Hirdetés

Irán szövetségesei alakítottak kormányt Libanonban – ki fog nekik segíteni?

Káncz Csaba, 2020. január 24., 09:18
Cimkék
Irán
, Libanon
, Hezbollah

A libanoniak elvesztették hitüket a teljes politikai osztályban és az ország bankrendszerében, miközben a nemzetközi pénzpiacok elvesztették a hitüket Libanonban. Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Káncz Csaba jegyzete.

A Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány csoportkép készítésén vesz részt a baabdai elnöki palotában 2020. január 22-án, egy nappal a kormány megalakulása után.
MTI/AP/Libanoni kormány/Dalati Nohra
A Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány csoportkép készítésén vesz részt a baabdai elnöki palotában 2020. január 22-án, egy nappal a kormány megalakulása után. MTI/AP/Libanoni kormány/Dalati Nohra

Három hónapos országos tüntetés-sorozat után kedden megalakult a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány, miután a Hezbollah síita szervezet és szövetségesei megállapodást kötöttek az új kabinetről. A polgárháborút lezáró 30 évvel ezelőtti békeszerződés óta első alkalommal alakult meg szakértői kormány, amelyet a Bejrúti Amerikai Egyetem 60 éves távközlésimérnök-professzora vezet. Több női tagja is lesz a kabinetnek, beleértve a miniszterelnökhelyettest és a védelmi minisztert is.

A Halloween Kormány

A tüntetők és a köznép azonban már most elégedetlen, mert szerintük az úgynevezett technokrata miniszterek be vannak kötve azon gyűlölt politikai szervezetekhez, amelyek a megítélésük szerint a jelenlegi kritikus helyzetbe navigálták az országot. A tüntetők már el is nevezték Halloween Kormánynak a kabinetet, mivel szerintük csak kevéssé leplezett kapcsolat él az új kormányzat és az ország korrupt oligarchái között.

Hirdetés

Márpedig ezt a kormányzatot alapvetően az Irán által támogatott Hezbollah hozta létre és egyes megfigyelők a proxi szervezet stratégiai hibájáról beszélnek ezzel kapcsolatban. Hiszen az ország 90 milliárd dolláros adósság alatt roskadozik, a devizatartalékok napról-napra olvadoznak, miközben a libanoni font a szabadpiacon elvesztette értékének harmadát tavaly október óta. A kormányzat sokak szerint nem éri meg az egy éves születésnapját sem, hiszen most úgy kell kemény, népszerűtlen gazdasági reformlépéseket megtennie, hogy a szunnita és drúz közösségek gyakorlatilag nem támogatják, a keresztények pedig megosztottak.

Kormányellenes tüntetők égő úttorlasszal akadályozzák a forgalmat Bejrútban 2020. január 22-án, egy nappal a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány megalakulása után.
MTI/EPA/Vael Hamzeh
Kormányellenes tüntetők égő úttorlasszal akadályozzák a forgalmat Bejrútban 2020. január 22-án, egy nappal a Hasszán Diáb akadémikus vezette új libanoni kormány megalakulása után. MTI/EPA/Vael Hamzeh

Katar manővere

Most, hogy a Hezbollah került a kormányrúdhoz, a hagyományos európai és Arab-öbölbeli támogatóknál nem lesz könnyű fölhajtani támogatást. Az IMF pedig bizonyára kőkemény feltételeket támasztana, amely csak újralobbantaná a társadalmi elégedetlenség tüzét.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A Hezbollah domináns szerepe az új kormányzatban komoly kérdéseket vet fel az amerikai kapcsolatok vonatkozásában is. Márpedig Washington pénzügyi támogatása a libanoni fegyveres erők számára már eddig is komolyan vitatott tétel volt – holott ez komoly összeg, 2006 óta 1,5 milliárd dollárt tett ki. Mostantól pedig a Hezbollah dominanciája miatt szinte lehetetlen lesz megindokolni ezt a költségvetési tételt az amerikai fővárosban.

Egyes libanoniak – beleértve a jegybank vezetőjét – most Katar felé fordítják figyelmüket. Katar már a múltban is segítette a Hezbollah tevékenységét és az ország emírje, valamint külügyminisztere is meglátogatta Iránt a január 3-án végrehajtott Szulejmáni elleni merényletet követően. A katari segély megszerezheti Bejrút jóindulatát – amely egyébként hagyományosan a rivális szaúdiak pártját fogta -, miközben enyhítheti az iráni csapásoktól való félelmeket a Katarban elhelyezkedő amerikai bázis (Al-Udeid Légibázis) ellen.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?