Hirdetés
Hirdetés

Három napig őrlődhet még Katalónia

Fellegi Tamás, 2017. október 16., 16:15

Spanyolország nem hagyja nyitva a katalán kérdést: a katalán vezetőnek egyértelműen nyilatkoznia kell, hogy kikiáltja-e a függetlenséget, vagy sem. Ha nem, meg van oldva a kérdés, függetlenség elfelejtve. Ha pedig igen, akkor lecsap az alkotmány erejével: felfüggeszti az autonómiát és szétkergeti a parlamentet.

Múlt héten úgy tűnt, hogy a katalán vezetés bölcs döntést hozott, amikor a népszavazás után nem kiáltotta ki a függetlenséget elkapkodva úgy, hogy azt külföldön kevesen támogatják, a spanyol kormány pedig esetleg komolyan lépne fel. Kiderült azonban, hogy Carles Puigdemont mégis kikiáltotta a függetlenséget, de úgy, mintha nem tette volna, vagyis mindenki kedvezni akart egy kicsit. Hivatalosan úgy szólt a dolog, hogy kikiáltja, de felfüggeszti.

Újabb ultimátum

Erre a spanyol kormány azt válaszolta, hogy ilyen bizonytalankodás nincs, döntse el, hogy kikiáltja vagy elveti. Ha adott határidőig nem érkezik olyan válasz, hogy elveti, akkor a spanyol kormány él az alkotmány adta lehetőséggel, és intézkedik, elsősorban vélhetően felfüggeszti az autonómiát, feloszlatja a katalán parlamentet és új választást ír ki. Az első időpont ma délelőtt volt, de már előtte sejtetni engedték a spanyolok, hogy ez három napos halasztást kaphat, hogy ténylegesen megfontolhassa Puigdemont, mit tesz, hogyan tud megfelelő választ adni.

Hirdetés

Csak rossz válasz van

Ma reggel a katalán vezető megadta a semmit mondó választ, mire aztán a spanyol kormány nevében a miniszterelnök-helyettes nyilatkozott: kap még 3 napot a katalán vezető, hogy egyértelmű választ adjon. Nem kérdeztünk nehezet, nem nehéz rá válaszolni – mondta. A katalán vezető viszont így nehéz helyzetbe került, mert akár igent, akár nemet mond, rossz a válasz. Ha nemet mond, csalódást okoz a függetlenségpártiaknak. Ezt múlt kedden még megtehette volna, azzal a kitétellel, hogy gondosan előkészíti a terepet, mielőtt döntést hoz (ahogy egyébként a kurdok is tették), most már azonban visszakozás lenne.

Ha igent mond, akkor a spanyolok megindíthatják az ígért hatalomátvételt, és végül, ha csütörtökön sem mond semmit, akkor valószínűleg ugyanezt teszik. Már csak az a kérdés, melyik a legcélszerűbb megoldás katalán szempontból. A visszavonulás ebben az esetben kapituláció lenne, ezt valószínűleg semmiképpen nem választja. Az igenre, vagyis a függetlenség kikiáltására az lehet az indok, hogy a spanyol kormány megtagadta a tárgyalást, így nem maradt más opciója. Végül maradhat a ma is stratégia: nesze semmi, fogd meg jól.

A spanyolok is gondban

Utóbbi esetben a spanyolok vannak kissé nehezebb helyzetben, de valószínűleg ebben az esetben is meg kell indítaniuk az autonómia-felfüggesztést, különben ők kerülnek az arcvesztés állapotába. Ilyen szempontból mindkét oldal kényszerhelyzetben van, jó választás nincs. Ebből viszont az valószínűsíthető, hogy meglesz az autonómia felfüggesztés, új katalán választás, és a spanyolok reménykedése abban, hogy az új parlamentben nem lesz többsége a függetlenség pártiaknak.

Ha nem jön be ez a megoldás, vagyis a helyzet elmérgesedése miatt előretörnek a függetlenségpártiak, akkor elölről kezdődhet minden, ráadásul akkor már nem lehet arra hivatkozni, hogy nem volt szavazás. A másik veszélyforrás, ha az autonómia felfüggesztése erős ellenállást, esetleges tettlegességet, a spanyol rendőrséggel való összecsapást vált ki az elszántabb katalánokból, vagyis kvázi szabadságharc jelleget öltene a dolog. Jelenleg nem látszik jó megoldás, előrevivő lépés egyik oldalról sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?