Hirdetés

Haragra gerjedtek a kínaiak, kutyaszorítóba kerülhet Peking

Wéber Balázs, 2020. február 07., 13:55
Cimkék
Kína
, koronavírus

Rég nem látott dühöt váltott ki a kínai közösségi médiában annak az orvosnak a halálhíre, aki már tavaly figyelmeztetett a koronavírus kitörésének veszélyére. Nyugati elemzők szerint ez akár politikai katasztrófát is jelenthet a kínai vezetés számára. Li Wenliangot korábban rémhírterjesztéssel vádolták a hatóságok. A vírusba minden ötvenedik fertőzött hal bele, mások viszont panaszmentesen vészelik át a betegséget.

A picture of Dr. Li Wenliang, the Chinese whistle-blower who tried to sound the alarm on the coronavirus but was reprimanded by authorities, sits among offerings at a makeshift shrine outside the Wuhan Central Hospital in Wuhan, Hubei Province, China, 07 February 2020. The doctor died from the disease on 07 February. Wuhan Central Hospital initially denied the doctor’s death and confirmed it only later on, causing an outpouring of grief and anger through Chinese social media from people who hailed him as a hero. The virus, which originated in the Chinese city of Wuhan, has so far killed at least 638 people and infected over 31,000 others, mostly in China. EPA/YFC CHINA OUT
Li Wenliangot gyászolják a wuhani központi kórház előtt. EPA/YFC CHINA OUT

Életét vesztette Wuhanban Li Wenliang. Halálhírét először csütörtök este közölte a kínai állami média, majd a hírt – némi tagadás után – péntek reggel megerősítették. A legutolsó közlések szerint az orvos péntek éjjel hunyt el a koronavírus következtében, amelyet a betegek kezelése közben kapott el.

Figyelmeztetett, beidézték

Hirdetés

Li Wenliang volt az az orvos, aki tavaly decemberben a koronavírus kitörésének veszélyeire figyelmeztette kollégáit egy helyi kórházban. Kezdetben hét betegnél fedezte fel a vírust, amelyről azt mondta, hogy a 2003-ban világjárványhoz vezető SARS-vírusra hasonlít. December végén pedig azt javasolta kollégáinak egy chatcsoportban, hogy viseljenek védőruhát a megfertőződés elkerülése érdekében.

A BBC szerint négy nappal később a helyi hatóságok berendelték, hogy aláírassanak vele egy olyan levelet, amelyben hamis vélemények terjesztésével és a közrend súlyos megzavarásával vádolják. (Igaz, a hatóságok később elnézést kértek tőle.)

Li Wenliang január 10-én egy kínai mikroblogon, a Weibón már arról írt, hogy köhögni kezdett. Lázas lett, néhány nappal később pedig kórházba került. A vírust január 30-án diagnosztizálták nála.

Gyász és harag

Halála előbb gyászt váltott ki a Weibón, ami azonban hamar dühvel keveredett. A brit adó szerint nehéz felidézni az elmúlt évekből olyan helyi eseményt, amely ekkora felzúdulást okozott, és ekkora bizalmatlanságot szült a hatalommal szemben.

A közösségi oldalt ellepték a hashtagek:

– Wuhan kormányának bocsánatot kell kérnie!

– Szólásszabadságot akarunk!

Egy fotón pedig az látható, hogy egy folyóparton valaki azt írta a hóba:

Isten veled, Li Wenliang!

A hashtageket azonban hamar cenzúrázták, és több százezer kommentet töröltek.

Olaj a tűzre

Li Wenliang halálhíre nyilvánvalóan olaj volt a tűzre, hiszen korábban már felmerültek olyan vádak a kínai hatalommal szemben, hogy nem veszi komolyan a vírust, és megpróbálja azt titokban tartani.

Dr. Li Wenliang halála szívszorító pillanat volt az ország számára, a kínai vezetésnek pedig komoly politikai katasztrófát jelent. Lerántja ugyanis a leplet a Hszi Csin-ping kormányzása alatti utasítási és ellenőrzési rendszer legrosszabb aspektusairól (...) A politikai tanácsadóknak és cenzoroknak most ki kell találniuk, miként győzhetnek meg 1,4 milliárd embert arról, hogy Dr. Li halála nem a párt kríziskezelési képességének behatároltságára szolgál egyértelmű bizonyítékul

– írta a BBC pekingi tudósítója, Stephen McDonell.

Ötvenből egy ember hal bele

Hivatalos közlések szerint a vírus csütörtök éjfélig több mint 31 ezer embert fertőzött meg – hetven százalékukat Hupej tartományban –, és 637 ember halálát okozta. Több mint 1500 fertőzött ugyanakkor már meggyógyult.

A Spiegel szerint a vírus halálozási mutatója 2,1 százalék, azaz minden ötvenedik fertőzött hal bele. Az arány Wuhanban a legmagasabb, 4,9 százalék.

A lap által idézett szakértő szerint ugyanakkor a valódi érték ennél jóval alacsonyabb lehet, mivel a fertőzöttek egy része sok esetben nem is tud arról, hogy fertőzött, és enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül vészeli át a vírust.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést

Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést

A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?