre.

Támogatást kaphat viszont a görög-ügy Mexikóból, ahol hétfőn és kedden lesz a G20-csúcstalálkozó. Christine Lagarde az IMF-vezetője és Barack Obama várhatóan szorgalmazzák majd a párbeszéd megújítását Görögországgal. A piaci hangulatot támogathatja a széleskörű nemzetközi összefogás.

18:45

Több londoni cég is részletes forgatókönyvet dolgozott ki a legszélsőségesebb esetekre is a görög választásokkal kapcsolatban. A részletes cikket itt találja>>

18:35

Az Új Demokrácia párt gazdasági tanácsadója és tagja a CNN amerikai hírtelevíziónak megerősítette, hogy bár nem akarják elhagyni az eurót, a mentőcsomaghoz kötődő megszorítási feltételeket újratárgyalnák. Dimitris Tsomokos elmondta, hogy elsősorban a szociális területeket érintő feltételeken finomítanának, főleg a többgyermekeseket érintőeket, illetve több olyan pontot, ami szerintük erősíti a szociális igazságtalanságokat.

18:15

Az első exit-poll adatok alapján úgy tűnik, hogy meglesz az eddig kormányon levő PASZOK és Új Demokrácia pártok 40 százalék fölötti összeredménye. Ez esetben elmaradhat a pánik a piacokon, legalábbis egyelőre. Közben viszont van olyan kutató, amelynél a Sziríza vezet az Új Demokrácia előtt. Az pedig egyelőre nem látszik, hogy a töredékszavazatok hogyan oszlanak meg a többi - sok esetben az eurót, illetve a megszorításokat ellenző - kispártok között.

A májusi választásokon a korábban kormányzó két nagyobb párt, az Új Demokrácia (ND) és a szocialista PASZOK mellett öt olyan párt került a görög parlamentbe, amelyek elutasítják a megszorításokat - márpedig ezeket szabta feltételül az államcsőd elkerüléséhez szükséges pénzügyi segítségért cserébe az EU és az IMF. Mivel azonban egyik politikai erő sem kapott elegendő voksot ahhoz, hogy önállóan vagy valamely szövetségesével kormányt alakíthasson, így az államfő új választásokat írt ki június 17-ére.

Előzetes elemzői vélemények szerint ha sikerül az újabb parlamenti választást úgy beállítani, hogy az egyben szavazás Görögország további euróövezeti tagságáról is, akkor a külső pénzügyi segélyprogramot és az ahhoz járuló reformfeltételek teljesítését támogató két nagy párt, az Új Demokrácia és a PASZOK több mandátumhoz juthat, tekintettel arra, hogy a görögök háromnegyede változatlanul az eurótagságot pártolja. Egyértelmű azonban annak a kockázata, hogy az új választásokon sem születik egyértelmű eredmény, és ennek nyomán az euróövezeti vezetők úgy dönthetnek, hogy visszavonják a segélyprogramot és "kiszorítják" Görögországot a valutaunióból.

Leegyszerűsítve: a választáson a mentőcsomag mellett álló Új Demokrácia és a PASZOK harcol számos olyan párttal, akik visszautasítják a mentőcsomag feltételéül szabott megszorításokat. Ez utóbbiak közül a radikális baloldali Sziriza a legnagyobb erő.

Ha az ND és a PASZOK az exit poll eredmények alapján összesen 40 százalékot meghaladó eredményt ér el, az azt jelenti, hogy megvan a szükséges többség a kormányátalakításhoz, nyernek a nemzetközi mentőcsomag feltételeit elfogadó erők, a megfelelő parlamenti többség birtokában jöhetnek a szükséges megszorítások, Görögország minden bizonnyal az eurózóna tagja marad, ennek megfelelően az euró komolyan kitörhet a devizapiacon - ez markáns forinterősödéssel is együtt járhat.

Ha az ND és a PASZOK közös eredménye az előzetes becslések alapján 35-40 százalék között mozog, az még az euró szempontjából kedvező tartományt jelenti, ekkor ugyanis a koalíció várhatóan meg tud alakulni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG