Hirdetés
Hirdetés

Gázos ügy: Trump keményen nekimegy az orosz-német paktumnak

Káncz Csaba, 2019. január 08., 08:30

Küszöbön állhatnak az új amerikai szankciók az orosz-német Északi Áramlat 2 gázvezeték megakadályozása érdekében. Varsó szerint a gázvezeték „megölné Ukrajnát”. Bár tavaly ősszel Merkel és Trump háttéralkut kötött gázügyben, ez mára a jelek szerint nem érvényes.

A Nord Stream 2 tervezett útvonala. Forrás: www.nord-stream2.com
A Nord Stream 2 tervezett útvonala. Forrás: www.nord-stream2.com

Ázsia legnagyobb gazdaságának döntéshozóit az elmúlt hetek Huawei körüli amerikai hisztériakampánya arról győzte meg, hogy Washington fő politikai célja nem a kereskedelmi deficitjének a csökkentése, hanem Peking műszaki fejlődésének hátráltatása. Európa legnagyobb gazdaságának döntéshozói eközben komoly aggodalommal figyelik, hogy a Fehér Ház egyre nagyobb politikai nyomást fejt ki az orosz-német Északi Áramlat 2 (NS2) gázvezeték megakadályozása érdekében. Az amerikai külügyminisztériumban már javában dolgoznak a szankciós mechanizmuson, az amerikai nagykövet Berlinben pedig minden alkalmat megragad a projekt ellenzésére. Az amerikai kormányzat szerint az utóbbi években Oroszország a korábbi 30 helyett már az EU gázszükségletének 40 százalékát fedezi - ez pedig aggasztó, merthogy az energiabiztonság a nemzetbiztonságot jelenti.

A CDU fejesei is egyre inkább ellenzik

A vezető német üzleti napilap, a Handelsblatt információi szerint az esetleges amerikai szankciók első sorban azon rendkívül specializált építőipari vállalatokat veszik célkeresztbe, amelyek a tengerfenéken fektetik le a gázvezetéket. Két cég esetében már indokolt a riadalom: ezek a svájci székhelyű Allseas Group és a Milánó közelében üzemelő Saipem. Ha a szankciókat ténylegesen bevezetné Washington, azzal komolyan megterhelné a német-amerikai politikai viszonyt.

Hirdetés

Holott Damoklész kardját Berlin már régen a feje fölött érezheti, hiszen Trump a tavaly júliusi NATO-csúcson robbantott azzal a kijelentésével, hogy „Németország Oroszország zsebében van” és szerinte orosz csővezetékre elfogadhatatlan dollárokat költeni. Az egyébként is ingatag berlini koalíciós kormány számára az sem jó hír, hogy míg a német nagytőke és a hagyományosan Moszkva-barát szociáldemokrata SPD teljes vállszélességgel támogatja a projektet, addig a konzervatívok soraiban befolyásos ellenzők akadnak, így Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU új elnöke, Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának vezetője, Jürgen Hardt, a bizottság tagja és Manfred Weber, aki a néppárti csoportot vezeti az Európai Parlamentben. Ezek a konzervatívok azzal érvelnek, hogy a szövetségi kormány nem fordít elég figyelmet Kelet-Európa mélyen gyökerező félelmeire, amelyek az orosz hatalmi törekvésekkel függenek össze.

A lengyel konzervatív kormány nem is rejti véka alá aggodalmait, Jacek Czaputowitz külügyminiszter alig egy hete jelentette ki, hogy Varsó szerint gázvezeték „megöli Ukrajnát”.

Az orosz-német különalkuval épülő vezeték rendkívül vitatott egész Európában is, Dánia törvényhozása például 2017 novemberében fogadta el azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a gázvezeték áthaladjon dán felségvizeken.

Az első cső, amit az Északi Áramlat 2-höz készítettek Oroszországban. Forrás: www.nord-stream2.com
Az első cső, amit az Északi Áramlat 2-höz készítettek Oroszországban. Forrás: www.nord-stream2.com

Nem lesz elég a különalku Trumppal?

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Hét közép-európai uniós tagállam, köztük Magyarország pedig levélben kérte az ügy napirendre tűzését az uniós állam- és kormányfők 2015 decemberi csúcstalálkozóján. A dokumentumban többek között azzal érveltek, hogy az új vezetékeknek az EU energiastratégiájával is összhangban kellene lennie, amely előírja a források diverzifikálását (magyarán ne ugyanúgy orosz gáz jöjjön rajta). Azokra a külügyminiszteri végkövetkeztetésekre is felhívták a figyelmet, amelyek kimondták: meg kellene őrizni az ukrán tranzitútvonalat, és az NS2 ronthatja az ország gazdasági és politikai stabilitását.

A Kreml szerint viszont a Fehér Ház csupán piacot akar nyerni és az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) 25-30 százalékkal kerülne többe Európának, mint a csővezetéken érkező orosz energiahordozó, ráadásul az új csővezeték nemcsak Németországnak, hanem más európai országoknak is érdeke, a csökkenő brit és norvég kitermelés miatt. Valóban, míg 2016-ban kontinensünk az amerikai LNG export 5 százalékát vette föl, az 2017-re már 10 százalékra ugrott. Sajtóinformációk szerint Merkel tavaly megígérte Trumpnak, hogy fél milliárd dollárért egy LNG terminált épít Észak-Németországban az amerikai szállítások fogadására és cserébe az amerikai elnök leszáll az orosz vezeték ügyéről. Nos, a Fehér Ház a jelek meggondolta magát és a háttéralku ellenére újra az NS2 leállítását követelik.

Káncz Csaba jegyzete

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?